UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-07-15 17:02

Magyar aranynap, ifjú hősökkel

Ellenállhatatlanok voltak a magyar egységek a plovdivi felnőtt kajak-kenu Európa-bajnokság szombati fináléjában. A mieink összesen öt aranyat és egy bronzot szereztek, a sikeres nyitányban döntő szerep jutott az utánpótláskorú versenyzőknek.

Leiner Soma Jelentősen megfiatalított kerettel vágott a magyar válogatott a bulgáriai felnőtt-kontinensviadalnak, ám pénteken, már az első előfutamokban kiderült: ifjú kajakosaink, kenusaink állják a sarat a nemzetközi mezőnyben. Kivétel nélkül minden egység kvalifikált a szombati fináléba, a java pedig csak ezután következett… Kajak négyeseink kiváló formát mutattak ötszáz méteren, a férfi és a női kvartett is futamgyőzelemmel jutott a legjobb kilenc közé. Ami szintén közös az egységekben, hogy mindkettőben helyet kaptak 23 év alatti versenyzők is: a nők hajójában Lucz Dóra és Takács Tamara, míg a férfiaknál Tótka Sándor, Mozgi Milán és Nádas Bence szerepelt a végső győzelemre is esélyes négyesben.

Női négyesünk kiváló idővel zárt az élen Forrás: MTI
Női négyesünk kiváló idővel zárt az élen Forrás: MTI
Közös történetüket tovább is írhatjuk, ha a végeredményt nézzük: mindkét egység kiváló teljesítménnyel utasította maga mögé az ellenfeleket, de tegyük hozzá, egyiknek sem volt egyszerű dolga. A hölgyeket a lengyelek és az ukránok szorongatták, egy másodpercnyi különbség sem volt a három befutó között, de a mieink kiváló rajtja kitartott a végéig, noha az utolsó 150 méter igen küzdelmesre sikeredett. Nem hittük, hogy lehet ennél szorosabb, de a férfiak ránk cáfoltak: mindössze nyolc tized választotta el az első öt helyezettet a végén, de ebből is a magyar csapat jött ki győztesen, és ugyancsak felállhatott a dobogó legfelső fokára. Nem véletlen, hogy mindkét finálé kiélezett küzdelmet hozott, hiszen a K-4 500 méter új olimpiai szám, érezhetően minden ország próbált külön figyelmet fordítani rá. Annál nagyobb öröm, hogy az egységeink megvédték a tavalyi, moszkvai elsőségüket, ráadásul javítottak is az egy évvel ezelőtti időeredményen. Aranyérmet ünnepelhetett a 23 éves Balla Virág is, mégpedig a nála egy esztendővel idősebb Devecseriné Takács Kincső oldalán.  Kenu kettősünk a szokásokhoz híven a fehéroroszokkal vívta az aranycsatát 500 méteren, a belgrádi Világ Kupán és a tavalyi Európa-bajnokságon sem a mieink örülhettek. Ezúttal a kiváló startot követően végig kitartott a magyar páros, ami győzelmet ért, ráadásul új Európa-csúccsal.
Bár orosz ellenfele kiválóan rajtolt, Bodonyi Dóra bírta a legjobban a végét Forrás: Facebook
Bár orosz ellenfele kiválóan rajtolt, Bodonyi Dóra bírta a legjobban a végét Forrás: Facebook
Szintén első helyen végzett a 23 esztendős Bodonyi Dóra, aki a versenynap első fináléjában diadalmaskodott K-1 1000 méteren, majd' két másodperces előnnyel. Habár féltávnál még orosz riválisa mögött volt, fokozatosan vette át a vezetést, és tudott indítani a végén is, kialakítva a jelentős, több mint egy hajónyi különbséget. És az aranyhalmozásnak még mindig nem volt vége! Hagymási Réka és Farkasdi Ramóna is vízre szállt a kajak kettősök 1000 méteres, mindössze ötfős fináléjában. Amilyen új volt a duó, annyira jól sikerült a döntő: ugyan a 23 éves versenyzők mindössze egy-két edzésen készültek erre a távra, így is magabiztosan nyertek, a lengyel párost közel két másodperccel megelőzve. Nem volt könnyű dolga Kopasz Bálintnak, hiszen az előző két év két kontinensbajnokát kellett volna legyőznie ahhoz, hogy felállhasson a dobogó legfelső fokára 1000 méteren. A fináléban a riói olimpiai bajnok is képviseltette magát, így kőkemény feladat várt a húsz éves algyői versenyzőre. De szokásához híven nem okozott csalódást. A májusban Szegeden Világ Kupa-győztes ugyan tartotta portugál, illetve dán riválisával az iramot, nem tudott beleszólni az aranyért folyó küzdelembe. Végül az előkelő harmadik helyen ért célba, csakúgy, mint egy évvel ezelőtt Moszkvában. A nap további krónikájához tartozik két negyedik, egy ötödik és egy hatodik hely. A rutinos Korisányszky, Mike kettős, illetve a Hufnágel, Ilyés páros is éppen lemaradt a dobogóról, míg a betegséggel bajlódó Vasbányai Henrik C-1 1000 méteren az ötödik helyet szerezte. A férfi C-4 1000 méteres hajó a hatodik helyen zárt, a csapat tagja volt a 23 éves Fekete Ádám is. A vasárnapi fináléban újabb magyarok szállnak vízre.

FELNŐTT KAJAK-KENU EURÓPA-BAJNOKSÁG, PLOVDIV (BULGÁRIA) A nap Európa-bajnokai és a magyar eredmények Férfiak. C-1 1000 m: 1. Sebastian Brendel (Németország) 3:51,61,...5. Vasbányai Henrik 3:56,047. K-1 1000 m: 1. Fernando Pimenta (Portugália) 3:29,032,...3. Kopasz Bálint 3:30,336. K-4 500 m: 1. MAGYARORSZÁG (NÁDAS, MOLNÁR, TÓTKA, MOZGI) 1:18,556. C-2 1000 m: 1. Németország (Öltze, Kretschmer) 3:36,232...4. Magyarország (Korisánszky, Mike) 3:38,368. K-2 1000 m: 1. Németország (Hoff, Gross) 3:12,724,...4. Magyarország (Hufnágel, Ilyés) 3:14,160. C-4 1000 m: 1. Lengyelország (Glazunow, Kuleta, Barniak, Grzybowski) 3:20,536,...6. Magyarország (Vasbányai, Sarudi, Varga, Fekete) Nők. K-1 1000 m: 1. BODONYI DÓRA (MAGYARORSZÁG) 3:57,984. K-2 1000 m: 1. MAGYARORSZÁG (HAGYMÁSI, FARKASDI) 3:43,048. K-4 500 m: 1. MAGYARORSZÁG (LUCZ, TAKÁCS T., MEDVECZKY, VAD) 1:30,724. C-2 500 m: 1. MAGYARORSZÁG (BALLA, TAKÁCS K.) 2:00,224 Az éremtáblázat állása 1. Magyarország (5-0-1) 2. Németország (3-0-1) 3. Portugália (1-0-0)

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.