UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tollaslabda

2017-11-20 11:15

Álmaikban Argentína

Míg a magyar felnőtt tollaslabdázók az európai középmezőnybe tartoznak, addig az utánpótlás-korosztályban két lány is azért verseng, hogy indulási jogot szerezzen a jövő évi ifjúsági olimpiai játékokra. Sándorházi Vivien és Madarász Réka is készül a nagy eseményre, jóllehet, csak az egyikük utazhat Buenos Airesbe.

Krecsik Adrienn – utanpotlassport.hu A jövő októberi ifjúsági olimpiát megelőző szűk évben már minden a legrangosabb korosztályos esemény jegyében zajlik. A fiatalok szeme előtt az a cél lebeg, hogy eljussanak az ötkarikás viadalra, s ezért gőz erővel edzenek.

Sándorházi Vivien (balról) és Madarász Réka – ezúttal egymás oldalán
Sándorházi Vivien (balról) és Madarász Réka – ezúttal egymás oldalán
Nincs ezzel másképp a tollaslabdázók két ifjú csillaga, a 16 éves Sándorházi Vivien és a nála egy esztendővel idősebb Madarász Réka sem. Az utóbbi időben mind a hazai, mind a nemzetközi viadalokat kettejük remeklése jellemezte. Szorgosan gyűjtögetik a pontokat a jobbnál jobb világranglista-helyezés reményében, amely aztán eldöntheti a „párbajukat”. Indulási feltétel ugyanis a korosztályos világranglista első 25 helyezettje közé kerülés, s a magyarok közül alighanem az utazik, aki ott előkelőbb helyen áll. Egyelőre nehéz megjósolni, melyikük lesz a befutó, hiszen a mérleg nyelve hol az egyik, hol a másik lány felé billen. Jelenleg Vivien a 16., míg Réka  a 20. helyen áll a juniorok rangsorában. Ketten akkor utazhatnának, ha mindketten az első négyben lennének. A nagy, közös cél tehát szembeállítja a lányokat, de mekkora hatással van a különleges rivalizálás a kapcsolatukra a mindennapokban? „Már hét éve ismerjük egymást, és barátságos viszonyt ápolunk Rékával – kezdi Vivien. – Csak a magam nevében beszélhetek, de biztos, hogy ő sem haragszik majd, ha én nyerem el a részvételt.” Réka egyetért vetélytársával, valóban barátok, s a pályán kívül nem rivalizálnak. Mi több, ha úgy alakul, kitűnő duót alkotnak párosban: gördülékenyen képesek együttműködni, hatékonyan kommunikálnak játék közben, mindketten kiváló gyorsasággal, helyzetfelismerő képességgel büszkélkedhetnek. Ezzel együtt Réka úgy gondolja, ez nem befolyásolja abban, hogy ha nem ő nyeri párharcukat, ne legyen csalódott: „Nagyon szeretnék részt venni az ifjúsági olimpián. Ezért is váltottam klubot nemrégiben: Budapestről Pécsre igazoltam, ahol megfelelő körülmények között készülhetek, és a szükséges szakmai háttér is adott. A két héttel ezelőtti, szlovéniai versenyen bebizonyítottam magamnak, hogy fejben is erős vagyok. Hátrányból sikerült felállnom, és megnyernem a tornát, éppen Vivi ellen. Persze jövő októberig javítani kell a gyorsaságomon, és nagyon kell figyelnem a bemelegítésre.” Sándorházi hasonlóan eltökélt, ami a céljait illeti: „Megteszek minden tőlem telhetőt. Nagyon szeretnék részese lenni jövőre az ifjúsági olimpiának, de nem hullok darabjaimra, ha mégsem sikerül. Akkor is dolgozom tovább gőzerővel, hiszen minden egyes versennyel fejlődöm.” A lányok, miközben elismerően nyilatkoztak egymásról, úgy gondolják, mindketten megérdemlik a kvótát. Réka szerint Vivien rendkívül gyors, nagy küzdő, hatalmas előnye az állóképessége. Vivien Réka ütő- és mentális erejét véli követendőnek. Az argentínai repülőjegyért folytatott harc tehát javában zajlik, de abban is teljes a nézetazonosság közöttük: amelyikük itthon marad, az is ugyanúgy érdemes lenne a megtiszteltetésre. Mert Vivien továbbra is U15-ös Európa-bajnoki ezüstérmes marad, és Rékától sem veszik el U17-es Eb-n szerzett bronzot. Egyéb korosztályos hírek TOLLASLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.