UtánpótlásSport
2024. május 20.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2024-05-08 16:47

Különleges élményben lesz része mindenkinek, aki kilátogat a budapesti Eb-re

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár szerint különleges élményben lesz része mindenkinek, aki kilátogat a felnőtt és junior ritmikus gimnasztikázók Európa-bajnokságára május 22. és 26. között a Papp László Budapest Sportarénába.

„Sokkos állapotban vagyok, mert rengeteg információt kaptam az edzés alatt, és talán nem is tudok olyan sportágat, amelyben két órát kell melegíteni azért, hogy az edzés megkezdődhessen" – nyilatkozta Schmidt Ádám a magyar ritmikus gimnasztika-válogatott szerdai sajtónyilvános gyakorlása után, a közelgő, hazai rendezésű kontinensviadal sajtótájékoztatóján.

Az MTI beszámolója szerint a sportért felelős államtitkár hozzátette: lenyűgözték őt a lélegzetelállító produkciók, illetve a zene és a testkultúra összhangja, a művészi hatás, a magyar versenyzőknek pedig a helyszínen szurkol majd.

„Arra bíztatok minden honfitársunkat, hogy töltsük meg az aréna lelátóit. Különleges élményben lesz része mindenkinek, aki kijön oda és szurkol. Nagy öröm lenne mindannyiunk számára, ha sikerülne az olimpiai kvótaszerzés" – szögezte le az államtitkár.

Schmidt arra utalt, hogy a magyar együttes kéziszer-csapatnak van esélye a párizsi kvalifikációra, ebben közvetlen riválisa a görög, a lengyel, az azeri és a német válogatott.

Nagy dicsőség a hazai ritmikus gimnasztikasportnak és Magyarországnak is, hogy 1999 és 2017 után ismét Európa-bajnokságot rendezhetünk.

Ez részben elismerés a magyar államnak és a magyar kormány elmúlt tizennégy évben kifejtett munkájának, amelynek eredményeképpen rengeteg nemzetközi sporteseménynek adhatunk otthont" – fogalmazott Schmidt, aki a szervezőbizottság társelnöke is.

Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség (MRGSZ) technikai bizottságának elnöke ismertette, hogy a magyar színeket a felnőtt egyéni versenyben Pigniczki Fanni és Wiesner Hanna képviseli majd,

a juniorok egyéni versenyében Barkóczy Boglárka és Vukmír Elena indul,

az együttes kéziszer-csapatot pedig Hagymási Kíra, Jurca Lilla, Mészáros Mandula, Pesti Dalma, Szabados Dóra, Urbán-Szabó Mónika és Farkas Júlia alkotja.

Bencze György, az MRGSZ elnöke úgy fogalmazott: abban bízik, hogy csodálatos hangulatot varázsolnak majd a magyar indulók számára a szőnyegre, és olyan körülmények között tudnak majd versenyezni, ami lehetővé teszi akár életük legjobb eredményének elérését is.

A május 22. és 26. között a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő eseményre negyven ország 340 versenyzője nevezett: 218 felnőtt és 122 junior induló szerepel majd a magyar fővárosban, ahol ez lesz a sportág hatodik világversenye. Világbajnokságnak 1963-ban, 1996-ban és 2003-ban, Európa-bajnokságnak 1999-ben és 2017-ben adott otthont Budapest.

(Kiemelt képet készítette: Freschli József/MATSZ)