UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2015-05-14 12:59

Amerikai csodacsapat

Sportágfejlesztési programnak köszönhetően uralja az U18-as világbajnokságot az Egyesült Államok csapata évek óta. Legutóbb, Svájcban sem talált legyőzőre, hét mérkőzésen 46 gólt szerzett. A torna MVP-jét, Auston Matthewst az első helyen draftolták volna az NHL-ben.

UP-info Grand Forks városa Észak-Dakotában fekszik, nem messze a kanadai határtól. Ott az egyetemi hoki bír nagy hagyományokkal, jövőre viszont a világ legjobb U18-as válogatottjait fogadják. A szervezők rengeteg nézőre számítanak. Az Egyesült Államok csapatának komoly esélye van, ráadásul triplázásra készül.
Az amerikai csapat legyőzhetetlennek bizonyult az U18-as világbajnokságon Forrás: IIHF
Az amerikai csapat legyőzhetetlennek bizonyult az U18-as világbajnokságon Forrás: IIHF
Az amerikai U18-as együttes az elmúlt hat évben hatszor emelhette magasba a vb-trófeát. A sikersorozatot csak Kanada tudta megszakítania 2013-ban, pedig ha nincs az a „baki”, akkor zsinórban a 2015-ös győzelem lett volna a hetedik a sorban. Így most újraszámolás van, és triplára készülhet az együttes. Hogy miért uralja az Egyesült Államok a korosztályt? A „titok” a United States National Team Development Program, a sportágfejlesztési elképzelés. A szakemberek 1996 óta minden évben felkutatják az ország legígéretesebb játékosait, akiket bevonhatnak a kétéves programba. Őket a Michigan állambeli Ann Arborban képezik, készítik fel arra, hogy az U18-as válogatottal részt vegyenek a világbajnokságon, illetve megalapozzák a későbbi karrierjüket. A program nemcsak arra koncentrál, hogy a jégen kiváló játékosokat neveljen, hanem arra is, hogy fejlesszék a fiatalok személyiségét. Ann Arborban helyi családok otthonaiban élnek, és a város két középiskolájának valamelyikébe járnak. Aközben intenzív tréningeken sajátíthatják el a sportághoz szükséges technikai és taktikai tudást, illetve egymás elleni meccseken edződhetnek. Az idei áprilisi világbajnokságon, bár a döntőben Finnországot csak 2-1-re győzték le, a támadójátékuk ellenállhatatlannak bizonyult: hét mérkőzésen 46 gólt lőttek. A csehek szövetségi kapitánya, Petr Jakub a 7-2-re elvesztett negyeddöntő után azt mondta, az amerikai csapat úgy működik, mint valami gép. A játékuk lényege, hogy minimálisra csökkentik az ellenfél korongbirtoklását és a lövéseinek a számát. Azt nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is tudják. Rengetegszer szorítják sarokba az ellenfelet, a test a test elleni játékban rendkívül jól helyezkednek, gyakran állítatják ki, akikkel találkoznak. A támadásokat remekül szervezik, megtalálják a rést a védekezésen, vagy a helyezkedésükkel hibázásra kényszerítik az ellenfelet, a hibákat pedig könyörtelenül kihasználják. A statisztika szerint tizenhat játékosuk szerzett négy, vagy annál több pontot. Összehasonlításképpen a németeknél egyvalaki akadt, akinek több mint egy pontot írtak a neve mellé. A svájci vb gólkirálya és MVP-je, Auston Matthews tizenöt ponttal zárt, Jeremy Bracco tizenhárommal, míg Matthew Tkachuk tizenkettővel. A plusz-mínusz táblázaton az első tízbe amerikai játékoson kívül csak egyetlen kanadai fért be, a hetedik helyre. Matthews mellett nem mehetünk el szó nélkül. A tizenhét éves csatárt az első helyen draftolták volna idén az NHL-ben, de két nap híján nem érte el a korhatárt. Így még egy évet várniuk kell az észak-amerikai elitliga csapatainak, hogy lecsaphassanak rá. A hírek szerint a következő szezont Svájcban tölti, és a Zürich Lions játékosa lesz. Egyébként tagja volt az A csoportos világbajnokságon szereplő amerikai felnőttválogatott keretének is, de megsérült, így nem tarthatott Prágába az amúgy több, egyetemi bajnokságban játszó hokist a soraiban tudó csapattal.