UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2015-06-08 15:05

Ígéretes draft

Joseph Veleno tizenöt évesen külön engedéllyel játszhat a következő szezonban a quebeci jégkorong-juniorligában. Olyan elődök nyomdokaiba lépett, akik közül ketten azóta már az NHL-ben szerepelnek. A nyáron magyar játékosok is a tengerentúlra költözhetnek.

UP-info „Nagyon izgatott vagyok, leírhatatlan, amit érzek. Próbálom kihozni belőle a legjobbat” – mondta a tizenöt éves Joseph Veleno, miután a quebeci juniorligában, a QMJHL-ben szereplő Saint John Sea Dogs csapata az első kör első helyén draftolta. A kanadai hokisnak külön engedélyre volt szüksége, hogy serdülőként a juniorligában játszhasson. Azt előtte csak négy játékos kapta meg: John Tavares (2005), Aaron Ekblad (2011), Connor McDavid (2012) és Sean Day (2013). Előbbi kettő már NHL-s csapatokban szerepel, McDavidet várhatóan idén az első helyen draftolhatják, míg Day-nek még egy évet el kell töltenie az OHL-ben (Ontario Hockey League).
Joseph Velenót az első helyen draftolták a QMJHL-be
Joseph Velenót az első helyen draftolták a QMJHL-be
Veleno januárban töltötte be a tizenötöt (az NHL-drafton 2018-ban vehet részt), tehát a szabályok szerint még egy évig várnia kellett volna arra, hogy QMJHL-ben jégre léphessen. Az elmúlt szezont az Quebec Midget AAA-ligában, a Lac St-Louis Lions együttesében töltötte. A 183 centis, 76 kilós támadó 41 mérkőzésen 52 pontot gyűjtött, és 16 gólt lőtt. Quebec csapatának második legeredményesebb játékosa lett: hat mérkőzésen tíz pontot szerzett. „Történelmi nap ez a klubnak, a csapatnak és a szurkolóknak is – nyilatkozta a Sea Dogs menedzsere, Darrel Young a klub honlapján. – Rettenetesen boldogok vagyunk, hogy Joseph Veleno ősztől a mi csapatunkat erősíti, és tagja lett a Sea Dogs családnak.” A három nagy kanadai ligában már lezajlott az észak-amerikai játékosok draftja, de június 30-án még magyar játékosok is izgulhatnak, hiszen aznap az európai U20-asok játékjogát foglalják le a világ legjobb juniorcsapatai. Tavaly a védő Láday Tamás kelt el, aki az idényt a WHL-ben (Western Hockey League ) szereplő Spokane Chiefs együttesében töltötte, s bár  a nyáron Székesfehérváron készül, szeretne újabb szezont tölteni a tengerentúlon. Erdély Csanád már tavaly nyáron szerette volna pályafutását a tengerentúlon folytatni, idén viszont őt is meglepte, hogy a világ egyik legerősebb juniorligájában, az amerikai USHL-ben szereplő Sioux Falls Stampede lefoglalta a játékjogát. A Fehérvár AV19 tizenkilenc éves támadója hosszas gondolkodás után döntött úgy, hogy megméreti magát Amerikában. Elmondta: bár itthon a felnőttek között játszott, ott pedig a juniorok között , mégiscsak a bajnokcsapathoz igazol, s ha jól sikerül a szezonja, akár még az NHL-megfigyelők érdeklődését is felkeltheti. Úgy véli, amennyiben bizonyít, kapukat nyithat újabb magyar hokisoknak, hogy a tengerentúlon folytathassák a karrierjüket. Új edzője, Scott Owens azt nyilatkozta róla: „Csanád képzett játékos, jól használja az erejét a kis területeken, a sebességének köszönhetően pedig könnyedén rázhatja le a védőket. Fontos szerepet kap a csapatunkban: úgy tervezzük, hogy az első öt csatárunk között lesz, és az emberelőnyökben is használjuk. Reméljük, vezéregyéniséggé válik.”