UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2013-12-28 12:40

Sok edző, sok gyerek, kedvező körülmények

Eredményes évet zártak a fiúk, de már készülnek 2014-re, hiszen nagy feladatok előtt állnak, ahogy a szövetség is, mert javítani kell a feltételeken, bővíteni az edzői, versenyzői létszámot. Puskás Jenő szövetségi kapitánnyal néztünk picit hátra... És nagyon előre.

Szegő Tibor Ahhoz képest, hogy két ünnep között érkezem a Ferencváros népligeti tornacsarnokába, telt házat találok. Az egyik csoportban egész picik végzik az alapgyakorlatokat, látok új lányokat is, akik külön melegítenek, és itt vannak a nagyobb fiúk, akikre Európa-bajnokság és ifjúsági olimpia vár jövőre. Puskás Jenő is edzést tart, hiszen kapitányi munkája a mellett a Fradi-torna az élete, de pár percre fel tudom tartani.
Puskás Jenő
Puskás Jenő
– Hogyan értékeli a válogatottak idei teljesítményét? – Az elvárásoknál jobban szerepeltek a fiúk a világversenyeken, különösen az ifjúsági korosztály, hiszen az EYOF és a Gymnasiade is sikeresebb volt a tervezettnél. Az EYOF-on a csapatot kell kiemelni, hiszen nagyon összeszedetten, profi módon dolgoztak, és külön örültünk a hat finálés helynek, illetve a helyezéseknek. – Utrecht után az Olimpiai Reménységek Versenye és a Gymnasiade került a felkészülés középpontjába. – Az ORV-n nyertünk csapatban, egyéni összetettben pedig az első és második helyen is magyar tornász végzett, Dudás Norbert győzött Kardos Botond előtt. A brazíliai Gymnasiade szintén sikeres volt, hiszen angol, francia, orosz, brazil ellenfelekkel megküzdve szerepeltünk úgy, hogy érmet és helyezéseket szereztünk. – A kicsik hol tartanak? – A serdülőkkel évek óta Brnóba járunk, a Jan Gajdoš-emlékversenyre, de nyernünk idén sikerült először. Elhoztuk a csapat és az egyéni összetett első helyet is, utóbbit Tomcsányi Benedek révén.

 A Héraklész bajnokprogram tagjai 2014-ben: Dudás Norbert, Bilics Bence, Fehér Márk, Kardos Botond, László Tamás, Boncsér Krisztián, Vida Kornél, Földes Márton, Csorvási Soma, Kovács József, Varga Csenger, Magyar Tamás, Siket Olivér, Mészáros Krisztofer, Kiss Balázs, Vajda Péter, Balázs Krisztián, Tomcsányi Benedek, Németh Lóránd, Rengei Balázs.

– Minek tulajdonítja, hogy az idei sikeresebb év volt, mint a korábbiak? – Tizenkét éve, a Héraklész-program indulása óta céltudatosan dolgozunk, és ennek kezd beérni a gyümölcse, meg ez a mostani generáció erősebb is.
Boncsér Krisztián
Boncsér Krisztián
– Mégis mintha kevesen lennének... – Négy-öt olyan kiemelkedő fiúnk van, akik ütőképes csapatot tudnak alkotni, de az kétségtelen, hogy jobb lenne ennek a duplája. – A Sport XXI.-program milyen eredményeket hozott? – Tavaly indult, és igazi tömegesítés lett belőle, ugrásszerűen nőtt a létszám, ez itt, a Fradiban is látható, de országszerte jellemző. Miskolc, Debrecen, Tata, Szeged régen központ, fellegvár volt, majd eltűntek, ám most újra megjelentek, és ez sokat jelent a jövőre nézve. – 2014-ben Európa-bajnokságon és ifjúsági olimpián szerepelhet a Héraklész-korosztály. Milyen esélyekkel? – A májusi szófiai Eb-n lehet megszerezni az olimpiai indulás jogát. Tizenkét európai országból egy-egy tornász kerülhet a nandzsingi utazók közé. Ha azt vesszük, hogy Kardos Botond hatodik volt az EYOF-on, akkor esélyünk van az ifjúsági olimpiára. Az ottani szereplés egyelőre megjósolhatatlan. A következő feladat pedig ősszel a fiatalabbak versenyeztetése lesz. Próbáljuk őket olyan viadalokon indítani, ahol megszerezhetik a kellő tapasztalatot, de nem nyomja őket az eredménykényszer. Az 1998-as korosztály jöhet számításba, illetve a még fiatalabbak, akik közül Csorvási Soma, Földes Márton, Boncsér Krisztián már most is bontogatja a szárnyait.
Vida Kornél
Vida Kornél
 A torna is a kiemelt sportágak közé került, hogyan segítik az utánpótlást a befolyó pénzzel? – A szövetség elnöksége és a klubok úgy döntöttek, hogy nem lesz pénzosztás, hanem a feltételeket fogjuk javítani, vagyis szereket vásárolunk. Egyelőre a központi tornacsarnokba, a Honvéd termébe és Tatára kerültek új szerek, ez mindenképpen könnyebbség, hiszen a régiek már romos állapotban voltak. A közeljövőben a KSI és a békéscsabaiak kapnak új eszközöket. Annak rendszerét is kidolgoztuk, mi lesz a használt szerekkel. Például a BHSE új talajt kapott, a régit pedig boldogan átveszi valamelyik Sport XXI.-es központunk, így több igényt is ki tudunk elégíteni. – A növekvő létszámhoz új edzők is kellenek. – Ez a programunk másik pillére. November óta a szövetségnek főállású edzői vannak, a MOB kiemelt edzői státusaihoz hasonlóan. Ez óriási könnyebbség a fővárosi klubokban és vidéken is. A legjobb példa erre az egyik győri szakemberünk, aki eddig kénytelen volt más munkát is végezni az edzés mellett, ám mostantól főállásúként dolgozik, így már délelőtt is tud foglalkozásokat tartani, új csoportot is indított. A cél tehát, hogy sok edző sok gyerekkel, jó körülmények között dolgozhasson, és ha így lesz, akkor mindannyian tudjuk, hogy mi lesz a végeredmény...