UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-08-27 13:48

Repültek a magyar hajók

Három érmet szereztek a racicei kajak-kenu felnőtt-világbajnokság zárónapján a magyar utánpótláskorú versenyzők. Igazolták a szövetségi kapitány, Hüttner Csaba bizakodó előrejelzését. Takács Tamara a női kajaknégyessel, Szabó Ágnes pedig Hagymási Réka párjaként K–2 200 méteren állhatott a dobogó legmagasabb fokára. A bronzérmet a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kettős szerezte a C–2 200 méterén.

gy. sz. cs.A fiatal kajakosokon tényleg semmi nem múlott a racicei felnőtt-világbajnokságon, hiszen a zárónap délelőtti döntőiben megszerzett hat éremből háromban is volt szerepük. Ez a tény tökéletesen igazolta a szövetségi kapitánynak, az elődöntők után honlapunknak adott nyilatkozatát, miszerint a 23 év alattiak addig mind hozták a tőlük elvárt eredményeket. A sportág jövője szempontjából felnőttvébének nem is lehetne biztatóbb üzenete, mint az, hogy a helyüket követelő utánpótláskorú versenyzők „felnőttek már” a feladatukhoz és az idősebb nemzedékhez. A kora reggeli B döntőkben két „fiatalos” egységre is figyelhettünk. A férfi kajaknégyesek 500 méteres futamában a Nádas Bence (21), Tótka Sándor (23), Molnár Péter, Mozgi Milán (19) összeállítású hajó a hatodik helyen végzett, jóllehet féltávig még az élen állt. Ezt követően rajtolt a 20 esztendős Kopasz Bálint, akinek sebesüléséről sajnálatos módon több szó esett a vébén, mint a teljesítményéről. A B döntős szereplését sem lehet enélkül értékelni, hiszen az ifjú kajakos nem kis lelkierőről tett tanúbizonyságot azzal, hogy a szerencsétlen eset után is folytatta a versenyt. Messze nem azon a színvonalon, amire képes lett volna normális körülmények között, de ebben az esetben nem is ez volt a legfontosabb. A rajtot ugyan nem a legjobban kapta el, de végül csaknem teljes hajóhosszal maga mögé utasítva verte a teljes mezőnyt 500 méteren.

Szabó Ágnes és Hagymási Réka is aranyérmet szerzett Forrás: kajakkenusport.hu
Szabó Ágnes és Hagymási Réka is aranyérmet szerzett Forrás: kajakkenusport.hu
Ezt követően jöttek az A döntősök, elsőként a 22 esztendős Lucz Dóra, aki nagyszerű középdöntős produkcióval verekedte magát fináléba, ahol a 8. helyen végzett. A női kajakegyesek 200 méteres számában az látszott, hogy neki még erősödnie kell ehhez a kemény mezőnyhöz. A kenukettesek között 200 méteren Hajdu Jonatán (21) és Fekete Ádám (23) jól rajtolt, de a többiek is. Az első százon a mieink nem találták még a ritmust, és nem voltak az első háromban. A másodikon azonban már nagyon jól mentek, s Fekete szavaival élve: „még saját magukat is meglepték, nemhogy a többieket”. A nagytestű ellenfeleikhez képest viszonylag könnyűsúlyú és klasszikusan lapátoló páros azonban úgy gondolta a döntő után, hogy ez csak a kezdet, s nem volt rossz ötlet összeülni. Erre a bronzérem kellő bizonyíték. A következő lépés azonnal aranyérem volt, amelyet a 22 esztendős Szabó Ágnes – Hagymási Réka oldalán – szerzett meg a női kajakkettesek 200 méterén. A KSI ifjú versenyzője szerint életük pályáját menték, s miután ez volt a vébén az egyetlen számuk, nem is takarékoskodtak az energiájukkal. A futam olyan szoros volt, hogy a hölgyek a stégen bizonyosodtak meg arról, hogy valóban övék a világbajnoki cím.
A győzelem felé lapátol a női kajaknégyes Forrás: kajakkenusport.hu
A győzelem felé lapátol a női kajaknégyes Forrás: kajakkenusport.hu
A Hajdu Jonatán oldalán bronzérmet nyert Fekete Ádám ekkor, körülbelül negyedórával sikeres páros után újból a kenujába térdelt a férfiak 500 méteres fináléjában. A kis szusszanás azonban nem volt elegendő arra, hogy az erejének a nagyobb részét visszanyerje, mert a mezőny mögött lapátolva, végül teljesen leszakadva, ért célba a kilencedik helyen. De minden jó, ha a vége jó, gondolhatták a női kajaknégyes tagjai, köztük a 21 esztendős Takács Tamara, és szó szerint bearanyozták a befejezést. Nemcsak győzelmükkel, de okos és megfontolt versenyzésükkel is felhívták magukra a figyelmet. Úgy gondolták, nem fognak kapaszkodni senki után, hamar a mezőny élére álltak, aztán pedig már csak azzal foglalkoztak, hogy visszaverjék a németek és az új-zélandiak könyörtelen támadásait. „Tökéletes pályát mentünk! Nem figyeltem a többi egységet, csak magamra koncentráltam, szinte repült a hajónk” – mondta a futam után boldogan Takács Tamara. A többiek egyöntetű véleménye szerint a négyes legfiatalabb tagja volt az, aki repítette azt a hajót. A felnőtt-világbajnokság délutáni 5 kilométeres döntőiben már nem szerepelt 23 év alatti versenyző. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.