UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2018-02-22 18:39

Sporttörténelmi magyar arany

Megszületett a téli olimpiák történetének első magyar aranyérme. Az mindamellett az első érem is, harmincnyolc év szünet után... A rövid pályás gyorskorcsolya 5000 méteres férfiváltójának döntőjében a drámai küzdelem végén fantasztikus hajrát produkált a négyes. Szerkesztőségünk az első utánpótláskorú téli olimpiai bajnokát üdvözölheti a 19 esztendős Liu Shaoang személyében.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Megkezdődött a küzdelem a pjongcsangi téli olimpia rövid pályás gyorskorcsolya szakágának zárónapján. A férfi 500 métert is kiemelten kellett figyelni, de a 19 esztendős Liu Shaoangnak és fivérének Liu Shaolin Sándornak nem úgy jött össze a táv, ahogyan azt eltervezték. A versenynap velük kezdődött, amelynek első futamából másodikként jutott tovább Liu Shaolin Sándor az elődöntőbe. Nem sokkal később jégre lépett Liu Shaoang is. A rajtot követően egyből az élre állt, azonban, mivel ketten is elestek közvetlenül az első kanyarban, visszafújták a futamot. Ádó most sem startolt rosszul: a koreai Lim Hjo-dzsan mögött közvetlenül, stabilan fogta a második pozíciót, egészen a negyedik kör első kanyarjáig, amikor a kazah Abzal Azsgelijov rést talált mellette, igyekezett bebújni belső íven a magyar fiú elé, és ezzel átvenni a második, továbbjutást érő helyezést. A kanyarból kijőve már előbb volt a kazah, de Liu továbbra is védeni szerette volna a pozícióját, így összeértek, és mindketten kiestek a ritmusból. Ádó végül a negyedik, Azsgelijov pedig az ötödik helyen ért célba. A bírák hosszas tanácskozást követően a magyart kizárták, a kazahot pedig továbbjuttatták a legjobb nyolc közé. Ez azt is jelentette a fiatal magyarnak,  hogy nem sikerült pontot szereznie Pjongcsangban egyéni számban. Így zárták ki Ádót a férfi 500 méteres negyeddöntőben:  

Az elődöntőiben már csak Liu Shaolin Sándor volt versenyben. Azonban a döntőt érő második pozíciót elvesztette egy körrel a futam vége előtt a kanadai Samuel Girarddal szemben. Így a B döntőben bizonyíthatott, s azzal élt is, hiszen megnyerte, így értékes ötödik helyet szerzett Magyarországnak. Mindezek után elérkezett a várva várt 5000 méteres A döntős váltó kangnungi jégcsarnokban. Liu Shaoang egyből az élre állt, viszont nem tudták sokáig tartani az elsőbbséget a fiúk, mivel egy perc elteltével a kínaiak és a koreaiak is megelőzték őket. Az első két helyen sorozatban követték egymást a helycserék, a magyarok viszont stabilan tartották Kanada előtt a dobogós pozíciót, egészen 2 perc 10 másodpercig, mikor Knoch Viktort megelőzte az immár 1000 méteren olimpiai bajnok Girard. Ekkor megkezdődött a magyar-kanadai csata, látszólag az éremért, de jött a döntő fordulópontja: Dél-Korea kicsúszott. Habár ezután fel tudott állni, kétségtelenné vált, hogy háromnegyed környi lemaradást nem fog tudni behozni, még a hazai pálya előnyével sem. Ez itt nem számíthatott. Kína, Magyarország, Kanada. Kína, Kanada, Magyarország... Látszólag három körrel a vége előtt csak az ezüstérem sorsa volt a kérdés, de a magyarok ezzel a gondolattal nem békültek meg, és óriási, lehengerlő hajrába kezdtek. Még az utolsó körben sem vehettük biztosra, hogy Liu Shaolin Sándor behozza hazánkat történelme első olimpiai aranyérmére, azonban ez megtörtént, mégpedig 6 perc 31 másodperc 971 ezredes, olimpiai rekordot jelentő idővel. Tekintse meg a magyar váló olimpiai aranyat érő futamát! A Burján Csaba (23 éves), Liu Shaoang (19), Liu Shaolin Sándor (22), Knoch Viktor (28) összetételű – és tegyük hozzá megint, mert olyan jól esik leírni: – olimpiai bajnok váltó teljesítményét így értékelte Bánhidi Ákos, a válogatott edzője: „Hittel, becsülettel, óriási odaadással álltak a döntőnek a fiúk, minden tudást, ami bennük volt, a tehetségüket, a tapasztalatukat ebben a kicsit több mint hat percben egyesítették, végtelenül profi módon kivitelezett futásban. A legnagyobb shorttrack-hagyományokkal rendelkező országokat egész egyszerűen térdre kényszerítették.” „Euforikus állapotban vagyok. Ezt végigélni egészen fantasztikus élmény volt. Tudtuk, hogy benne van a fiúk fejében és lábában ez a siker, de ezt meg is kellett nyerni” – mondta Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke Magyarország 177. aranyérmének megszületését követően. Kiemelte, köszönettel tartozik elsőként a versenyzőknek, de a szülőknek és az edzőknek is, hogy lehetővé tették azt a történelmi pillanatot. Dicsérte a szövetség profi munkáját, mondván, példamutató lehet mindenki számára, hogy ilyen mentalitással véghezvihető bármilyen csoda, olyan is, amilyen korábban elképzelhetetlennek tűnt. Aranycsapat További korosztályos hírek a KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.