UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2016-10-06 16:45

Második hely a Jégpalotában

Nagy csatában 2-1-re kikapott Lengyelországtól a magyar U18-as leány válogatott a káposztásmegyeri Jégpalotában megrendezett Négy Nemzet Tornán.

STJ A torna zárásaként a magyar és a lengyel együttes korcsolyázott a jégre a Jégpalotában, s ahogy azt előzetesen is várni lehetett, e találkozó döntötte el az első hely sorsát. Az első két meccsét mindkét együttes megnyerte, a magyarok azért voltak mégis lépéshátrányban, mert a spanyolokat csak hosszabbításban sikerült legyűrniük, míg Grzegorz Klich csapata a briteket és a spanyolokat is a rendes játékidőben kényszerítette térdre.

Az „aranycsatára” Buzás Norbert szövetségi edző visszatért a nyitányon szerepeltetett társulathoz, így a kaput például megint Horváth Dominika védte. Igaz, sok dolga nem akadt, mert a mérkőzésen végig a hazai fél dominált. A kapura lövési arány (40:11) önmagáért beszél. Ennek fényében persze meglepő, hogy mégis a lengyelek sikerét hozta a mérkőzés, de sajnos a helyzetkihasználás ez alkalommal sem ment a magyar lányoknak. Igaz, a góllövés eleve a női hoki egyik kritikus pontja, ami azonban érthető, hiszen a lányok korántsem tudnak akkora erőt beleadni a lövésekbe, mint a fiúk. Így aztán gyakorta kipattanó, lecsorgó korongokból születnek a találatok, már ha vannak kipattanók. Mert egy-egy jó kapusteljesítmény akár meg is béníthatja az amúgy jobb erőkből álló csapatot is.

Buzás Norbert szerint Káposztásmegyeren is éppen ez történt. Martyna Sass remekelt, a magyar csatárok pedig nem voltak eléggé határozottak a lengyel kapu előtt. Az pedig már külön pech, hogy az ellenfél tulajdonképpen helyzet nélkül is kétszer betalált; mindkétszer Malgorzata Synowiec volt eredményes. Az első lengyel gól ráadásul emberhátrányban született, ami sosem öröm. A magyar szépítő találat Horváth Dominika érdeme.

Buzás Norbert összességében elégedetten nyilatkozott a záró meccsről és az egész tornától is: „Öt-hat gólos különbség volt a javunkra a lengyelek ellen, de a pontosság sajnos hiányzott. Ilyenkor van nagy szükség egy-egy olyan gólérzékeny játékosra, mint Huszák Alexandra vagy éppen Gasparovics Fanni, akik ifistaként képesek voltak egymaguk eldönteni a csatákat. Nem véletlenül légióskodnak ma már Oroszországban. Jelenleg azonban nincsenek hozzájuk hasonló gólvágónk, ezért arra törekszünk, hogy bizonyos sémákat megtanítsunk a csapatnak, és azokat végigjátszva igyekszünk a kapuba találni. Egy kicsit melósabb út, de korántsem hálátlan, hiszen a lányok remekül dolgoztak az együtt töltött idő alatt, és a hozzáállásukra, a lelkesedésükre, az elszántságukra egyik mérkőzésen sem lehetett panasz. Én a spanyolok és a lengyelek elleni gyengébb helyzetkihasználás ellenére elégedett vagyok a csapat teljesítményével: nagyon jó mérkőzéseket játszottunk, időnként kifejezetten szellemesen, látványosan hokiztunk. Persze azzal is tisztában vagyunk, hogy a januári, divízió I/A csoportos világbajnokságon nem mi dominálunk majd a meccseken, de arra is igyekszünk felkészülni A mostani tornának az volt a szerepe, hogy az eddig tanult taktikai elemeket vegyük át élesben; nem akartunk kapkodni. A vb-ig még bőven van idő arra, hogy bővítsük a repertoárunkat. És lesz is rá lehetőség, hiszen egy kétszer kétnapos összetartás után két egyhetes edzőtáborozásra is lehetőségünk nyílik, s összesen még hét felkészülési mérkőzést vívunk, amelyeken kijavíthatjuk az esetleges hibákat.”

A tornán a harmadik helyet a britek szerezték meg, miután 4-2-re verték a spanyolokat.