UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2014-05-11 16:40

Kvóták reményében

A leányokkal minden rendben van, a fiúkat sérülés hátráltatja a szófiai kvalifikációs Európa-bajnokság előtt. A fiatalok két szakvezetője, Draskóczy Imre és Puskás Jenő is a kvótaszerzést tűzte ki célul - erről is beszéltek honlapunknak.

reb Május 12-én a nők, május 19-én pedig a férfiak lépnek a szerekhez a szófiai szertorna Európa-bajnokságon. Versenyeikkel párhuzamosan zajlanak a két nem juniorjainak küzdelmei, ahol nem kisebb a tét, mint a nandzsingi indulási jog megszerzése. A leányok kapitánya (felnőttben és utánpótlásban is) Draskóczy Imre, aki a Dévai Boglárka, Kovács Zsófia, Csányi Julianna, Székely Dóra és Honti Kitti alkotta csapatot jelölte ki a kontinensviadalra. Itt jegyezzük meg, hogy a felnőttek között a 16 éves Makra Noéminek szurkolhatunk, aki idén is Világ Kupa-győzelmet szerzett, és aki a kapitány szerint is kiemelkedik a válogatottból.
kardos_botond
kardos_botond
Az indulás előtti utolsó héten az edzéseken modellezték a versenyt, mindenkit úgy szólítottak, ahogy az Eb-n teszik, ugyanannyi ideig melegíthettek. Draskóczy elégedett volt a látottakkal. Honlapunknak elmondta, kisebb-nagyobb gondok vannak, de mindenki egészséges, komoly sérülés nincs, felkészültem utaznak Bulgáriába. Kérésünkre némi esélylatolgatásba is belement. – Úgy gondolom, a legesélyesebb tornászunk Kovács Zsófia, aki egyéni összetett döntőbe juthat. Hontit és Dévait mind a négy szeren indítjuk, mert a koruk miatt ők lehetnek esélyesek kvótát szerezni az ifjúsági olimpiára. Szeretnénk, hogy a csapat a tizenkettedik hely körül végezzen, és egyéniben szerezzünk indulási jogot Nandzsingra. Nem lesz könnyű, hiszen az Európa-bajnokságon nincs aki bújt, aki nem: mindenki a legjobbjaival áll a szerekhez. Ráadásul – és emiatt bosszús a kapitány – 1999-es a legifjabb versenyző, aki indulhat a kínai nagyvárosban, pedig a csapatból a 2000-es születésű Kovács Zsófia a legesélyesebb. Ezért aztán, az Eb-n bárhol is végezzenek, a sorrendből kiveszik a 2000-eseket, és az új rangsor alapján osztják ki a kvótákat. A fiú küldöttséget nem érintik ilyen problémák. Pontosabban, nem ilyen problémák érintik. Először csütörtökön délután kerestük meg Puskás Jenő kapitányt, de nem is volt ideje beszélni. Pénteken kiderült miért: Boncsér Krisztiánnak az egyik edzésen megsérült a térde. Azonnal orvoshoz vitték, MR-t is készítettek. Egyelőre még nem tudni, indulhat-e Szófiában, ez a hét második felében dől el: a fiúk versenye csak 19-én kezdődik, a szombati utazás előtt még van idő változtatásra, és arra is, hogy Boncsér rendbe jöjjön.
puskas_jeno_szego_tibor
puskas_jeno_szego_tibor
– Ezt leszámítva minden rendben, jó formában vannak tornászaink – veszi át a szót immár Puskás. – A csapatot a hatodik-nyolcadik helyre várom, bár ha változtatnunk kell, ez is módosulhat. Igaz, ha mindenki a maximálisat nyújtja önmagához képest, már elégedettek lehetünk. Kardos Botond a legesélyesebb a nandzsingi kvóta megszerzésére, neki egyéni összetettben mindenképpen döntőbe jutás és minél jobb helyezés a cél. Tőle talajon, Dudás Norberttől pedig gyűrűn várunk jó gyakorlatot. Kardos mellett Vida Kornél és Boncsér számára is a kvalifikáció a tét. Persze a kapitány hozzáteszi, még felnőtt Eb-ken sem egyszerű felmérni, hogy az adott gyakorlat mire lehet elég a pontozóbírók előtt, hát még az ifjúságin, amit kétévente rendeznek meg. Ugyanakkor bizakodó, mert sok nemzetközi versenyen indulhattak, és mérhették fel a mezőnyt. – Az látszik, hogy a románoknak most olyan generációja van, amely alulmúlja az európai színvonalat. A mieinket viszont jobbnak tartom, mint az átlagot. Az 1996-97-98-as fiatalok jók, és a kiemelt támogatásnak köszönhető lehetőségek miatt, mint szervásárlás, utazások, a következő még jobb lehet. A fiúcsapatot jelen pillanatban Kardos Botond, Vida Kornél, Boncsér Krisztián, Dudás Norbert és Fehér Márk alkotja. A leányok május 12-én, a fiúk 19-én kezdenek. A csapatverseny során nyújtott egyéni összetett teljesítmény alapján a legjobb tizenkét tornász nandzsingi olimpiai indulási jogot szerez. Akár a 13., vagy a 14. helyezés is kvótát érhet, lévén országonként csak egy versenyző szerezheti meg az indulás jogát.