UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-07-15 09:49

Bemutatkozás Európának

Először fordul elő, hogy nem a Puskás Akadémia képviseli a magyar labdarúgást az UEFA Ifjúsági Ligában. A Budapest Honvéd huszáros hajrája az U19-es bajnokságban ugyanis nemcsak első helyet, hanem indulási jogot is jelentett az immár négy éves sorozatban.

Leiner Soma A legmerészebb álmaikban sem gondolták a Magyar Futball Akadémia hívei, hogy U19-es csapatuk megnyerheti a mögöttünk hagyott bajnokságot. Alig két hónappal a vége előtt is tetemes, tizenkét pontos hátránnyal állt a Ferencváros fiataljai mögött. Mintegy varázsütésre – Herczeg Vince, az MFA általános igazgatója szerint jókora nemzetközi pofon hatására – legyőzhetetlenné váltak a kispestiek, az utolsó nyolc meccsükön hat győzelem mellett kétszer játszottak döntetlent. A Fradi sorozatos botlásai miatt így Simon Miklós együttese hódította el a bajnoki serleget. A tét azonban ennél is több volt, hiszen Európa U19-es bajnokai indulhatnak a Bajnokok Ligája kistestvéreként számon tartott UEFA Ifjúsági Ligában. A sorozat eddig négy szezont élt meg, alapvetően kísérleti szándékkal hozták létre, kétéves próbaidővel. A gyors sikerek láttán az európai szövetség hamar teret adott a versenyformának, a klubok is kedvezően fogadták az új sorozatot, hiszen az alapvető cél az, hogy a fiatalok minél több nemzetközi mérkőzésen mutathassák meg magukat. Az első két idényben az indulási jogot összekötötték a Bajnokok Ligája főtáblával, azok indulhattak az ifjúságiak mezőnyében, akik a felnőttek között kivívták a csoportkörbe jutást. A lebonyolítás megegyezett a két sorozatban, a fiatalok a „nagyok” meccsét megelőző órákban csaptak össze.

A Puskás Akadémiát a Celtic állította meg két éve Forrás: uefa.com
A Puskás Akadémiát a Celtic állította meg két éve Forrás: uefa.com
Két szezon után felmerült, miért nem kapnak lehetőséget olyan műhelyek is, amelyek kiváló utánpótlással rendelkeznek, de a felnőttegyüttesük nem kvalifikálta magát a BL-be. Jó példa erre a Dinamo Zagreb vagy a Red Bull Salzburg, amely évről évre tehetséges játékosokat nevel, majd ad el Nyugat-Európába. Az UEFA engedett a követelésnek, és kidolgozta az új szabályt: a bajnoki ágon azok a klubok szerepelnek, akik hazájukban megnyerték a korosztályos bajnokságot, de nagycsapatuk nem jutott a legrangosabb európai sorozatba, míg a Bajnokok Ligája-ágon megmaradt az eredeti lebonyolitási forma. Fontos, hogy a bajnoki ágon nem csoportkörben, hanem egyenes kieséses rendszerben vívnak meg a csapatok, a legjobb nyolc pedig csatlakozik a BL-ág csoportgyőzteseihez a legjobb tizenhat között. Az elmúlt két idényben a Puskás Akadémia fiataljai bizonyíthattak az európai porondon, sikeresebb az első próbálkozás volt. A ciprusi APOEL ellen sikerült továbblépni, majd a Celtic ellen is megvolt az esély a sikerre, a hazai győzelmet azonban idegenbeli kudarc követte, így Glasgow jelentette a végállomást. Tavaly ennyi babér sem termett, hiszen a PAOK ellen két döntetlennel végzett a PFLA, a görögök több idegenben lőtt góllal jutottak a következő körbe. A koefficiensek alapján a magyar klubfutball a legjobb harminckettő között van Európában, így a Budapest Honvéd-MFA indulhat a bajnoki ágon. De ha a felnőttek kivívják az indulási jogot a Bajnokok Ligája főtábláján, akkor az U19-es csapat a másik ágon, a csoportkörben kezdhetné meg a küzdelmeket. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.