UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2014-05-16 21:24

Cél teljesítve

Maximálisan elégedett lehet szakma és szurkoló egyaránt. A szófiai torna Európa-bajnokságon a leány juniorválogatott két tagja is egyéni fináléban szerepelhetett. Dévai Boglárka kvótát szerzett a nandzsingi játékokra.

reb Pénteken rendezték meg Szófiában, az Eb-n a junior tornászok egyéni összetett döntőjét. A selejtezők alapján két fiatalnak, Kovács Zsófiának és Dévai Boglárkának szurkolhattunk. A lányok kitettek magukért, Kovács felemáskorláton elkövetett kisebb hibáját leszámítva remekül tornásztak. Különösen értékes ez, főleg ha azt vesszük, hogy életük eddig legfontosabb nemzetközi versenyén vettek részt. Kovács végül a 19., míg Dévai a 23. helyen végzett.
devai_boglarka01
devai_boglarka01
Magyarország megkapta az európai szövetségtől a hivatalos listát, mely szerint Dévai a tizedik helyen megszerezte az országnak a kvalifikációt az ifjúsági játékokra (Kovács 2000-es születésűként nem lehetett versenyben a nandzsingi repülőjegyért). „A két lány jó benyomást keltett a döntőben, kicsit beleszagoltak a nemzetközi életbe. Ez volt az első nagy megméretettésük, ahhoz képest jól teljesítettek, mindkettőjükben van fantázia. A megkezdett úton kell haladni tovább. Bár az európai szövetségtől megkaptuk az ifjúsági olimpiai kvótaszerzésről a listát, teljesen hivatalos akkor lesz, ha majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is jóvá hagyta” – nyilatkozta Altorjai Sándor csapatvezető. Hasonlóan vélekedett Draskóczy Imre szövetségi kapitány is. „Ahhoz képest, hogy kevés nemzetközi versenyen indultak, magabiztosan mutatták be, amit tudnak. Zsófi rontásához hasonlót a felnőttek is elkövetnek, nagyon elégedett vagyok velük. Azzal a céllal jöttünk, hogy egy tornászunk ott legyen az egyéni összetett döntőjében, ehhez képest ketten is be tudtak kerülni. Fontosnak tartom kiemelni, hogy Honti Kitti is szépen teljesített, helyezése alapján ő is megszerezhette volna az indulási jogot Nandzsingba.” Mindezt persze nem tehette, mert országonként egy versenyző indulhat, az egyéni összetett fináléjába pedig két azonos országbéli tornász kerülhet.
devai_boglarka
devai_boglarka
És akkor a halljuk a főszereplő, Dévai Boglárka gondolatait, akit a csapatvezető kerített telefonvégre. „Nagyon jól éreztem magam, és persze most boldog vagyok. Úgy utaztam ide, Szófiába, hogy az egyéni összetettben döntőbe kerüljek, és kvótát szerezzek. Mindkettő sikerült. Mostanában nagyon sok volt az edzés és a terhelés, érzem, kifáradtam. De az ilyen sikerek után, mint a mai, érzi az ember, mennyire megéri sokat gyakorolni.” A nap krónikájához tartozik, hogy a a Böczögő Dorina, Makra Noémi (16), Csillag Tünde összetételű felnőtt válogatott holtversenyben 13. lett, ezzel indulási jogot szerzett a 2015-ös bakui európai olimpiára. A magyarok eredménye az egyéni összetett döntőben: 19. Kovács Zsófia 50.540 pont ugrás 12.775, felemáskorlát 12.366, gerenda 12.833, talaj 12.566 23. Dévai Boglárka 49.899 ugrás 13.700, felemáskorlát 11.866, gerenda 12.000, talaj 12.333 Program: május 17. szombat: 15.00 felnőtt csapatfinálé május 18. vasárnap: 9.30 junior szerenkénti finálék, 14.00 felnőtt szerenkénti finálék (Makra, ugrás) május 19. hétfő: hazaérkezés 19.40 Liszt Ferenc repülőtér