UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2017-11-15 20:21

Jönnek a fiatalok

Négy utánpótláskorú játékost is meghívott a hét eleji összetartásra a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás. A szakvezető a két nap után elégedetten értékelte a fiatalok munkáját, akik szerinte három-öt éven belül meghatározó játékosai lehetnek az együttesnek.

Bruckner Vince − utanpotlassport.hu Egyértelmű volt, hogy a júliusi budapesti felnőtt-világbajnokság után fiatalítás következik a vízilabdában, hiszen több, addig meghatározónak számító játékos lemondta a válogatottságot.

Märcz Tamás szerint a most behívott fiatalok hosszú távon a válogatott alapemberei lehetnek Forrás: lokál.hu
Märcz Tamás szerint a most behívott fiatalok hosszú távon a válogatott alapemberei lehetnek Forrás: lokál.hu
Märcz Tamás szövetségi kapitány az ősszel korábban már tartott összetartást a felnőtteknek, s akkor többnyire olyan játékosok hívott meg, akik fiatalabbak, addig nem sok lehetőséget kaptak , de mindenképpen ki akarja őket próbálni. Ezúttal, a hétfői-keddi, budapesti gyakorláson – már mondhatjuk – a legerősebb együttes jelent meg. Örömteli, hogy ennek ellenére is találhatók utánpótláskorú, azaz 1997. január 1. után született játékosok – Burián Gergely (19), Manhercz Krisztián (20), Nagy Ádám (19), Vogel Soma (20) – a keretben. A két nap után a kapitány elégedetten értékelte honlapunknak a fiatalok produkcióját: „Sajnos, Vogel Soma sérülten érkezett, ezért ő nem tudott érdemi munkát végezni. Manhercz Krisztián csak az életkorában számít fiatalnak, a válogatott edzések tekintetében már tapasztalt játékos, velünk volt a júliusi világbajnokságon is. Ezért ebből a szempontból leginkább Burián Gergelyt és Nagy Ádámot figyeltem. Mindketten jó szellemű játékosok, ezért is hívtam meg őket, Gergő egyértelműen pozitív benyomást keltett, meglepően magabiztosan játszott. Ádámnak nehezebb dolga volt, mivel az utóbbi időben kisebb sérüléssekkel bajlódott. Egyértelműen nagy tehetségnek tartom, ugyanakkor egy-két hiányosságra felhívtam a figyelmét, amiben javulnia kell." A nyári világbajnokságon a válogatottal ezüstérmet szerző kapitányt megkérdeztük, mennyi időre van szükségük a fiataloknak, hogy százszázalékosan beilleszkedjenek a gárdába. „Szerencsére, olyan együttesekben játszanak, amelyekben rendszeresen magas színvonalú mérkőzéseken vesznek részt. Ádám a nemzetközi kupában is szereplő Miskolcban játszik, Gergő szintén magas szintű képzést kap a Vasasban. Úgy gondolom, három-öt év múlva stabil tagjai lehetnek a válogatottnak, de természetesen a jövő évi Európa-bajnokságon való részvételük sincs kizárva."
Burián Gergely munkájával elégedett a kapitány Fotó: Madar Dávid/MVLSZ
Burián Gergely munkájával elégedett a kapitány Fotó: Madar Dávid/MVLSZ
Märcz elárulta: több fiatal neve szerepel még a listáján, a továbbiakban  például mindenképpen számít majd a nemrégiben szemsérülést szenvedett Vadovics Viktorra. Emellett dicsérte az úgynevezett átmeneti korosztályt is, amelyből szintén sok olyan játékost meghívott, aki ugyan már nem utánpótláskorú, de még fiatal. A nyári világversenyén az ifjúsági és a juniorválogatott is a legjobb négy között zárt, a szakvezető a két viadal alapján úgy látja, a jövőben még sűrűbb lehet az élmezőny. „Nagyon kis különbségek vannak a legjobb csapatok között, s azt látjuk, hogy most már nem négy-öt, hanem nyolc-kilenc válogatott pályázik joggal a dobogós helyezésekre, ami mindenképpen jót tesz a sportágnak, a mi dolgunkat azonban nehezíti. Ami a magyarokat illeti, vannak tehetséges fiataljaink, a hátvéd-center pozíció azonban erősítésre szorul, nagyobb súlyt kell fektetni rá az utánpótlás-nevelésben, mert ebben a rivális országok előttünk járnak." További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.