UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2017-10-25 16:05

Klasszisok a pulpituson

Ahogyan az elmúlt hat évben, az idén is neves sportolók, tapasztalt szakemberek, a sporttudomány jeles képviselői és a sportirányítás vezetői adnak elő az Utanpotlassport.hu szervezésében tartandó, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Decathlon által támogatott utánpótlás-nevelési konferencián. A november 29-i, budapesti rendezvényre már lehet jelentkezni, és érdemes igyekezni a regisztrációval, hiszen a meghívott „fellépők” között van – a hazai sportélet további kiválóságai mellett – Mizsér Attila, Horkai György, Zsiga Gyula, valamint az utánpótláskorból éppen most kiöregedő vívó, Esztergályos Patrik is.

Munkatársunktól A 2011 óta minden ősz végén megtartott, rendre telt házat vonzó, ezúttal is az „Egy nap az utánpótlásért” címet viselő konferenciának – miképpen a múlt évben – az Üllői úti Hunguest Hotel Millennium ad otthont. A rendezvényen két fő témakört veséznek majd ki a felkért előadók a közönség aktív közreműködésével.

A helyszín ezúttal is a Hunguest Hotel Millennium lesz
A helyszín ezúttal is a Hunguest Hotel Millennium lesz
A MOB sportigazgatójának, Fábián Lászlónak a gondolatébresztője után a korosztályváltás buktatóiról lesz szó. Az utánpótlásból a felnőttek közé kerülés nehézségeiről; az eredménykényszer hátulütőiről; arról, hogy valós veszélyt jelent-e a túledzés és a túlversenyeztetés tizenéves korban. Megszólal a sportolóként felnőtté válás „ügyében” Köpf Károly, a Magyar Edzők társaságának titkára, majd – igazi kuriózumként – egy olyan fiatal versenyző is, akinek nehezen ment és megy a beilleszkedés a „nagyok” közé. Esztergályos Patrik ifjúsági olimpiai bajnok párbajtőrvívó osztja meg a hallgatósággal a tapasztalatait, beszél a kudarcélmények kezelésének általa helyesnek tartott módszereiről, a nehézségek áthidalására szolgáló technikákról, s arról az útkeresésről, amelynek célja a csúcsra való visszatérés. Tursics Krisztián sem sokkal idősebb Esztergályosnál, ám ő már jó ideje kosárlabdaedzőként tevékenykedik, ráadásul olyan klubban, amely éppen a folytonosságot tűzte a zászlajára. A Csata DSE trénere a fiatalok felnőttegyüttesbe építésére szolgáló lehetőségeket ecseteli, míg Horkai György olimpiai bajnok pólós, a junior férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a tizenéves sportolók és edzőik eredménykényszeréről, valamint a szövetségek és a klubok felelősségéről mondja el a véleményét. A délelőtt lezárásaként kerekasztal-beszélgetés következik a közönség bevonásával, majd újabb, sokakat foglalkoztató területet boncolgatnak a felkért előadók. A „Gyerek, edző, szülő – konfliktuskezelés az utánpótlás-nevelésben” címet viselő témakör keretében a sportoló, a tréner és a családi háttér háromszögének feszültségforrásait vizsgálják meg a szakemberek. Dr. Lénárt Ágota egyetemi docens, a Testnevelési Egyetem Pszichológiai és Sportpszichológiai Tanszékének vezetője a konfliktushelyzetek, a szülői elfogultság és az indulatok kezeléséről, míg a kommunikációs mentorként tevékenykedő olimpiai bajnok öttusázó, Mizsér Attila az edzőknek a feszült, beavatkozást igénylő helyzetekre történő felkészítéséről beszél. A folytatásban Zsiga Gyula, a korábbi BEK-győztes mester, a kézilabda-szövetség szakmai igazgatója a trénerek felelősségét elemzi, illetve a szakvezetők úgynevezett kapocs szerepét a sportoló gyerek és a szülők között. Az újabb kerekasztal-beszélgetést követően, a program zárásaként részint arról lesz szó, hogy milyen eredményeket értek el a magyar korosztályos sportolók a lassan elköszönő esztendőben, részint pedig arról: mi változik, milyen fejlesztésekre lehet számítani az utánpótlás-nevelésben 2018-ban? Aki pedig minderről beszámol, az Sárfalvi Péter utánpótlás-nevelésért felelős helyettes államtitkár. A konferencia súlyát, presztízsét jelzi, hogy fővédnöke dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Kulcsár Krisztián MOB-elnök. Az évről évre a legsikeresebb utánpótlás-nevelési rendezvények egyikeként jegyzett programra az Utanpotlassport.hu-n lehet jelentkezni a részletes műsort is tartalmazó linken, ITT.