UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2017-07-22 13:55

Letette az esküt a magyar csapat

Ünnepélyes keretek között, a Kongresszusi Központ színpadán tette le az olimpiai esküt az a 152 magyar sportoló, aki részt vesz a vasárnap esti megnyitóval kezdődő győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon.

Lakner Gábor Izgatott várakozás látszott a formaruhába öltözött magyar fiatalokon a Kongresszusi Központban, akik életük első olimpiai eskütételére készültek. A győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) 152 magyar résztvevője nem sokkal később ünnepélyes keretek között tette meg fogadalmát.

Budapest, 2017. július 22. A 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) részt vevõ magyar csapat fogadalomtétele a Budapest Kongresszusi Központban 2017. július 22-én. Gyõrben július 23-án az ünnepélyes megnyitóval kezdõdik meg a július 29-ig tartó ifjúsági olimpiai fesztivál. MTI Fotó: Mohai Balázs
Budapest, 2017. július 22. A 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) részt vevõ magyar csapat fogadalomtétele a Budapest Kongresszusi Központban 2017. július 22-én. Gyõrben július 23-án az ünnepélyes megnyitóval kezdõdik meg a július 29-ig tartó ifjúsági olimpiai fesztivál. MTI Fotó: Mohai Balázs
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Kulcsár Krisztián maga is az izgalommal várakozást emelte ki köszöntőjében, amelyet jól ismer versenyzői pályafutásából. Az olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó saját bevallása szerint még mindig Szatmári András pénteken nyert világbajnoki címének hatása alatt állt, hiszen huszonhét év után lett újra magyar férfi kardozó a világ legjobbja. A sportvezető kiemelte, hogy a 152 magyar résztvevő nagyon szerencsés, hogy ilyen fiatalon, ráadásul hazai közönség előtt válhat az olimpiai család tagjává. A sportolóknak azt kívánta, élvezzék a verseny minden pillanatát, kövessék az elődök által kitaposott ösvényt, és ne feledkezzenek meg azokról, akiknek azt köszönhetik, hogy eljutottak idáig. Kulcsár Krisztián azt is hozzátette, az ő szívük ugyanúgy dobog, mint a versenyzőké, hiszen amíg a fiataloknak a szereplés a próbatétel, addig nekik a szervezés jelenti ugyanazt. Szabó Tünde sportállamtitkár köszöntőjében arról beszélt, hogy a verseny vezérelve a barátság, a szolidaritás, a szabályok betartása, a fair play és a nemes küzdelmek megtartása. A jelenlévő fiatalokat a jövő lehetséges olimpiai bajnokainak nevezte, akikről tudja, hogy készen állnak a kihívásra. Az államtitkár zárásként azt kívánta, hogy a sportolók minden álma váljon valóra Győrött. Az eskütétel előtt a cselgáncsozó Sipőcz Richárd – ahogyan a vasárnap esti megnyitón is teszi – a színpadra vitte a magyar zászlót, kísérői az atléta Lendvai Luca és a röplabdázó Horváth Kristóf voltak. A fogadalomtétel szövegét a kézilabdázó Pál Tamara kézilabdázó és az úszó Zombori Gábor mondta elő, a 152 sportolóval Kulcsár Krisztián és Fábián László csapatvezető is esküt tett. A magyar csapatot 24 atléta, 12 cselgáncsozó, 6-6 kajak-kenus és kerékpáros, 15-15 fiú és leány kézilabdázó, 12-12 fiú és leány kosárlabdázó, valamint röplabdázó, 4 teniszező, 6 tornász és 16 úszó alkotja. A sportszakemberekkel, csapatirodával, edzőkkel, orvosokkal, masszőrökkel együtt 204 fős a delegáció. A csapat a kísérőkkel együtt szombaton 14 órakor indult Budapestről Győrbe, és az éjszakát már az olimpiai faluban tölti.