UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2016-12-04 16:09

Lipinski tündöklése

Ki emlékszik arra, hogy 18 évvel ezelőtt egy 15 és egy 17 éves tinédzser vívott harcot műkorcsolyában a naganói téli olimpia aranyérméért? Tara Lipinski és Michelle Kwan csatáját elevenítjük fel most induló sorozatunkban.

reb Napjainkban sem ritka, hogy tinédzser ér révbe felnőtt-világversenyen, és az eredményeiket profilunkból fakadóan hűen dokumentáljuk is. Újonnan induló retrórovatunkban a fiatal, még javában utánpótláskorú sportolóknak az elmúlt évtizedek mutatott jelentős teljesítményei közül mazsolázgatunk.
tara_lipinski_getty
tara_lipinski_getty
Szubjektív nosztalgiasorozatunk első állomásaként az 1998-as téli olimpia műkorcsolyaversenyét elevenítjük fel. A naganói játékok esélyesének a 17 évével matuzsálemnek semmiképpen sem nevezhető amerikai Michelle Kwan számított esélyesnek, ám a győzelmet végül elorozta előle a 15 esztendős (!) honfitárs, Tara Lipinski. Lipinski hatévesen kezdett korcsolyázni, s hamar nyilvánvalóvá vált a tehetsége: 12 évesen már negyedik volt a junior-világbajnokságon, két évvel később pedig felnőtt-világbajnokságra kvalifikált. Hazájában és a felnőtt vb-n is legyőzhetetlen volt 1997-ben, abban az évben, amikor Kwan kevésbé jól futott (éppen tőle hódította el a címeket Lipinski). A naganói olimpiára készülve ismét Kwan került nyeregbe, több hazai versenyen, többek között az olimpiai indulásról döntő amerikai válogatón is megelőzte a még nála is fiatalabb riválist. A naganói verseny is jól indult neki, hiszen Lipinski előtt megnyerte a rövidprogramot, és a kűrben is remekül korcsolyázott, hét triplával igazán erős programot tett a jégre. Lipinski azonban rácáfolt azokra, akik azt hitték, hogy nem lehet felülmúlni Kwant: az elemeit további két kombinációval múlta felül, s így bár az esélyest művészileg magasabbra értékelték, a technikai panelra annyival több pontot kapott Lipinksi, hogy az elég volt az olimpiai bajnoki cím megszerzéséhez. Tara 15 évesen és 255 naposan akkor minden idők legfiatalabb egyéni olimpiai aranyérmese lett a téli játékokon. Az ő rekordját félig döntötte meg az orosz Julija Lipnyickaja, aki 2014-ben műkorcsolyacsapatban szerzett aranyérmet – hat nappal fiatalabban, mint Lipinski. Hogy az élsport mennyire kemény, azt hűen mutatja, hogy az amerikai tinédzser 1998 márciusában bejelentette, élsportolóként felhagy a korcsolyázással, mert szeretne több időt tölteni a családjával, és iskolába járni, igaz, profiként még számos bemutatón vett részt. A Stars on Ice (Sztárok a jégen) társulattal négy évig szerepelt, ám többször is súlyos sérülést szenvedett, ráadásul nem is érezte jól magát, így 2002-ben a bemutatók világától is visszavonult – csupán 20 évesen. S hogy ne feledkezzünk el Kwanról sem: az 1980-ban született korcsolyázó 2002-ben bronzérmet szerzett a Salt Lake City-ben rendezett játékokon, s bár ötszörös világbajnokként fejezhette be a pályafutását, az olimpiai arany álom maradt. Egy hét múlva újabb kiemelkedő tiniteljesítményt elevenítünk fel a múltból.