UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-11-04 09:22

Haladás a ranglétrán

Alig múlt tizenhat esztendős, amikor tavaly bemutatkozott a felnőtt élvonalban a Haladás ifjú labdarúgója, Kiss Tamás. Az utánpótlás-válogatott támadó volt az első 2000-es években született játékos, aki pályára lépett az NB I-ben, most pedig ő lett az új évezred szülöttei közül az első gólszerző is: előbb a Honvéd, majd a Debrecen kapuját vette be.

Leiner SomaA győri születésű Kiss Tamás nevét decemberben ismerhette meg a hazai futballközeg, amikor Mészöly Gézától egy egész félidőt kapott a Videoton elleni, 1–1-re végződött, NB I-es mérkőzésen. Az akkor mindössze 16 éves és 16 napos támadó volt az első 2000-es években született játékos, aki pályára léphetett az élvonalban. Tavasszal részese volt az U17-es válogatott Európa-bajnoki hatodik helyezésének, s az új idényben is számítanak rá Szombathelyen: a Mészölyt váltó Pacsi Bálint szintén rendszeres játéklehetőséget ad a szélsőnek, aki novemberben tölti be a tizenhetedik életévét. − Az elmúlt egy évben több rekordot is felállítottál, mennyire fontosak ezek az egyéni sikerek? − A debütálásom és a gólom után sem tudtam, hogy csúcsot állítottam fel, de természetesen örülök mindkettőnek. A legfontosabb azonban, hogy hasznos tagja legyek a csapatnak, és minél többet számítsanak rám a kezdőben.

Kiss Tamás (b) tizenhat éves korára stabil játékossá nőtte ki magát a Haladásban Forrás: MTI
Kiss Tamás (b) tizenhat éves korára stabil játékossá nőtte ki magát a Haladásban Forrás: MTI
− Több rutinos játékos, mint Halmosi Péter vagy Király Gábor is a szombathelyi keret tagja. Mennyire nehéz ilyen fiatalon beilleszkedni az együttesbe? − Az elején nem volt egyszerű, de sosem éreztem azt, hogy megkülönböztetnének. Persze, ki kell vívnom magamnak a tiszteletet, mind a pályán mutatott játékommal, mind a viselkedésemmel, de ez természetes. Úgy érzem, jó úton haladok, és elfogadnak a többiek. − Kevesen tudják ilyen fiatalon felvenni a ritmust a felnőttek között, neked ez mekkora nehézséget okoz? Még most sem mondanám, hogy teljesen sikerült, de dolgozom rajta, rengeteg plusz munkát végzek az edzések után. Főleg fizikailag igyekszem fejleszteni magamat, mert az alacsony termetem miatt sokszor elnyomnak a pályán. A legfőbb erényemnek azt tartom, hogy sokat futok, az idei első két meccsemen ezt meg is éreztem, nagyon elfáradtam, de már egyre jobban bírom a terhelést. − Két bombagólt is szereztél, előbb a Honvéd, majd a Debrecen kapuját vetted be. Melyik volt a kedvesebb a számodra? − Más-más okból, de mindkettőre szívesen emlékszem vissza. Az első, az mégiscsak az első volt, így sosem fogom elfelejteni, igaz, sajnos, nem ért pontot a Honvéd ellen. A második szerencsére igen, így annak is nagyon örültem. − Milyen rövid, illetve hosszú távú célokat tűztél ki magad elé? A szezont, a külföldi karriert, a felnőttválogatottságot illetően... Szeretnék stabil játékos lenni a Haladásban, jelenleg ez a legfontosabb. Természetesen gondolkodom a külföldi folytatásban, de előbb itthon akarom megállni a helyemet, és csak utána váltani. A legszívesebben Spanyolországban játszanék, de Hollandia és Franciaország is nagyon vonzó. Na meg a felnőttválogatott is. De ahhoz még nagyon sokat le kell tennem az asztalra. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.