UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-04-19 11:22

Az alapok csúcsai

A Nemzeti Sport Intézet építteti, részben a Rátgéber Akadémia használja – ilyen felállásban működik majd a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia. Az is kiderült, a tizenhárom képzőközpont átvilágítása után várhatóan kevesebb marad.

reb Néhány héttel ezelőtt döntött a kormány: idén és jövőre összesen 1,9 milliárd forinttal támogatja a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia fejlesztését (erről itt olvashat). Új csarnok épül, három kosárpályával, 400 néző befogadására alkalmas állandó, valamint bővíthető mobil lelátóval. A fejlesztés részeként kiszolgáló létesítményeket alakítanak ki, és új szálláshelyek is készülnek.
szalay_ferenc_elnok
szalay_ferenc_elnok
A hírek alapján nem volt teljesen világos, miként is működik az új központ, milyen viszonyban a pécsi Rátgéber Kosárlabda Akadémiával. És nem csak nekünk. Ahogy akkor megírtuk, a szövetséget is váratlanul érte a támogatás: nem számítottak rá, így még terveik sem voltak a hogyan továbbról. Elnökségi ülésük után olyannyira nem volt egyértelmű, mi következik, hogy a tisztánlátás kedvéért hivatalos szervvel egyeztettek. Az ügy kommunikációjáért a szövetség elnöke, Szalay Ferenc felel, akit Kínában értünk utol: – Röviden összefoglalva, a Nemzeti Sport Intézet építteti és üzemelteti, a Rátgéber Akadémia pedig részben használja az új létesítményt. Egyeztettünk, hogy mire is van szükség. Nem az a fontos, hogy ezerötszáz-kétezer fős csarnok legyen. Álljon rendelkezésre pálya, ami három részre osztható, és sok gyerek készülhet rajta egyszerre,, illetve legyen mellette kollégium, ötven-hatvan főnek. A tervek szerint akár néhány héten belül elkezdődhet az építkezés, mert mindenkinek feltett szándéka, hogy 2015-ben megnyithassa kapuit a balatonboglári kézilabda-létesítményhez hasonlító központ. Kérdésünkre, hogy a többi akadémia esetleg hátrányban érezheti magát, amiért újonnan, állami támogatásból épülő csarnok áll majd a pécsiek rendelkezésére, az elnök nemmel felelt. Elmondása szerint a szövetség „segít, ahol tud”, így a társaságiadó-kedvezményből származó, úgynevezett TAO-pénzekkel már más létesítményt is újítottak fel. A „levadászás” veszélye sem fenyeget, azaz, hogy a Rátgéber Akadémia lefölözné a tehetséges gyerekeket, ugyanis jelenleg is 13 akkreditált akadémia működik a sportágban. Nem az a fontos, hogy Pécsre menjenek a gyerekek, hanem bárhol az országban jó kezekbe kerüljenek. Igaz, ezeknek éppen most zajlik az átvilágítása. Az auditálási folyamat végén várhatóan kevesebb akadémia marad meg, ám a lehető legszínvonalasabbak. – Fontos, hogy az alapok megtanításától kezdve a lehető legmagasabb minőség és szakmai tudás álljon a fiatalok mellett, továbbá, hogy a sportképzés mellett stabil, összehangolt oktatási rendszer épüljön ki. A tizenhárom akadémia jól működik, ám több helyen vagy csak női vagy csak férfi-utánpótlással. A célunk az volna, hogy a kettő egymás mellett jelenjen meg (ilyen például a Vasas – A szerk.). Az auditálási folyamat nagyjából szeptemberre fejeződik be, ezt követően várhatóan kevesebb akadémia lesz. Ettől függetlenül, akár a jelenlegi névvel, a mostani képzőközpontok megmaradnak. Érdekelt minket, hogyan tagozódik az új rendszerbe a Rátgéber Akadémia . A vizsgálat közben nehéz erről bármit mondani, de a neves edzőről elnevezett központ vélhetően képes lesz megfelelni az elvárásoknak.