UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2016-07-09 11:34

Ha nincs jég...

Ha nincs jégkorong, van ballhockey. Több kiváló utánpótláskorú hokis is részt vett a Prágában rendezett korosztályos világbajnokságon, az U20-asok a negyedik, az U18-asok az ötödik helyet szerezték meg.

UP-info Nem volt egyszerű dolga Pallag Györgynek, az utánpótlás ballhockey-válogatott szövetségi kapitányának, amikor ki kellett jelölnie az U18-as és az U20-as csapat világbajnoki keretét – írja a jégkorongblog.hu. Az igazi hokit űző játékosok éppen a nyári szabadságukat töltik, illetve edzőtáborban vesznek részt, így Magyarország csikócsapattal, néhány túlkoros és Szlovákiában ballhokizó játékossal vágott a prágai „kalandnak”. A magyarok mellett a házigazda csehek, továbbá a szlovákok, a kanadaiak, az amerikaiak, és az Európa-válogatott vett részt a tornán olyan játékosokkal a keretben, akik egész évben a hokipályára hajazó teremben kergetik a bandylabdához hasonló tömör, nehéz, narancssárga színű gumilabdát. Ennek tükrében csakis a tisztes helytállás volt elvárható mindkét magyar válogatottól. „szárazföldi”
Az U20-as ballhockey-válogatott Forrás: jégkorongblog.hu
Az U20-as ballhockey-válogatott Forrás: jégkorongblog.hu
Mindez nem zárta ki, hogy olyan meglepetéseket szerezzenek a fiatalok, mint az U18-asok közül Erdei Zoltán a csehek elleni nyitómeccsen, aki saját harmadából lőtte kapura a labdát, a kapus meg csak nézte, hogy az a hálóban kötött ki. Ettől még persze 9-2-re nyert az ellenfél. A második meccsen a későbbi világbajnok kanadaiak következtek, akik 5-0-s első harmaddal kezdtek, majd a másodikban még kétszer betaláltak Sági Máté kapujába. Részsiker, hogy Somogyi Nátán és az egyébként jégkorongkapus Kornakker Dániel góljaival a fiúk megnyerték az utolsó játékrészt, a meccset azonban 7-2-re elvesztették. A szlovákok ellen semmi sem jött össze, 12-0-s vereség lett a vége. Az Európa-válogatott elleni meccs előtt eldőlt, hogy a csapat győzelem esetén sem juthat tovább, így Pallag György úgy döntött, hogy a legjobb U18-asok inkább csatlakoznak a sorsdöntő mérkőzés előtt álló U20-asokhoz. A mérkőzést az európaiak 16-2-re nyerték. Az nem volt meglepetés, hogy a döntőben Kanada magabiztosan, 5-0-ra győzte le az amerikaiakat, az már annál inkább, hogy a magyar csapatból a szlovák védő, Maros Boudis bekerült az All Star-válogatottba. Folytatva a meglepetések sorát, az U20-as válogatott már az első meccsén borította a papírformát a csehek ellen. A vetélytárs kissé lenézte az „amatőr” magyarokat, és mire feleszmélt, már késő volt. Sági Martin és Sárpátki Tamás vitte a prímet, előbbi 1+3 ponttal zárt, utóbbi 3 gólt lőtt. Mellettük még Kucsera Imre és Mazzag Dániel szerzett 2-2 pontot. A magyar csapat 8-5-re nyert. A világbajnokság nagy esélyese, Kanada ellen is remekül kezdtek a fiúk. Az első harmadban mindössze 1-0-s előnyre tett szert az ellenfél. A másodikban kapott szerencsétlen gól és a jogtalan kiállításból szerzett találat után azonban a kanadaiak vérszemet kaptak, s 12-0-ra nyertek. A harmadik mérkőzés első harmadában az amerikaiak ellen kettős emberhátrányból sem sikerült betalálni, így hiába domináltak a fiúk a pályán. A másodikban a taktikai váltásnak köszönhetően faragtak a hátrányukból, de a sok kiállítás felőrölte az erejüket, így 6-1-es vereség lett a vége. A szlovákok elleni találkozó tétje az volt, hogy a már továbbjutó válogatott elkerülje Kanadát a negyeddöntőben, ami végül nem sikerült, hiszen a szlovákok 5-0-ra nyertek. A későbbi győztes észak-amerikaiak 11-0-s sikere után a magyarok ismét Szlovákiával találta szembe magát a bronzéremért vívott harcban, de a végeredmény majdnem ugyanaz lett: északi szomszédaink 5-1-re diadalmaskodtak, a magyar gólt Somogyi Nátán szerezte.