UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2015-04-28 10:39

Az EYOF-ra készülve

Biztató teljesítményt nyújtottak a júliusi EYOF-ra készülő tornászok a hétvégi utánpótlás-versenyeken. A fiúk nemzetközi Budapest-kupáján Boncsér Krisztián és Mészáros Krisztofer is három szeren diadalmaskodott. A lányok szerenkénti országos bajnokságán Szujó Dorka és Schermann Bianka volt a legeredményesebb.

UP-info A júliusi tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) jegyében zajlott a hétvégén a szertornászok két utánpótlás-viadala. A kadet- és ifjúsági korú fiúk az első alkalommal megrendezett nemzetközi junior Budapest-kupán, míg a lányok ugyanazokban a korosztályokban versengtek a szerenkénti országos bajnokságon. A fiúk Tornacsarnokban tartott kétnapos viadalán hat ország harmincnál több tornásza lépett a szerekhez. Puskás Jenő utánpótlás-kapitány szerint az EYOF-on érdekelt ifjúsági tornászok közül Boncsér Krisztián, Földes Márton és Csorvási Soma is jól teljesített. A mezőnyből Boncsér emelkedett ki, aki nemcsak az egyéni összetettet nyerte meg, hanem a szerenkénti finálékban talajon és ugrásban is győzött. Nyújtón azért lett csak harmadik, mert rontott. Az összetettben Csorvási és Földes követte Boncsért, előbbi a szerenkénti döntőkben korláton, utóbbi pedig gyűrűn szerezte meg a győzelmet.
Csorvási Soma, Boncsér Krisztián és Földes Márton Fotó: Mészáros Sándor
Csorvási Soma, Boncsér Krisztián és Földes Márton Fotó: Mészáros Sándor
− Versenyről versenyre lépnek előre az EYOF-on érdekelt tornászok, elégedett vagyok velük – így Puskás. − Boncsér Krisztián a nyújtót is megnyerhette volna, ha nem ront, a gyakorlatai kiemelkedtek a mezőnyből. Elégedett vagyok Földes Mártonnal és Csorvási Somával is. A kadetek mezőnyében Mészáros Krisztofer szerepelt a legjobban: győzött egyéni összetettben, talajon és gyűrűn. Tomcsányi Benedek és Balázs Krisztián kisebb sérüléssel bajlódik, ennek ellenére bejutott a szerenkénti fináléba, Tomcsányi lólengésben, Balázs nyújtón lett első. − A kisebbek közül most Mészáros Krisztofer remekelt, örömteli, hogy éppen győri, hiszen rá majd a 2017-es győri EYOF-on számítunk. A viadalról még annyit, hogy a palettáról eddig hiányzott a fiúk hazai nemzetközi versenye, így a Budapest-kupa ha úgy tetszik, hiánypótló. A szövetség a jövőben is szeretné megrendezni.

A még ifjúsági korú, de idén már a felnőttek közé átlépő Kardos Botond nyerte a lólengést, míg talajon a második, ugrásban a negyedik helyen végzett.

Szintén a Tornacsarnokban mutathatták be gyakorlataikat a kadet- és az ifjúsági korú lányok a szerenkénti országos bajnokságon.  Az idősebbek között Szujó Dorka két elsőséget gyűjtött be: a TC Békéscsaba tornásza gerendán és talajon diadalmaskodott, ugrásban második lett. Ott Molnár Csenge győzött, a FTC legjobbja gerendán a második, talajon a harmadik helyen végzett. Felemás korláton mindketten hibáztak, itt a dunaferres Jakab Noémi állt a dobogó tetejére.
Szujó Dorka Forrás: békésifi.hu
Szujó Dorka Forrás: békésifi.hu
A kadetek versenyében az éremszerzésben Schermann Bianka vitte a prímet: a Postás SE versenyzője talajon és felemás korláton lett első, míg ugrásban és gerendán a dobogó harmadik fokára állhatott. Gerendán a szintén postásos Bácskay Csenge lett a legjobb, míg a Dunaferrből Halász Dóra Szimonetta nyert ugrásban. − A magyar női torna közvetlen utánpótlását jelenti ez a korosztály, így nagy a szerbajnokság jelentősége – mondja Draskóczy Imre, szövetségi kapitány. – Az ifjúságiak mezőnyéből Szujó Dorka és Molnár Csenge gyakorlatai emelkedtek ki, ők azok, akik az idei európai ifjúsági olimpiai fesztiválra készülnek. A kisebbek között a Postás három versenyzője, Schermann Bianka, Bácskay Csenge és Székely Zója rendelkezik komoly gyakorlatokkal, rájuk a 2017-es győri EYOF-on számítunk.