UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2016-05-16 12:37

Hős, hősök

Kuprák János gyömrői edző lélekjelenléte mentette meg a 14 éves Juhász Bálintot, aki az ütközés miatt lenyelte a nyelvét a szombati labdarúgómeccsen. A hőssé váló tréner azonban inkább a fiú és társai higgadtságát dicséri.

Roska Emese Boglárka Ahogyan arról vasárnap beszámoltunk, szombaton majdnem tragédiába torkolt a Nagykáta-Gyömrő Pest megyei 1. osztályú U16-os mérkőzés. Ütközés következtében a 14 éves Juhász Bálint lenyelte a nyelvét, s csak edzője, Kuprák János, illetve a bíró, Józan Csaba beavatkozás mentette meg a legrosszabbtól. A hőssé váló edzőt kértük meg, idézze fel, pontosan mi is történt a találkozón.
juhasz_focista
juhasz_focista
„Teljesen átlagos, meccsenként többször előforduló ütközést szenvedett Bálint, hirtelen nem is gondoltam, hogy baj lenne. Két játékostársa is odasietett felhúzni őt a földről, illetve amikor a játékvezető engedélyt adott, én is mellette termettem. Akkor érzékeltem, hogy nagy a gond: Bálint végtelenül bágyadtan nézett ránk, majd elájult, és összeesett. Ekkor gyorsan oldalra fektettük, láttuk, hogy nem vesz levegőt s továbbra is eszméletlen. Azonnal a nyelvét néztük meg, ami hátracsúszott, s a bíró a sárgalappal segített, hogy hozzáférjek az ujjammal, és a helyére igazítsuk.” Mint mondja, ezt követően a fiú azonnal magához tért, az egyik szülő, Mészáros Zoltán által pedig időközben hívott mentő is hamarosan odaért. „Kezdetben kicsit még rossz színben volt, de mire a mentősök megérkeztek, rendbe jött, még néhány poént is elsütött.”

Kuplár úgy fogalmazott, nem gyakori eset, hogy lenyeli valaki a nyelvét – ő még nem élt meg ilyet ennyire testközelben –, bár ütés hatására bármikor előfordulhat. De mi is történt egészen pontosan? Csak a közbeszédben szerepel a „lenyeli a nyelvét” kifejezés. Valójában nem, mert az eszméletét vesztő ember nem tud nyelni. Eszméletvesztéskor az izmok elernyednek (ezt hipotónusnak nevezik), azért is esik össze az ember, a nyelv is hátracsúszhat, elzárja a légcsövet, és fulladást okozhat. Az eszméletlen beteg reflexei teljesen vagy részlegesen hiányoznak. Ennek megfelelően a garatreflex is hibásan működik vagy működhet, amelynek következtében nyál vagy egyéb légúti akadály, akár a hátra csúszása miatt maga a nyelv is fulladást okozhat.

Kuprák elmondta, többször is beszélt Bálinttal, aki – amint azt vasárnap édesapja is megerősítette nekünk – jól van, és bár a 48 órás megfigyelésre a kórházban tartották, pünkösdhétfőn hazatérhet. Az edző úgy tapasztalta, hogy Juhász nagyon felnőttesen viselkedett, tartásával, mosolyával nyugtatóan hatott a többiekre is. A társak ugyancsak derekasan helytálltak, mert jól kezelték a sokkoló helyzetet. A tréner még nem beszélgetett el a fiúkkal, de ezt már csak azért is megteszi, hogy annyival többen tudják, mit kell tenni, ha hasonló baj történik.
sargalap
sargalap
Több médium közölte az ijesztőnek induló hírt, s mindenki hősnek nevezte Kuplárt (és a bírót), aki azonban szerényen hárítja az elismerést. „Bálint volt az igaz hős, aki a korát meghazudtoló érettséggel viselkedett. Aztán a többiek, akik nem estek pánikba, nem álltak körbe, hagyták, hogy levegőt vegyen, és jól kezelték a helyzetet. Minden elismerésem Bálint apukájáé, aki közvetlen közelről nézte az esetet: biztosan borzasztó volt látni, és megélni azt, de higgadt maradt, és bízott bennünk, hogy tudunk segíteni a fián. A bírónak és nekem nagyjából a feladatunkhoz tartozik, hogy tudjuk, mit tegyünk ilyen esetben, de mindenki más csak belecsöppent.”