UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2017-10-01 20:18

Győztes szomszédolás

Az öt ország részvételével megrendezett U16-os nemzetközi atlétikai viadalon, Varasdon szép magyar győzelem született. Serdülőválogatottunk Csehországot megelőzve nyerte meg a pontversenyt. Összesen 17 arany- 9 ezüst- és 7 bronzérmet szereztek versenyzőink, és 18 egyéni csúcsot értek el. Lengyák György utánpótlás-szakreferens szerint ez különlegesen érzékeny korosztály, amelyre nagy figyelmet kell fordítani.

gy. sz. cs.Nagyszerű magyar sikerrel zárult a Varasdon megrendezett U16-os atlétikai viadal. Az összetett pontversenyt a cseh, a szlovák, a horvát és a szlovén válogatottat megelőzve nyerték meg a legjobb serdülőink. Az öt ország fiataljainak hagyományos versenyében tavaly Csehország bizonyult a legjobbnak. A magyar serdülő delegáció összesen tizenhét arany-, kilenc ezüst-, és hét bronzérmet szerzett, és tizennyolcan értek el egyéni csúcsot. Öt számban, a fiú súlylökésben, diszkoszvetésben és rúdugrásban, valamint a leány kalapácsvetésben és gerelyhajításban kettős magyar győzelem született. A horvátországi versenyről Lengyák György utánpótlás-szakreferens számolt be honlapunknak:

A magyar serdülő-válogatott nyerte az országok közötti pontversenyt
A magyar serdülő-válogatott nyerte az országok közötti pontversenyt
− Nagyon kellemes körülmények között zajlott a viadal, remek volt az idő, így nemcsak az eredménynek örülhettünk, de annak is, hogy  jó hangulatban versenyezhettek fiataljaink. Ebben a korosztályban nem tartunk számon országos rekordot, az túlzott eredménykényszert szülne. Mindenkinek saját magához kell mérnie a teljesítményét, s mivel tizennyolcan szárnyalták túl önmagukat, nekünk ez éppen elég. A lányok valamivel jobb eredményt értek el, hiszen a csehek előtt végeztek a pontversenyben, a fiúknál épp fordítva volt, ott mi maradtunk le picikét. Az összesítésben végül mi lettünk az elsők. − A két legeredményesebb versenyzőnk, a két duplázó, vagyis a diszkoszvetésben és a kalapácsvetésben aranyérmes Giczi Eszter, valamint a súlylökésben és a diszkoszvetésben győztes Gábor Tamás lett. A győztesek közül a lányok közül ki kell emelnem kétezer méteren Csuta Dorottya, hatszáz méteren Urbán Zita és a rúdugrásban Kulcsár Boglárka teljesítményét. Mindhárman egyéni csúccsal és nagyon jó eredménnyel zártak. A fiúknál ugyanez mondható el a rúdugró Nagy Marcellről, a 300 méteres síkfutó Bánóczy Árpádról, a száz méter gátas Nagy Richárdról és a háromszáz méter gátas Pintér Erikről. − Voltak fiatalabbak is a csapatban?
Babus Sándor gyalogló volt az egyik legfiatalabb résztvevő
Babus Sándor gyalogló volt az egyik legfiatalabb résztvevő
− A válogatásban az az alapelvünk, hogy az idősebbeknek adunk lehetőséget, ugyanis erre a korosztályra nagyon kell figyelnünk. A tizennégy évesek között tapasztaljuk a lemorzsolódás első időszakát, hiszen az iskola-, valamint a korosztályváltásra is ekkor kerül sor. Ezek néhány gyerekben törést okozhatnak, ezért igyekszünk minél nagyobb figyelmet fordítani rájuk, így a csapat zömét a kétezerkettesek adták. Mindig vannak azonban kiugró tehetségek, akik a nagyok között is helyet követelnek maguknak eredményeikkel. Három tizenhárom éves volt az indulók között, a már említett Csuta Dorottya, a gerelyhajító Kövér Fanni és a háromezer méteres gyaloglásban Babus Sándor. A lányok mindketten aranyérmesek lettek, a gyalogló Babus pedig a harmadik helyen végzett. Az eredményükkel egyértelműen bizonyították, hogy helyük van a csapatban. − Van valami különleges magyarázat a mostani győzelemre? − Régen nyertünk ilyen magabiztosan. Azt hiszem, ebben része volt az EYOF-programnak is, ugyanis ebből a válogatottból jó néhányan tagjai voltak a győri játékokra felkészült, bő keretnek, vagyis kiemelten figyeltünk rájuk. Ez biztosan sokat hozzátett a mostani sikerhez. Ahogyan az is, hogy nagyon sok edzőkolléga és szülő kísérte el a csapatot Varasdra. Nekik mindenképpen szeretném megköszönni az értékes segítséget. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

U16-OS NEMZETKÖZI ATLÉTIKAI VIADAL, VARASD (HORVÁTORSZÁG) 1. Magyarország 436,5 pont, 2. Csehország 426, 3. Horvátország 264,5, 4. Szlovákia 254,5, 5. Szlovénia 229,5