UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2015-01-18 12:20

Idegenlégiósok

Többségük az osztrák utánpótlás-bajnokságban játszik magyar csapat színeiben, de akad néhány korosztályos válogatott hokis, aki külföldön üti a korongot. Összeszedtük, ki melyik országot választotta.

UP-info A korosztályos jégkorong-válogatottak magját adó játékosok többsége az EBEL utánpótlás-bajnokságaiban pallérozódik hétről hétre. Ki a Fehérvár, ki a MAC vagy a Vasas színeiben, és természetesen a magyar bajnokságból is érkeznek fiatalok az összetartásokra. Akadnak persze olyanok is, akik nem a hazai klubokban fejlesztik a tudásukat, hanem külföldön. Utánanéztünk, kit merre fújt a szél. Ausztria A legtöbb magyar fiatal az osztrák junior-, illetve ifjúsági bajnokságban játszik, de többségük a Fehérvár, a MAC, a Vasas és a Miskolci Jegesmedvék csapatát erősíti. A válogatottak közül kivételt jelent Sági Martin, illetve Gáspár Máté a Linz, illetve Szabad Kevin a Vienna Capitals játékosaként. Közülük a zalaegerszegi Gáspár Mátéra már nemcsak az U20-as, illetve az U18-as csapatban számítanak, hanem az EBEL második helyén álló felnőttegyüttessel is együtt edzhetett a héten, sőt be is mutatkozott az osztrák első osztályú bajnokságban.
Kiss Zsombor Forrás: jegkorongblog.hu
Kiss Zsombor Forrás: jegkorongblog.hu
Svájc A következő állomás Bern, ahol Kiss Zsombor játszik. A tizenhét éves csatár 2012 őszén szerződött a MAC-ból a svájci klubba, 2014 tavaszán az U17-es csapattal bajnok lett. Az egyik erőssége volt az U18-as válogatottnak, amely Székesfehérváron kiharcolta a divízió I/A-s tagságot, a decemberi U20-as vb-ről azonban kisebb sérülés miatt lemaradt. A svájci junior-elitbajnokság szezonjában eddig 20 pontot gyűjtött, egy gólt és két asszisztot jegyezve. A 2000-es születésű Révész Marcell szintén Svájcban él: az Újpestből igazolt a szezon elején a Basel Young Sharksba. Németország A tizenöt éves Daadou Ádám ősszel kezdte a második német szezonját az Iserlohner csapatában a liga DNL2-es korosztályában. Az U20-as válogatott Keresztury Erik a DNL-ben játszik a Düsseldorffal, és csapatának az egyik erőssége. Jelenleg a 12. helyen áll a kanadai táblázaton. Korábban azt nyilatkozta volt klubja, a MAC honlapján, hogy a német bajnokság a hazaihoz képest sokkal erősebb: gyorsabb és keményebb a játék. Finnország A Jukurit Mikkeli légiósa, Gerencsér Dominik hasonló tapasztalatokról számolt be, mint Keresztury. Újpestről szerződött a finn klubba, s úgy véli, a másfél év alatt rengeteget fejlődött a sebessége és a technikája is. A magyarhoz képest egészen más világnak tartja a finn hokit, s nagy előrelépésnek, hogy az ottani U18-as bajnokságban játszhat. És nem ő az egyetlen: Nagy Zoltán már osztrák csapatokban is szerepelt, most pedig a Diskos játékosa.
Láday Tamás Forrás: jegkorongblog.hu
Láday Tamás Forrás: jegkorongblog.hu
Svédország Galló Vilmos tizennégy éves kora óta él Svédországban. Három évig a Fleminsberg játékosa volt, két éve igazolt a Linköping csapatához. A tizennyolc éves csatár jelenleg a juniorbajnokságban játszik, és csapata egyik legjobbja: az idényben már nyolc gólt lőtt és ugyanennyi asszisztot adott. A legutóbbi bajnokin is betalált a HV71 ellen. Csehország A 15 éves hátvéd, Simotics Ferenc a második szezonját tölti a Sparta Praha U16-os csapatában. Egyesült Államok Ahogy arról Garát Zsombor honlapunkon írt blogjában is beszámolt, a nyáron került a Boston Bandits csapatába. A tizenhét éves hokis a szezon első felében olyannyira jól teljesített, hogy bekerült a tizenkilenc csapatos EHL hat legjobb hátvédje közé. A MAC-ban nevelkedett játékos az All-Star gálán nem tudott részt venni, miután decemberben jégre lépett a dunaújvárosi U20-as divízió I/B-s világbajnokságon. Kanada A kanadai juniorliga nyári draftján kelt el Láday Tamás, aki a WHL-ben érdekelt Spokane Chiefset győzte meg, hogy érdemes leigazolni. A tizennyolc éves hátvéd fizikailag kemény bajnokságban remekül tudja hasznosítani testi adottságait. A Fehérvár egyébként profi szerződést ajánlott neki a szezon elején, de ő inkább a légióskodást választotta. Eddig 31 mérkőzést játszott, és két gólpasszt írhattak a neve mellé.