UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2016-04-21 18:20

Álmaiban Rio

A városnézés mellett elsősorban az olimpiai tesztversenyről és az azon szerzett indulási jogról marad emlékezetes az elmúlt hét Kovács Zsófiának. Még nem biztos, hogy ő szerepelhet az ötkarikás játékokon, de szeretne visszatérni Rióba.

reb Kovács Zsófia már márciusban megmutatta, hogy sokra lehet képes az idén, amikor is először versenyez az egész szezonban a felnőttek között. A Dunaferr SE csupán 15 éves tornásza a dohai Világ Kupa-viadalon mind a négy szeren döntőbe jutott, ugrásban és felemás korláton pedig éppen csak lemaradt a dobogóról. Ugyan az elmúlt héten, a riói előviadalon szóba sem került az érmes szereplés, nem is az volt a lényeg: Kovács az előkelő 14. helyen zárt, így kvótát szerzett az országnak, akárcsak a sérüléssel küzdő, 18 esztendős Makra Noémi (49.).
kovacs_zsofia------_szalmas
kovacs_zsofia------_szalmas
„Előzetesen úgy gondoltam, hogy ötvenkét-ötvenhárom ponttal már kiérdemelhetem az indulási jogot – így a tavalyi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon összetettben ötödik tornász. – A korlát volt az utolsó szer, azelőtt minden gyakorlatom jól sikerült, s bár ott rontottam kicsit, előtte már éreztem, hogy sikerülhet. Nem is tudom, pontosan hány pontot szereztem, de az biztos, hogy képes vagyok javítani is." Az egyébként 54,399-es teljesítménnyel Draskóczy Imre szövetségi kapitány szerint a versenyzője önmagát győzte le. „Minden verseny előtt izgulok, most pedig különösen, hiszen talán még sosem várt rám ennyire fontos feladat. Egyébként nagyon tetszett a viadal helyszíne, minden szer új volt, nagy csarnokban, sok néző előtt versenyeztünk. Talán csak a zöld szín volt szokatlan, ilyen eszközökön még sosem tornáztam." Bár nem babonás a színekkel, a világoskék dresszre eztán biztosan más szemmel néz, hiszen abban mutatta be a kvalifikációt érő gyakorlatokat. Az „öltözék” kiválasztásban egyébként a honfitárs Makra segített. Jó a viszonyuk, ám kettőjük közül csak az egyik mutathatja meg magát az ötkarikás játékokon, hiszen hiába szereztek mindketten indulási jogot, országonként csak egy tornász nevezhető. Makra esélyeit némileg rontja, hogy térdfájdalmakkal küzd, s könnyen előfordulhat, hogy operálni kell. Kovács szerint azonban nem ezen múlik, ki utazik, sokkal inkább az elkövetkező versenyek döntenek. Ötven százalék esélyt ad magának. Rio egyébként megfogta, a Cukorsüveg-hegyet és a Krisztus-szobrot egyaránt a gyönyörű jelzővel illette. Nem véletlenül mondja: szeretne visszatérni a brazil városba.