UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2017-03-10 17:01

Az utolsó mohikán

Már javában készül a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra a távolugró Endrész Klaudia, aki nemrég megnyerte a korosztály fedett pályás országos bajnokságát. A 16 éves atléta és edzője, Pappné Házi Éva beszélt a felkészülés nehéz dunaújvárosi körülményeiről.

reb Hetente kétszer Pappné Házi Éva és távolugró tanítványa, a 16 éves Endrész Klaudia felszáll Dunaújvárosban a Székesfehérvárra tartó távolsági buszra. Nem állítjuk, hogy ugyanabban az időben, hiszen mindig úgy indulnak útnak, ahogyan a kiváló fehérvári pályán van hely, és Klaudia akár is hiányozhat az iskolából. „Csak ötvenöt perc az út, illetve húsz perc séta a megállótól a pályáig. Visszafele kevesebb, akkor sietünk elérni a buszt” – legyint kedélyesen Pappné.
endresz_klaudia
endresz_klaudia
Merthogy, bár Dunaújváros sportváros, atlétika már nincs a településen. Nemrégiben kimúlt. A testnevelőtanár Pappné évekig őrizte a halvány lángot, iskolákban, folyosókon próbálta megmenteni a sportok királynőjét, és megszerettetni a tanítványokkal, de feladta, nincs tovább. Nincs pálya, nincs lehetőség, nincs atlétika. Kedves tanítványáról, Endrész Klaudiáról azonban nem mondott le, ahogyan a 16 éves tinédzser sem róla. „Másodikos volt, fogócska közben szúrtam ki, hogy olyan, mint a szélvész, és megdöbbentően gyorsan indul – idézi fel a kezdeteket a nyugdíjas pedagógus. – Akkor még nagyon félénk volt, de mondtam neki, most már ne a játékos órára, hanem az edzésre járjon.” Klaudiáról gyorsan kiderült, hogy van érzéke a sportághoz, s a különböző diákolimpiai versenyeken mindent meg is nyert. Az atlétikai viadalokon azonban csak a klub igazolt sportolójaként indulhatott, s mivel a DAC-ban nincsen atlétika, bő három esztendeje a székesfehérvári ARAK Utánpótlás Akadémia sportolója lett. Korábban csak a nagyobb megméretések előtt készült a minden igényt kielégítő bázison, ettől az évadtól azonban rendszeresen, heti kétszer-háromszor Székesfehérvárott tréningezik, egyébként pedig tornateremben gyakorol. „Több klub is megkeresett, hívott, de egyrészt nagyon jó iskolát találtam Dunaújvárosban, másrészt nem akartam elszakadni a családomtól és Éva nénitől – mondja a gimnáziumot múlt szeptemberben megkezdő távolugró. – Tudom, hogy egyszer majd el kell hagynom Dunaújvárost és az edzőmet, de most még nem akartam. Irigylem azokat, akik állandóan jó körülmények között készülhetnek, de én így is igyekszem a legjobb lenni.” Pappné Házi Éva kreatív megoldásokkal segít: ha kell, cipősdobozokból épít gátat a szökdeléshez. Az erőfeszítéseit siker koronázza, hiszen Endrész Klaudia nemrég megnyerte az ifjúságiak között a fedett pályás távolugró-bajnokságot, s mert szinte biztos, hogy indulhat a júliusi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, gőzerővel készül a győri eseményre. „Szeretnék jól szerepelni, a döntő, és talán az érem is elérhető” – mondja kedvesen a lány. Edzőjével azonban nem sietnek el semmit, hiszen tudják, később, felnőttként kell majd valóban jónak lenni. Igaz, már most nyertesek: a mostoha körülményeket legyőzték.