UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2013-07-05 19:15

Legyenek jobbak önmaguknál!

Alig egy hét múlva rajtol a fiatalok kiemelkedő nyári versenye, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, azaz az EYOF Utrechtben. A magyar küldöttség céljait a csapatvezető dr. Nagy Zsigmond fogalmazta meg: nem helyezéseket vagy érmeket várnak, hanem azt, hogy mindenki nyújtsa eddig legjobbját – csakis tisztán!

reb Még sosem indult ekkora magyar csapat az európai „miniolimpián”: kilenc sportágból nyolcban (egyedül röplabdában nem) összesen 75 versenyző (kísérőkkel együtt 105 fő) képviseli hazánkat július 14-19. között a hollandiai Utrechtben. Az EYOF lényege az olimpiai jogok és az ötkarikás jelképek használatában rejlik: egyedülálló, olimpiai élményt nyújt a fiatal sportolóknak, akik életükben egyetlen alkalommal vehetnek részt az eseményen. Mielőtt számolgatásba fognánk, hogy atlétikában, kosár- és kézilabdában, cselgáncsban, kerékpárban, tornában, úszásban és teniszben milyen eredmények várhatók, érdemes megszívlelni dr. Nagy Zsigmondnak, a MOB nemzetközi igazgatójának, az EYOF-csapat vezetőjének szavait: nem érmekben vagy helyezésekben kell számon tartani a szereplést.
– Nem az a legfontosabb, hogy döntőben végezzenek vagy érmet szerezzenek. A viszonyítási pont önmaguk teljesítménye: hozzák legjobbjukat, és ha emellé sikerek is párosulnak, az hab a tortán – mondja Nagy. Már csak azért sem lenne célravezető számokban mért elvárásokat megfogalmazni, mert az EYOF mindig is afféle tehetségkutatóként működött: itt már a jövő felnőtt kiválóságaira vethetjük vigyázó szemünket. A hosszú távú céloknak kedvez, ha minél több fiatal tér haza pozitív élménnyel: kritikus életszakasz ez, sokan ilyenkor kopnak ki a sportolásból. Márpedig az EYOF-hoz hasonló élmények fantasztikus motivációs és megtartó erőt jelentenek. Azt sem szabad elfelejteni, hogy négy év múlva Győr lesz a nyári EYOF házigazdája. Akkor hazánk alanyi jogon indíthat csapatot, ám fontos, hogy a sporttársadalom és a közvélemény más most kellő figyelemmel kísérje az eseményt. Legyen szó azonban bármilyen korosztály viadaláról, a Magyar Olimpiai Bizottság nem enged a zéró tolerancia elvéből: a Magyar Antidopping Csoporttal (MACS) együttműködve végzik a vizsgálatokat, az indulás feltétele, hogy mindenki negatív doppingmintát produkáljon. – Ráadásul ezt drogteszttel spékeljük meg. Kizárólag olyan mehet ki, aki valóban tiszta, és ezáltal megérdemli a lehetőséget. Emellett nagy súlyt fektetünk az egészségügyi szűrésekre, hogy megelőzzük a komoly problémákat. Végső soron a legfontosabb, hogy egészséges embereket neveljünk. A magyar vonatkozású eredményeket természetesen az egész viadal alatt kiemelt figyelemmel kísérjük. Magyar résztvevők, korosztályok, indulók, kvóták, kísérők az EYOF-on: Atlétika: 1997-98-ban születettek. 16 versenyző, 2 edző. Kosárlabda: 1997-98-ban születettek. 12 játékos, 2 edző, 1 bíró. Kerékpár: 1997-98-ban születettek. 1-1 fiú, illetve leány sportoló, 1 edző. Torna: 1996-97-ben születettek. 3-3 fiú illetve leány sportoló, 2 edző, 1 bíró. Kézilabda: 1996-97-ben születettek. 15 játékos, 2 edző. Cselgáncs: 1996-97-ben születettek. 8 versenyző (a nemekről a szövetség dönthet) 1 edző, 1 bíró (kötelező jelleggel). Úszás: fiúknál 1997-98-ban, leányoknál 1999-2000-ben születettek. 16 versenyző, 2 edző. Tenisz: 1998-99-ben születettek. 2 versenyző, 1 edző. Röplabda: Magyarország nem kapott meghívást.