UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2013-03-14 12:05

Félúton az Eb felé

Vágner Levente, az FTC-Ybl tornásza a hét végi, első válogatóverseny után bekerült az áprilisi felnőtt Európa-bajnokságra készülő, nyolc fős, szűkített keretbe. Kovács Istvánt, a férfi torna válogatott szövetségi kapitányát egyebek között Levente esélyeiről is kérdeztük.

Sajó Annamária Kovács István, a férfiválogatott szövetségi kapitánya, az olimpiai bajnok Berki Krisztián edzője nem csak ötkarikás eredményéről vált ismertté. Krisztiánnal kezdettől dolgoznak együtt, s most az új célnak, a 2016-os olimpiának is együtt vágnak neki. A mestert arról kérdeztük, milyen nehézségekkel kell szembenéznie a felnőtt keretbe kerülésért küzdő fiatalnak, és mennyit segíthet a Sport XXI program a vidéki egyesületekben edző gyerekeknek? Vágner Levente, az FTC-Ybl tornásza a hét végi, első válogatóverseny után már bekerült az áprilisi felnőtt Eb-re készülő szűkített keretbe.
Kovács István elégedett a teljesítményével: „Eddig nagyon jól ment Leventének, szép gyakorlatokat mutatott be. Leszűkítettük a keretet, nyolc tornász készül együtt a kontinensviadalra. A második válogató a március 20-án lesz, akkor dől el, hogy Levente bekerül-e a négy fős csapatba.” A válogatóversenyeken a tornászok a szerenkénti gyakorlataik és az egyéni összetett helyezésük után kapnak pontot. Annak alapján ketten kerülnek a csapatba, további két versenyzőt pedig a kapitány jelöl ki. A tizenkilenc éves fiatalember legnagyobb esélye a kapitány szerint abban van, hogy mind a hat szeren erős, ám lovon kiemelkedő a teljesítménye. Ebben hasonlít ötkarikás sporttársára, Berki Krisztiánra. „Emlékszem, tizenhét-tizennyolc éves koráig Krisztián is hatszeres volt, utána specializálódott a lólengésre – mondja Kovács István. – Levi is ezen a szeren emelkedik ki, de ez a természetes fejlődése része, mert éppen most van abban a korban, amikor kiderül, hogy melyik lesz a fő.” Az eddigi legnagyobb sikerét lólengésben érte el: a 2012-es ifjúsági Európa-bajnokságon hetedik, a 2010-es ifjúsági olimpián pedig ötödik lett. A klasszison már fiatal korában látszik tehetsége, a szakavatott szem pedig már ekkor észreveszi, mire képes. Kovács István szerint Leventének egy-két év még biztosan kell, hogy beérjen, ám nem az izomzat növelése a legnagyobb kihívás, amellyel a felnőttmezőnyt megcélzó tornásznak meg kell küzdenie. „Természetesen fizikailag erősödnie kell, és keményen dolgoznia, de nem ez a leglényegesebb szempont az ő korában. A korosztályos és a felnőtt terhelés között nagy a különbség a sportágban, így neki most elsősorban a terhelést kell bírnia. A másik fontos szempont az, hogy téthelyzetre hogyan reagál, ki tudja-e hozni a maximumot magából?” Levente edzője, Láng Géza szerint a világversenyeken Levente hajlamos pánikba esni, márpedig most az áprilisi moszkvai felnőtt Európa-bajnokságról van szó.
Kovács Istvánt megkérdeztük a magyar tornasport legégetőbb kérdéseiről, így a férfi és a női szakág eredményességének viszonyításáról és a Sport XXI programról is. „A vidéki egyesületek újraélesztése most a sportág legfontosabb kérdése — fejtette ki. — Különösen azért, mert ha ott megfelelő felkészülési feltételeket teremtünk a gyerekeknek, nagyobb eséllyel kerülnek fel a pesti vagy a régiós központokba. A női tornát nem szeretném értékelni, de természetes folyamat, hogy a két szakág húzza egymást.”

Vágner Levente eredményei 2012: Ifjúsági Európa bajnokság - lólengés, 7. hely 2011: EYOF - csapatverseny, 8. hely, talaj, 6. hely. Ifjúsági szerenkénti bajnokság - talaj, 1. hely; lólengés, 1. hely; gyűrű, 2. hely; ugrás, 2. hely; korlát, 1. hely; nyújtó, 1. hely 2010: Ifjúsági Olimpia - lólengés, 5. hely; Ifjúsági szerenkénti bajnokság - lólengés, 2. hely; gyűrű, 1. hely; ugrás, 3. hely; korlát, 1. hely; nyújtó, 1. hely 2009: Országos ifjúsági bajnokság - egyéni összetett, 1. hely; talaj, 2. hely; lólengés, 1. hely; gyűrű, 1. hely; ugrás, 2. hely; korlát, 3. hely; nyújtó, 2. hely