UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2017-08-04 09:26

Áttörés csapatban

Két értékes negyedik helyet szereztek Győrben, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon a magyar tornászlányok. Az egyiket Bácskay Csenge érdemelte ki a szerenkénti döntőkben a talajgyakorlatával, a másikat pedig a Bácskay, Schermann, Fehér trió 103.600 ponttal a csapatversenyben. Utóbbit egyenesen történelminek nevezte Draskóczy Imre női szövetségi kapitány.

gy.sz.Draskóczy Imre, a torna női szövetségi kapitánya honlapunknak úgy nyilatkozott, hogy történelmi sikernek, igazi áttörésnek tartja a csapatnak az EYOF-on elért negyedik helyezését, kontinensviadalon eddig még nem sikerült ilyen előkelő helyen végezni. A jó szereplés pedig meghozta az étvágyat is, és a jövő évi junior Európa-bajnokságon ennél is jobb eredményt szeretnének elérni. Az optimizmus alapjául elsősorban az szolgál, hogy Bácskay Csenge és Schermann Bianka egyaránt 2003-ban született, így még marad a juniorok között, de már az idei nemzetközi tapasztalatokkal gazdagodva.

A női leány válogatott  Győrben Forrás: matsz.hu
A női leány válogatott Győrben Forrás: matsz.hu
Az egyéni versengésben mindhárom lány az egyéni összetett 24-es döntőjébe jutott. Mivel Bácskay talajon és ugrásban is érdekelt volt az azt követő szerenkénti döntőkben, a szakvezetés úgy döntött, hogy őt inkább pihenni hagyják, Fehér Nóra és Schermann Bianka indult az összetettben. A taktika bevált, hiszen Bácskay talajon remek gyakorlatot mutatott be, éppen csak lecsúszott a dobogóról és az előkelő negyedik helyen végzett. Csupán harminchárom ezreddel kellett volna többet szereznie a bronzéremhez. Schermann Bianka ugyanott hetedik lett. Az egyéni összetettben Fehér Nóra (2002) a nyolcadik, Schermann Bianka pedig kilencedik helyen zárta a versengést. – A hat-nyolc évvel ezelőtt megkezdődött komoly szakmai munka eredménye az, hogy ezek a lányok most ilyen jó eredményeket produkáltak – mondja Draskóczy. – Egy műhelyből indultak, a Postásban nevelődtek, kiváló edzők keze alatt. Amikor a Róna utcában nehéz helyzetbe kerültek a tornászok, szerencsére sokan próbáltak meg segíteni rajtuk. Az MTK felvállalta Schermann Biankát, a KSI pedig Bácskayt. Előbbinek Botyánszky Mariann az edzője, utóbbinak pedig Arató Orsolya és Szentiványi Péter. Ezért a mentőakcióért a szövetség köszönettel tartozik mindkét klubnak, ahogy Deutsch Tamásnak is, aki mindent megtett azért, hogy a női szakág két nagy reménysége, átvészelhesse a nehéz időszakot. Mindkettőjük nagy jövő előtt áll, most Győrben Csenge futott be előbb. Biankára azonban ugyanúgy figyelünk, mint korábban. A kapitány szerint a lányok Győrben felnőttek a feladathoz. Sikeres szereplésük hosszú és szakmailag megalapozott nevelési-menedzselési folyamat eredménye. Nemcsak magára a tornára terjedt ki, hanem komoly mentális tesztelésen is meg kellett felelniük a fiataloknak. A sportág vezetése erre alapozva bízik abban, hogy a jövőben is jól bírják a rájuk váró fizikai és idegi terhelést. Draskóczy Imre szerint érdemes megjegyezni a lányok nevét, mert sokat hallunk még róluk.