UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2017-09-17 09:41

A Bordán-reform

A női tornához hasonlóan a férfiszakág is új utánpótlásprogrammal készül a következő évre. A reformok kidolgozására a Svájcból tavaly hazatért, s azóta a TF mesteroktatójaként dolgozó Bordán Csabát kérték fel. A szakember szerint minél több gyereket minél tovább kellene a versenysport keretein belül tartani, és az állandósult edzőhiányt is mielőbb orvosolni kell. A sportágnak alkalmazkodnia kell az új kihívásokhoz, amelyekre fiatalok kreatív ötleteivel lehetne megoldást találni.

Gy. Szabó CsillaÚj szelek fújnak a magyar tornasportban. A női szakághoz hasonlóan, a férfiaknál is reformokkal kezdődik a 2018-as esztendő. Az új utánpótlásprogramot, tanácsadóként, Bordán Csaba jegyzi. A Testnevelési Egyetem mesteroktatója tavaly nyáron tért haza Svájcból, így a tervek kidolgozásában nemzetközi tapasztalataira is támaszkodott. A szövetség szeptember 24-én Budapesten tartja meg azt a szakági értekezletét, amelyen az egyesületek képviselői is részletesen megismerhetik és megvitathatják a tervezetet. Bordán hároméves szerződéssel költözött a családjával Svájcba, végül tizenkét esztendő lett belőle. Amikor az országváltás mellett döntött, elsősorban a szakmai előrelépés motiválta. Hasonló elvek vezérelték tavaly nyáron, a hazatérésekor is, hiszen az Ausztriában, majd a Svájcban szerzett tapasztalataival a magyar tornasport utánpótlás-nevelésének reformájára vállalkozni sem volt kisebb szakmai kihívás. Miként a női programot kidolgozó és szintén az alpesi országból hazatért Jordanov Zoltán, ő is azzal kezdte munkáját, hogy alaposan körülnézett a sportágban, és országszerte konzultált a szakemberekkel. Ennek alapján dolgozta ki javaslatát, amely hamarosan a szakág elé kerül, s amelynek legfontosabb pontjairól velünk is beszélgetett. − A  korosztályok életkor szerinti besorolásának megváltoztatását tartom a leglényegesebb újdonságnak – emelte ki honlapunknak programjának legfontosabb részeit Bordán Csaba – Akadt túl nagy ugrás két kategória között, de olyan is, ahol nem volt elegendő gyerek. Az új rendszerben megpróbáljuk minél könnyebbé tenni az átjárást például a legkritikusabb serdülő- és kadetkorosztályon belül, ahol mindig is túl nagy volt a lemorzsolódás. Azt szeretnénk, ha mindenki ott indulna, ahová kora szerint tartozik. Az ügyesebbeket semmiképpen sem akarjuk fékezni, viszont a gyengébbeket minél tovább szeretnénk megtartani, hogy a lemorzsolódás a hobbitorna felé a lehető legkésőbb kezdődjön el. Ezért az előírt gyakorlatok mellett bónuszrendszert vezetnénk azoknak, akik esetleg nem képesek a nehezebb elemeket bemutatni, de tökéletes kivitelezéssel ezt ellensúlyozhatják.

Bordán Csaba edzés közben egy fiatal svájci tanítványával
Bordán Csaba edzés közben egy fiatal svájci tanítványával
− Nem megy ez a minőség kárára? − Egyáltalán nem, hiszen a bázis bővítése mindig nagyon fontos. Más kérdés, hogy a minőség és a mennyiség a tornasportban egyáltalán nem jár kéz a kézben. Egyrészt nagy szükség lenne az említett széles bázisra, ahonnan bőven meríthetünk, ugyanakkor a mi sportágunkban eredményes szakmai munkát csak kis csoportban lehet végezni. Az edzők nem a pálya széléről irányítják a játékosokat, a szerek mellett aktívan kell segíteniük a versenyzőiket, egy percre sem hagyhatják őket magukra. Olyan módszereket kell keresnünk, amelyekkel ebből a csapdahelyzetből kiléphetünk. Ezért is kell különösen nagy figyelmet fordítani az edzőképzésre, hiszen állandószakember hiánnyal is küzdünk. − Ön a TF-en dolgozik, az edzőképzésre tökéletes rálátása van. − Így van, ezért szerepel a programban is alappillérként az edzőképzés. Az egyetemre jelentős feladat hárul, különösen most, hogy újra indult a szakedzőképzés, amelyre nagy szükség van. De a program kidolgozásában is figyelembe vettem, hogy a sportág és a TF között szorosabbra kell fűzni a szálakat, hiszen az innen kikerülő szakemberek határozzák meg az utánpótlás-nevelés minőségét. − A versenyrendszer változatlan marad? − Jelenleg egy hivatalos verseny van tavasszal és egy ősszel. Ennél több kellene. Legalább öt-hat viadalra lenne szükség ahhoz, hogy a gyerekek érdeklődését az optimális szinten tarthassuk. Szeretnénk, ha ingergazdagabb környezetben lennének, hiszen nap nap után ugyanazokat a mozdulatokat gyakorolni meglehetősen unalmas. A verseny izgalmat és változatosságot hoz az életükbe, és a teljesítményüknek is kedvező. A világ megváltozott, s nekünk is alkalmazkodnunk kell hozzá. Most éppen azon törjük a fejünket jó néhány szakemberrel együtt, milyen újdonságot találhatnánk ki a sportág modernizálása érdekében. Fiatal, kreatív srácokkal szeretnénk ötletelni, akik otthon vannak ebben az új, internetes, virtuális világban. De ez már egy másik program. További korosztályos hírek TORNÁBAN a sportági aloldalunkon.