UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2014-12-20 21:13

Kiestünk

Az U20-as válogatott 5-1-es, kiütéses vereséget szenvedett Japántól, és a hazai rendezésű divízió I/B-s világbajnokságon kiesett. Az előző meccsekhez hasonlóan most is rengeteg volt a kiállítás, s a fiúk nem tudták kihasználni a helyzeteiket.

 UP-info A tét a bennmaradás – ezzel a tudattal léptek jégre az U20-as válogatott tagjai a japánok elleni mérkőzésen, de mielőtt még belemelegedtek volna a sorsdöntő csatába, már jött is a hidegzuhany: Arai a kékvonalról lőtte el a korongot, amely a kapu torkáig meg sem állt. Vincze Péter egyenlíthetett volna, de Furukava védte a lövését, s bár a harmad közepén rendesen nyomott a magyar csapat, a japánok remekül védekeztek, az eredmény nem változott. Kár, hogy nem emberhátrányra adták ezen a meccsen a pontokat, mert abban már rég vezettek a fiúk, főleg, hogy Hruby gáncsolása után Erdély fegyelmezetlensége is kiállítást ért, aki mellé – hogy ne legyen olyan egyedül – leült Kocsis is. Ahogy az eddigi meccseken, a japánok ellen is sikeresen védekeztek a fiúk három az ötben, viszont öt a négyben lövésig sem jutottak el.
Forrás: Mudra László/MJSZ
Forrás: Mudra László/MJSZ
A második harmadban még két perc sem telt el, de már kettő volt a japánok előnye. Erdélyt valószínűleg nem elég keményen lökte hátulról a palánkra az ellenfél játékosa, mert nem ért kiállítást, ellenben a Szabó Krisztián elleni durvaság igen. Emberelőnyben szépített a magyar együttes: Galló Vilmos kapu mögötti passzát Stipsicz Bence szemből a kapuba lőtte. A hátralévő időben hajtott a társaság az egyenlítésért, többet birtokolt a korongot, míg a japánok ellentámadásokat vezettek, de sikertelenül. Jött az eddigi meccseken kritikus harmadik harmad, amely ugyanúgy kezdődött, mint az előző kettő: az ellenfél góljával. Hiába játszott fölényben a magyar csapat, a kaput ritkán találta el, s ekkor már egyre távolabb került a győzelem, s az egy éve kiharcolt divízió I/B-s tagság. Az 54. percben eladott korong tett pontot az eddig meseszerű történet végére – a tavaly decemberi U20-as vb megnyerése után a keret magja az U18-as divízió I/B-s világbajnokságot is hibátlan mérleggel nyerte meg –, hiszen Hallidéj megszerezte a japánok negyedik gólját is. A lelkileg megtört magyar gárda ezután még egyszer kapitulált: az 5-1-es vereség a kiesést jelentette az divízió I/B-ből. A mérkőzés után Szilassy Zoltán edzőt kérdeztük: – Mivel mind a három harmadban gyors gólt kaptunk az elején, végig rohantunk az eredmény után. Fel kellett adni a biztonságosabb védekezést, ez folyamatosan magában hordozta a gólveszélyt. Az ellenfél is ugyanabban a cipőben járt, mint mi, élet-halál volt nekik is a meccs. 2-1 után éreztem arra esélyt, hogy egyenlítsünk, a mérkőzésnek abban a szakaszában domináltunk, helyzeteink is voltak. Nyilván mélyebben kell az okokat keresni, messzebbre kell visszamenni. A francia meccs után negatív spirálba kerültünk, a világbajnokságon nagyon fontos, hogy az első és a második meccs hogy sikerül. Ha nyertünk volna, akkor pozitív energiák szabadulnak fel, de így csak szenvedtünk. Becsületesen próbáltunk dolgozni, ez viszont kevésnek bizonyult.

A szerkesztő megjegyzése. Egyetértünk a szakember véleményével, miszerint "mélyebben kell az okokat keresni". A rajt előtt ugyanis a feljutásról szőtt álmokról szólt minden, és azzal szemben áll a kiesés kegyetlen ténye. Ezt nem lehet pusztán lélektani okokkal magyarázni.

A világbajnokságot Kazahsztán nyerte veretlenül, így jövőre a divízió I/A-ban szerepel. A 2016-os U20-as divízió II/A-s világbajnokságon Litvánia, Dél-Korea, Hollandia, Észtország és Horvátország lesz a magyar válogatott ellenfele. U20-as divízió I/B-s világbajnokság, Dunaújváros Magyarország–Japán 1-5 (0-1, 1-1, 0-3) Kazahsztán–Lengyelország 6-3 Franciaország–Ukrajna később