UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2013-09-28 19:28

Végeztek az országúton

Négyből két versenyzőnk fejezte be a világbajnokságon a mezőnyversenyt, Varró Gergely az – a hazai körülményeket ismerve – előkelő 54., Pelikán János a 123. helyen ért célba. A juniormezőnynek holland világbajnoka van, Mathieu Van der Poel, aki harmadik vébé-címét szerezte, és folytatja a családi hagyományokat.

eFBé, Móricz Tamás „A realitás az, hogy ha befejezem a mezőnyversenyt, már annak örülni fogok, különösen, hogy ötször is meg kell mászni a Fiesolét” – utalt esélyeire, és a 140 km-es viadal legkeményebb hegyi szakaszára Rózsa Balázs. Az U19-es mezőnyből sajnos őt és csapattársát, az elsőéves Móricz Dánielt is idő előtt kiszólították, így további 68 versenyzővel egyetemben ők sem tudták befejezni a mezőnyversenyt. Varró Gergely (KSI) kiválóan szerepelt, a 3. bollyal az 54. helyen ért be a célba, ez a sor épp négy perccel követte a győztes holland Mathieu Van der Poel-t, aki 3:37,14 óra alatt teljesítette a távot. „A harmadik körben öt másodperc különbséggel mindkét lábam begörcsölt. Így leszakadtam a mezőnyről lefelé, hiszen majd’ másfél percig nem tudtam egy fordulatot sem hajtani. Megfordult a fejemben, hogy valamelyik kanyarban leszállok a vasról, annyira fájt minden lábfordulat. Végül beértem, a 123. helyen végeztem” – értékelt a sokszoros magyar bajnok Pelikán János a verseny után.
A dobogón a legboldogabb a bronzérmes, az albán Iltjan Nika volt, aki hazája első világbajnoki érmét szerezte a sportágban. A világbajnok az a holland Mathieu Van der Peol lett, aki már nem először tette le a névjegyét ebben a korosztályban. A család is a kerékpározásra szakosodott: édesapja, Adrie több nagy körverseny győztese volt, míg nagypapája, Raymond Pouldior a Vuelta bajnoka. „Apa tanácsát megfogadtam, ő azt mondta a verseny előtt, hogy ne kapkodjak el semmit. Taktikusan vártam a megugrásokkal és ez bejött. Mindenem fáj: pár napja az időfutam óta a hátam sajog, most már a lábam is. Harmadik világbajnoki címemet nyertem, a két cyclokrossz-elsőség után ez különleges aranyérem” – értékelt az eredményhirdetés után a holland. A verseny végeredménye ITT. Hosszabb helyszíni beszámoló később. Az U19-es időfutamról ITT írtunk.