UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-10-13 16:33

Hollandveréssel az elitkörben

Második Európa-bajnoki selejtezőmérkőzését is megnyerte a magyar U17-es labdarúgó-válogatott, a hazai rendezésű minitornán Hollandia együttesét is legyűrték Szélesi Zoltán tanítványai. A mieink remekül tartották magukat nívós ellenfelükkel szemben, és Beke Péter okos szabadrúgásgóljával megszerezték a győzelmet a második félidőben. Százszázalékos válogatottunk immár biztosan ott lesz a tavaszi elitkörben, és folytathatja a küzdelmet az angliai Eb-részvételért.

Leiner Soma Remekül kezdte U17-es labdarúgó-válogatottunk a hazai rendezésű Európa-bajnoki selejtezősorozatot, hiszen Szélesi Zoltán együttese Telkiben 2-1-re győzött a walesiek ellen. Jóval nagyobb falat várt azonban a fiúkra pénteken, az utánpótlásszinten mindig erős hollandok érkeztek a III. kerületi sporttelepre. A tét is megnőtt, hiszen a győztes bebiztosíthatta helyét a tavaszi elitkörben, miután az Oranje szintén megnyerte első csoportmeccsét Koszovó fiataljai ellen. Bár nem szokás kitérni a játékvezető személyére, Donatas Rumsas neve ismerősen csenghet az utánpótlásfutballt követőknek, hiszen tavaly ő vezette az akkori U17-es válogatott törökök elleni Eb-negyeddöntőjét. Akkor biztosan nem zárták a szívükbe a mieink a bírót, hiszen több büntetőgyanús esetet is elnézett, Szélesi Zoltánt pedig felzavarta a lelátóra a hajrában.

Nagyot harcolt a három pontért, és az elitkörös részvételért U17-es válogatottunk Fotó: mlsz.hu
Nagyot harcolt a három pontért, és az elitkörös részvételért U17-es válogatottunk Fotó: mlsz.hu
A mérkőzés a komoly tétnek megfelelően nem kezdődött óriási elánnal, mindkét csapat óvatos játékkal rukkolt ki, Goudmijn távoli lövése jelentette az első komoly lehetőséget, a labda azonban elkerülte Ásványi kapuját. A félidő nagy része mezőnyfutballal telt, egyik csapat sem kockáztatott többet a kelleténél, érezhető volt, hogy a meccs akkor fog megélénkülni, ha valamelyik együttes betalál. Ez azonban az első félidőben nem történt meg. A fordulás után viszont még kiélezettebbé vált a küzdelem, az izgalmakat csak tetézte, hogy a litván játékvezető ténykedése egyre inkább felháborodást váltott ki a szép számmal kilátogató nézőkből. A 48. percben előkerülhetett volna a zsebéből a piros lap, ugyanis Burai Erik lépett ki a védők közül, és van Gelderen gólhelyzetben buktatta a tizenhatos vonalánál. A védő megúszta sárgával, a büntetés azonban nem maradt el: az ígéretes pozícióból Beke Péter vállalta el a szabadrúgást, és remekül lőtt a jobb sarokba (1-0). A hollandok természetesen felpörögtek, és igyekeztek minél hamarabb egyenlíteni, de sem Schippers, sem pedig a csapatkapitány Redan nem tudta bevenni a magyar kaput, noha utóbbi a kapufát is eltalálta. A magyar csapat remekül küzdött a hajrában, hősiesen állta a narancsmezes rohamokat. A végén akár Varju és Szabó is növelhette volna a különbséget, de a lényeg a győzelem volt, amiért óriásit küzdött Szélesi Zoltán együttese. „Szakmailag nagyon értékes ez az eredmény, hiszen a holland válogatott a Feyenoord, az Ajax vagy a PSV legjobbjaiból válogathat, és mindenki tudja, hogy milyen magas szintet képviselnek ezek a klubok. Már az is nagy siker, hogy egyenrangú ellenfelei tudunk lenni egy ilyen erős válogatottnak, a győzelem pedig önmagáért beszél. Ugyanakkor az utánpótlásban a töretlen fejlődés a legfontosabb, még ha természetesen örvendetes, ha mindez eredménnyel is párosul. Edzőként most az a legfontosabb feladatom, hogy segítsek a játékosaimnak reálisan értékelni a helyzetet, nem szabad, hogy a fejünkbe szálljon a győzelem. Ugyanolyan fegyelmezetten, nagy odaadással kell futballoznunk az utolsó fordulóban Koszovó ellen is, ahogy azt Wales és Hollandia ellen tettük” – nyilatkozta az mlsz.hu-nak a lefújást követően Szélesi. A sikernek köszönhetően együttesünk százszázalékos teljesítménnyel vezeti csoportját, és biztosan ott lesz a tavaszi elitkörben. A másik mérkőzésen a walesi válogatott magabiztosan nyert a koszovóiak ellen, hétfőn utóbbi együttes ellen zárják a minitornát a mieink.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, 9. SELEJTEZŐCSOPORT MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 1-0 (0-0) III. kerületi TVE sporttelep V.: Rumsas (litván) Magyarország: Ásványi – Posztobányi, Varju, Körmendi, Papp L. – Kocsis, Burai (Szabó B. 70.), Nyári – Cipf (Irimiás 75.), Beke, Papp M (Bukta 59.). Szövetségi edző: Szélesi Zoltán Hollandia: Koorevaar – Schippers (Musampa 68.), Maduro, van Gelderen, Hendriks – Franken, Goudmijn (Zirkzee 61.), Burger – Summerville, Redan, Thomas. Szövetségi edző: Kees van Vonderen Gól: Beke (49.) A csoport másik mérkőzése: Wales–Koszovó 2-0 A 9. csoport állása a második forduló után: 1. Magyarország 6 pont, 2. Hollandia 3, 3. Wales 3, 4. Koszovó 0

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.