UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2014-12-18 10:11

Meghozza gyümölcsét

A Ferencváros tornaszakosztálya mindig is nagy súlyt helyezett az utánpótlás-nevelésre. Jelenleg is több mint százan edzenek, vagy ismerkednek a sportággal a népligeti sporttelep tornatermében. Délutáni edzésen látogattuk meg őket.

Pusztai Viola A Ferencváros népligeti sporttelepén barna kupolaépület rejti a tornászokat. A teremben tornaszerek sokasága fogad, a hátsó részen folyik a munka: a fiúk már fél órája edzenek, a két leány éppen a bemelegítést végzi. – A nagyüzem igazán fél hat után indul, körülbelül száztíz gyermek tornázik az FTC-ben, délután csak a kadetek, az ifjúságiak és a felnőttek edzenek. Az esti órákban egyszerre hatvanan-hetvenen vannak a teremben, akkor aztán talpalatnyi hely sincs. Tehát helyhiánnyal küszködünk kicsit, felszereltségben azonban magyar viszonylatban jól állunk. Miután a torna bekerült a kiemelt sportágak közé, a szövetség is javítja a feltételeket az egyesületekben. Mi is nagyon sok új szert kaptunk, a fiúk lovat, korlátot, állítható nyújtót, a lányok gerendát, felemás korlátot. Tavasszal pedig a szövetségnek köszönhetően ötven millióból felújítjuk a termet, különösen az öltözőre fér rá, de a fűtés és a világítást is korszerűsítjük – mondta el Puskás Jenő, az FTC Ybl Tervező edzője. A feltételek tehát adottak a jó eredményekhez, bár az idei versenyeken maradt némi hiányérzetük: az őszi viadalokon szépen szerepeltek a fiatalok, ám a junior Európa-bajnokságon Dudás Norbert és Boncsér Krisztián is hajszállal, de lemaradt a gyűrű, illetve a nyújtó fináléjáról. Utóbbi az előző idényben került a KSI-től az FTC-be, s azt mondja,  jó döntést hozott:
Forrás: fradi.hu
Forrás: fradi.hu
– Nagyon sokat fejlődtem, mióta itt vagyok, s remélem nincs megállás. A második félévem igazán jól sikerült, a mesterfokú bajnokságon második lettem talajon és nyújtón is, Liberecben megnyertem az ORV-t, a Csányi-kupán pedig egyedüli magyarként talajon döntőbe kerültem. A jövő évben még ennél is jobban szeretnék teljesíteni, nagyon örülnék az EYOF-on éremnek a nyújtón, ez a legkedvesebb szerem. Jelenleg 50-60 százalékos a Kovács-szaltóm, ezt most csak én csinálom Magyarországon, ebből szeretnék még továbblépni, hogy erősebb legyen a gyakorlatom. Dudás Norbert pedig azt mondta el, hogy az ifi Eb nem úgy sikerült, ahogy szerette volna, arra pedig egyáltalán nem számított, hogy utolsó éves ifjúságiként már idén bekerül a világbajnoki csapatba. Az ötéves kora óta az FTC-ben tornázó tehetség a következő évben szeretne eljutni a bakui Európa Játékokra, s a legjobb tudása szerint segítené a magyar csapatot. Edzője, Kerekes Zsombor szerint Boncsér Krisztián mellett ő fejlődött a legtöbbet az évben, s remekül veszi az akadályokat a felnőttmezőnybe vezető úton. Nem ő az egyetlen, aki kiöregszik az ifik közül: Bilics Bence és Fehér Márk is feljebb lép egy korosztállyal. Puskás Jenő – aki az utánpótlás-válogatott edzője is – elmondta: vannak hiányosságaik, amelyet pótolni kell. Amúgy ők is Bakura készülnek. – Van két lyukas számom, a gyűrű és az ugrás, azokban kellene fejlődnöm, mert még két és fél pont hiányzik ahhoz, hogy bekerüljek a felnőttek közé. Az évem közepesen sikerült, annak viszont örültem, hogy eljutottam a junior Eb-re, hatalmas élményt jelentett, mert ez volt a legnagyobb célom. A mesterfokú bajnokságon pedig talajon fináléztam, s most azon vagyok, hogy a legerősebb szeremen, nyújtón is a legtöbbet hozzam ki magamból – így Fehér Márk. Dávid Sándor idén kezdte a második évét az FTC-ben, Kalocsáról költözött a fővárosba, s nagyon jó döntésnek tartja, hogy ezt a klubot választotta. Bekerült az ifjúsági válogatottba, és jövőre, a fejlődése érdekében, szeretne minél több nemzetközi versenyen részt venni. A fiúk abban teljesen egyetértettek, hogy nagyon jól érzik magukat a zöld-fehér klubban, amit a kadet Balázs Krisztián is alátámasztott, és aki a következő évben az országos bajnokságon nemcsak három, hanem mind a hat szeren a dobogó legfelső fokára akar állni. Természetesen a leányok között is akadnak remek tornászok, Bathó Márta a női szakosztály vezetője – aki negyven éve dolgozik az FTC-ben – elmondta: annak köszönhetően, hogy több lelkes fiatal edző is bekapcsolódott a munkába, eredményes évet zártak.
Molnár Csenge Forrás: fradi.hu
Molnár Csenge Forrás: fradi.hu
– Tizenkét kollégámmal dolgozunk az utánpótlással: a minitornászok 3-4 éves gyerekek, a tanfolyamos óvódás csoportba több mint hatvanan járnak, a 7-8 évesek húszan, a 9-10 évesek tízen vannak és két leányunk tagja a Héraklész-programnak. Molnár Csenge zárt idén eredményesebben, serdülőként két szeren bajnokságot nyert a kadetkorosztályban, s két nívós francia versenyen is szép helyezéseket ért el, a marseille-i Massilia-kupán ráadásul megnyerte élete első egyéni összetett versenyét. Erőssége az ugrás és a talaj, mindkettőben máris nemzetközi szintű gyakorlata van. Sokat kell dolgoznia, hogy a másik kettőn is az legyen, és az előadásmódon is javítania kell. Kanai Vivien gerendán a legjobb, bár ebben az évben nem fejlődött úgy, ahogy kellett volna. Az FTC egyébként külön figyelmet fordít a tornászok testi, lelki egészségére, éppen ezért pszichológus, természetgyógyász és masszőr is a gyerekek rendelkezésére áll. Az Albert-alapítvány is segíti az egyesületet. S hogy mit ad a fiataloknak a torna, erre Kerekes Zsombor válaszolt: – Nagyon elhivatottak lesznek. A torna megköveteli a testi és a szellemi figyelmet, van szépsége, de nem lehet játékosan felfogni, mint a labdajátékokat. Ez is inkább olyan, mint az úszás: a kemény, monoton munka egyszer csak meghozza gyümölcsét.