UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-03-22 17:46

Három a magyar igazság

Az utolsó mérkőzésén könnyedén, 37-24-re nyert a magyar U17-es leány kézilabda-válogatott, így csoportgyőztesként jutott el a macedóniai Európa-bajnokságra. Hornyák Bernadett a torna legjobb játékosa, Suba Sára pedig a legjobb kapusa lett.

reb Teljesen felszabadultan és teher nélkül léphetett pályára a magyar leányválogatott, miután a németek és a görögök elleni sikerrel kiharcolta a részvételt az augusztusi macedóniai U17-es kézilabda Európa-bajnokságra. Ráadásul túl megterhelő feladat sem várt a társaságra, hiszen az ukránok mindkét mérkőzésüket simán elbukták a budapesti Elektromos-csarnokban. Ismét telt házat vonzott a találkozó, a lányok pedig már csak ezért is motiváltan kézilabdáztak. Húsz másodperc sem telt el, s Faluvégi góljával vezetett Hajdu János csapata. A gyors találat híven vetítette elő a mérkőzést: Lakatos lendületes betörései, Klujber Katrin elfutásai szétzilálták az ukránokat.
csapat
csapat
Az elszántságot jól mutatta, hogy tízgólos előnyben, a dudaszó pillanatában a csupaszív Faluvégi még összeszedte Lakatos bombája után a visszapattanó labdát, és estében a hálóba lőtte (21-10). A második félidő elején az emberhátrányos védekezést gyakorolhatta a csapat, miután gyors egymásutánban három magyar játékost is kiállítottak. A támadás remekül ment, Fodor Csenge kettős hátrányban is kétszer betalált. A tempó kissé lankadt a végére, ám Pásztort leszámítva így is minden játékos feliratkozott a góllövők közé. A tükörsima mérkőzésen 37-24-re győzött a Hajdu-csapat, amely így csoportgyőztesként biztosította a helyét a kontinensviadalon. A magyarokét megelőző találkozón Németország 34-23-ra verte Görögországot, így megszerezte a második helyet és az Eb-kvalifikációt. A torna legértékesebb játékosa Hornyák Bernadett lett, míg a legjobb kapusnak járó elismerést Suba Sára gyűjtötte be. A gólkirály Franziska Peter lett húsz találattal. Hajdu János: „A meccs legnagyobb pozitívuma, hogy véget ért. A második félidőben már nem tudtunk megfelelő tempóban játszani. Szerencsésebb lett volna, ha a németek ellen vívjuk az utolsó mérkőzést, akkor vélhetően az egész tornán jobb teljesítményt nyújtottak volna a lányok. Összességében elégedett vagyok, de egyértelmű, hogy az Európa-bajnokságra nagyon jól fel kell készülni." Hornyák Bernadett: „A németek elleni győzelemmel gyakorlatilag biztossá vált az Európa-bajnoki szereplés, így a maradék két találkozót edzőmeccsnek fogtuk fel. Persze, komolyan vettük, hiszen az Európa-bajnokságon is mindig maximálisan kell majd koncentrálni. Az ukránok ellen azt kérte az edzőnk, hogy harminc felett lőjünk, és ne kapjunk többet, mint tizenöt gólt. Kár, hogy csak félig sikerült." Lakatos Rita: „Meg akartuk tisztelni azzal az ellenfelet és a közönséget is azzal, hogy teljes odaadással küzdünk. Szerintem összességében jól játszottunk a tornán, és nagyon sok erőt adott, hogy ennyien szurkoltak nekünk még ma is. Nyárig van feladatunk...” U17-es leány Európa-bajnoki selejtezőtorna, 3. meccs Magyarország-Ukrajna 37-24 (21-10) Budapest, Népfürdő utca UKRAJNA: Kemin,Tarasenko (kapusok), Akszonova 2, Andrejeva, Avramova 1, Bjeszova, Kiergeeva 1, Markevics 3, Melekeszceva 4, Mosztova 1, Poljak 5 (5), Pilipenko 3, Reyint, Vaszilkov 1, Zamisljak 3. Szövetségi edző: Igor Avramov MAGYARORSZÁG: Hlogyik, Suba (kapusok), Faluvégi 6, Fodor 3, Giricz 1, Háfra 1, Hornyák 3 (1), Hudák 1, Lakatos 5 (3), Klujber 6 (1), Kuti 2, Pacsirta 1, Pásztor, Sallai 2, Szabó 3, Tornoczky 3. Szövetségi edző: Hajdu János Kiállítások: 10 ill. 16 perc Hétméteresek: 7/5, ill. 6/5 Az eredmény alakulása: 5. perc: 5-1, 10. p.: 6-4, 15. p.: 8-4, 20. p.: 14-5, 25. p.: 17-7, 30. p.: 21-10, 35. p.:24, 21, 40. p.: 26-14, 46. p.: 29-18, 51. p. 34-20, 55. p.: 36-22. A csoport végeredménye: 1. Magyarország 6 pont, 2. Németország 4 p, 3. Görögország 2., 4. Ukrajna 0.