UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2014-06-10 20:43

Két kosárcsapatunk indulhat

Váratlan, de nagyon kellemes meglepetés érte a Magyar Olimpiai Bizottságot és a kosarasokat:  a 3x3-as fiú- és leánycsapatunk is indulhat az ifjúsági olimpián.

reb Örömhír érkezett a Magyar Olimpiai Bizottsághoz: bár direkt kvalifikáció útján magyar kosárlabdázó nem szerepelhetett volna Nandzsingban, rangsor alapján a leány- és fiúcsapat is meghívást kapott a 3x3-as együttesek versenyére. – Nagyon meglepett minket a lehetőség, nem vártuk, hogy csapatsportágban rajthoz állhat magyar – mondja a MOB nemzetközi igazgatója, dr. Nagy Zsigmond. – A hátteret biztosítjuk, ám a szakmát a szövetségnek kell hozzáadnia. Abba semmiképpen sem akartunk belemenni, hogy B vagy C keret utazzon, akkor inkább nem élünk az indulás lehetőségével. Szerencsére, a szövetség partner volt, és igyekszik kiválasztani a legjobbakat, ami nyilván nem lesz egyszerű, mert nemenként csak három plusz egy játékos utazhat. Nagy lesz a harc a négy kiadó helyért.
dr_nagy_zsigmond01_kovacsaniko_bal
dr_nagy_zsigmond01_kovacsaniko_bal
Még pénteken visszaigazolták a nemzetközi kosárlabda-szövetség, a FIBA felé, hogy Magyarország mindkét nemben nevez csapatot. Ez az edzőkkel együtt tíz fővel növeli a küldöttség létszámát. A nemzetközi igazgató, aki egyben a nandzsingi csapatvezető is lesz, elmondta, logisztikailag ez ugyan pluszmunkát igényel, ám a stáb felkészült minden forgatókönyvre. A MOB-ban örülnek, hogy újabb sportág jelent meg a palettán, pláne, hogy a csapatsportágak mindig ráirányítják a figyelmet a szereplésre (kicsit itt el is kalandozunk: Nagy megjegyzi, az olimpiai küldöttségnek is hasznára válna, ha a labdarúgásban sikerülne kivívni a kvalifikációt). Ugyanakkor, egyik szemük sír, a másik nevet: idehaza népszerű csapatsportággal bővült az indulók köre, tehetséges válogatottak kapnak lehetőséget. Ugyanakkor  Szingapúrhoz képest olyan sportágakat veszítettek el, mint a súlyemelés, vagy nagy valószínűséggel a birkózás és az íjászat. Ha már szóba kerül az első ifjúsági olimpia: Szingapúrban 51 versenyzőnk állt rajthoz. Idén a kosárlabdázókkal együtt várhatóan kettővel többen képviselik a magyar színeket, ám még mindig kérdéses. Tegnap zárult a teniszezők kvalifikációja, a világranglista alapján Bondár Anna ragadhat ütőt Kínában, míg Stollár Fanny és Bíró André a tartalékok között van. Azonban Nagy óva int attól, hogy pusztán ez alapján ítéljünk: bármelyik pillanatban megkaphatják a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos értesítését. Az pedig akár más eredményt is tartalmazhat, ahogy arra már korábban is volt példa (például visszalépés miatt szabadul fel hely vagy hasonló). Mindenesetre 53 vagy 54 magyar fiatal indulhat Nandzsingban. Örülnek a népes küldöttségnek, ám nemzetközi igazgató emlékeztetett: Londonban például az elmúlt olimpiákhoz képest kevesebb, 156 sportoló indult, mégis majdnem a legjobb eredményt érték el. Azaz, önmagában a nagy szám nem mindenható. A pontos névsort egyelőre homály fedi: szerdán tartják válogatójukat a kajak-kenusok, várhatóan az úszók a héten nevezik meg nyolc versenyzőjüket. – Magyarországot a NOB és a nandzsingi szervezők felé a Magyar Olimpiai Bizottság képviseli, és intézi a nevezéseket. A szövetségeknek június huszonötödikén, déli tizenkét óráig kell elküldeni nekünk a versenyzők nevét. Fontos, hogy ezt a szövetségek elnökségi határozat keretében, a szükséges komoly adminisztratív és jogi munka elvégzése után, minden hivatalos adattal tegyék meg. Nekünk azt azonnal fel kell dolgoznunk, mert igyekeztük a lehető legkésőbbi határidőt megadni a szövetségeknek, hogy nyugodtan tudják kiválasztani a legalkalmasabbakat. Egy nappal később tartanak újabb konzultációt Nandzsingról, akkor honlapunk is friss információkkal jelentkezik.