UtánpótlásSport
2024. május 9.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-04-15 11:48

A világ legjobbja lenne

Vajda Dániel szerényen értékeli sikerét a Magyar Futball Akadémiával a Real Madrid ellen, tisztában van vele, hogy még nem ért fel a csúcsra. Az álmai annál merészebbek: a spanyol királyi gárda színeiben lenne a világ legjobb kapusa.

Nagy-Pál Tamás Semmilyen jel nem utal arra, hogy a Bozsik stadion műfüves pályáján éppen olyan csapat edz az igazi tavaszi délutánon, amely pár napja, a Puskás–Suzuki-kupa döntőjében tizenegyesekkel legyőzte a Real Madrid korosztályos gárdáját. A Magyar Futball Akadémia U17-es játékosai hajtanak becsülettel a tréningen, és Farkas Tibor vezetőedző sem kíméli őket: az egymás közti játék vesztesei úgy nyomják a fekvőtámaszokat, mintha előző hétvégén nem játszottak volna négy nap alatt három meccset komoly európai gárdák ellen.
Vajda Dániel3
Vajda Dániel3
Vajda Dánielt (címlapfotó: puskassuzukicup.net) keresem, aki a Királyi Gárda elleni döntőben kivédte a spanyolok szemét mind a rendes játékidőben, mind a szétlövés során. Nem véletlen, hogy megválasztották a torna legjobb kapusának. Gyorsan leszögezi: örül a megkeresésemnek, de nem érzi jogosnak, hogy mindenki róla beszél, mert egyszerre tizenegyen voltak a pályán, és mindenki száztíz százalékot nyújtott. „Nagyon büszke vagyok a csapattársaimra, hogy ennyire egységesek tudtunk lenni, és ellentmondást nem tűrően védekeztünk.” Biztosan igaza van, de én gyarló újságíróként arra a srácra vagyok kíváncsi, aki a leglátványosabb teljesítményt nyújtotta a mérkőzésen, az pedig egyértelműen ő volt. „Néhányszor visszanéztem már azokat a jeleneteket, mert jó látni, hogy amiért nap mint nap dolgozom, a meccsen is kijön belőlem. A bravúr minden kapusban megvan. Én azt tartom igazán jónak, aki magabiztos teljesítmény nyújt a mérkőzésen, amit megspékel egy-két extra védéssel.” Dani azt is leszögezi: egyáltalán nem érzi úgy, hogy felértek a csúcsra ezzel a sikerrel, csak nagyon fontos állomáshoz érkeztek pályafutásukban. „Ez inkább csak visszajelzés arról, hogy a kemény munkának meglett a gyümölcse. Viszont arra kell sarkaljon, hogy még keményebben, még alázatosabban dolgozzunk, és akkor elérhetünk ennél is nagyobb sikereket.” A felcsúti döntőről Dani elárulta: nem véletlenül teljesítettek jól a tizenegyesekben, mert Farkas Tibor minden bajnoki mérkőzés előtt gyakoroltatja velük. „Attól függetlenül, hogy kapus vagyok, én is azt mondom: a tizenegyest nem lehet kivédeni, csak rosszul lőni. Én már annak is örülök, ha a tizennyolc lövésből kettőt meg tudok fogni. Már az is siker, ha az oldalt eltalálom, de még oda is kell érni.” Dani Szigetszentmiklóson kezdte a pályafutását, mezőnyjátékosként. „Az elején még jól ment, de később egyre többször kimaradtam a csapatból, mert nem tartoztam a legügyesebbek közé. Aztán egy tornán, ahová nem jött el a kapusunk, én voltam az a vállalkozó szellemű, aki a gólvonalra állt. Egész jól ment a koromhoz képest. Az egyik edzés után az edzőmnek, Frank Tamásnak mondtam is, hogy szeretnék végleg a kapuban maradni, mire azt válaszolta: akkor már nincs visszaút. Nem volt ellenvetésem, éreztem, ott a helyem.”
Vajda Dániel4
Vajda Dániel4
Aztán Kispestre került középpályás ikertestvérével, aki nem kapott sok játéklehetőséget, most Dunaújvárosban játszik. Dani viszont felvételt nyert az akadémiára is, pedig fizikailag nem tipikusan kapus alkat. „Az erényem inkább dinamikám, a lábbal való játékom, vagyis a technikám, amit napról napra csiszolgatok. Rengeteg kapus mozgását tanulmányozom. Szoktam nézni Thibaut Courtois-t, David de Geát, Manuel Neuert és Hugo Llorist is, de a két példaképem Iker Casillas és Tim Howard. Előbbi az alázata és példamutatása miatt inspirál, utóbbi meg egyrészt magyar származású, másrészt kedvelem a higgadtságát. Fantasztikus volt, amit a világbajnokságon is bemutatott az amerikai válogatott kapujába. Ha jól emlékszem, az egyik mérkőzésen tizenhat védése volt.” Amikor a céljairól kérdeztem, először azt említette, hogy minél előbb szeretne felnőttcsapatban védeni, bármelyik osztályban, hogy rutint szerezzen. Majd kiderült: éppen a nemrég legyőzött Real Madrid a kedvenc klubja, így minden vágya, hogy a példakép Casillas utódja lehessen. Az ajánlólevele most nem lehet túl rossz… De ennél jóval merészebb álmot is dédelget: „Nem szoktam hangoztatni, mert félek, hogy hülyének néznek: én szeretnék lenni a világ legjobb kapusa. Ezt nagyon komolyan gondolom, bármit megtennék érte!”