UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-10-06 10:08

Fiatalon a felnőtt Európában

A női kosárlabdázók nemzetközi kupaidénye öt nap múlva elrajtol, mi pedig ennek apropóján szemügyre vettük, kik lehetnek azok a fiatalok, akik a résztvevő magyar csapatokban pályára kerülhetnek.

L.G. A jövő hét közepén elrajtol a női kosárlabdázók nemzetközi kupaidénye, Magyarországot hat együttes képviseli a porondon. Az Euroligában a Sopron Basket, az Európa Kupában pedig az Euroliga-selejtezőjét elbukott Atomerőmű KSC Szekszárd, valamint az Aluinvent DVTK Miskolc, a PEAC-Pécs, a VBW CEKK Cegléd és a CMB Cargo UNI Győr szerepel. Összeállításunkban szemügyre vesszük, kik azok a húsz éven aluli játékosok, akik lehetőséget kaphatnak a nemzetközi színtéren. A soproni csapatban a felnőtt Európa-bajnokságot is megjárt Dubei Debórának (20) juthat a legnagyobb szerep, de mellette több fiatal is is esélyt kaphat a bizonyításra. Weninger Virág (20), Bakó Patrícia (20), Böröndy Dominika (20) és Czukor Dalma (18) egyaránt joggal bízik abban, hogy néhányszor pályára lép a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban.

Studer Ágnes
Studer Ágnes
Az Atomerőmű KSC-ben Studer Ágnes (19) egyértelműen a kezdőirányító, ő a Basket Lattes Montpellier elleni Euroliga-selejtezőkön is komoly szerepet töltött be a pályán. Gereben Lívia (17) is tapasztalatot gyűjthet az Európa Kupában, a közel kétéves kihagyás után a kosárlabdázást újrakezdő Kiss Virág (19) pedig fokozatosan kaphat egyre több lehetőséget. Bakos Blanka (16), Vincze Nikolett (15) és Antóni Csenge (16) is a felnőttkeret tagja, ők egyelőre még csak epizodisták lehetnek a nemzetközi porondon. A DVTK-ban Bach Boglárka (20) kaphat lehetőséget a fiatalok közül, és nem szabad elfeledkezni a villámkarriert befutó Kiss Angelikáról (16) sem, aki a nyáron az U20-as válogatottban szerepelt, most pedig már a felnőttcsapattal készül. A miskolciak saját nevelésű csatára már az élvonalban is lehetőséget kapott, a soproniak ellen közel negyedórát töltött a pályán, pontokkal és blokkal vétette észre magát. A PEAC-Pécsben sokan képviselhetik a fiatalságot, Tenyér Zsófia (18), Wentzel Nóra (16), Kovács Kitti (16), Demeter Nóra (19), Szűcs Lilla (20) és Sellei Dalma egyaránt bízhat a bevetésben. Egészen biztosan alapember lenne Juhász Dorka (18), de a center az U18-as Európa-bajnokságon elszenvedett térdsérülése miatt hosszú időre kidőlt a sorból, így az is előfordulhat, hogy a nemzetközi kupában nem léphet pályára.
Lelik Réka U18
Lelik Réka U18
Cegléden a már az előző évadban is bizonyított Kányási Veronika (18) mellett a nyáron igazolt Lelik Réka (18) szerepelhet a legtöbbet. A Csata-nevelésű játékos az előző évadban a BEAC-ban már belekóstolt az élvonalba, most pedig a nemzetközi porondra is kiléphet. Bízhat a játéklehetőségben Kernács Réka (18) és Fister Csenge (19) is, de ők még nem tartoznak az alapemberek közé. Győrött Török Ágnes (19) lehet főszereplő a fiatalok közül, rajta kívül Markó Dorina (20) kaphat rendszeres lehetőséget. Amennyiben Horváth Krisztina (20) végre kikeveredik a sorozatos sérülésekből, szintén a zöld-fehérek segítségére lehet. A korábban műtött térdében a keresztszalag, szerencsére, jó állapotban van, de most éppen porcsérülés miatt kellett kés alá feküdnie. Van tehát kiből választani minden csapat háza táján, reméljük, hogy a fiatal játékosok kiérdemlik a lehetőséget, és minél többen tapasztalatot gyűjthetnek a nemzetközi porondon is. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.