UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2017-04-22 19:59

Bajnokverés Varsóban

Az utánpótláskorú versenyzők közül Salánki Evelin (22) és Szigetvári Mercédesz (18) is hetedikként zárt a cselgáncsozók Varsóban zajló felnőtt Európa-bajnokságán. Utóbbi hatalmas skalpot gyűjtött be: legyőzte a riói olimpia bajnokát.

Lakner Gábor A cselgáncsozók Varsóban zajló felnőtt Európa-bajnokságának harmadik napján – az utolsón, amelyen egyéni versenyeket rendeztek – három utánpótláskorú magyar sportoló lépett tatamira. 78 kg-ban Salánki Evelin (22, Ippon Judo Tatabánya), míg +78 kg-ban Kárpáti Emese (20, KSI SE) és Szigetvári Mercédesz (18, Mogyi-Bajai JC) mérette meg magát.

Szigetvári
Szigetvári
Népesnek egyik súlycsoport sem volt mondható, hiszen a 78 kg-ban 16, a +78 kg-ban pedig tizenhét versenyző nevezett. Így mindhárom magyar lány egyből a nyolc közé jutásért küzdött: Salánki Evelin és Szigetvári Mercédesz sikerrel vette az akadályt, Kárpáti Emese azonban búcsúzott. Evelin olasz ellenfele, Assunta Galeone leginkább az időhúzásban jeleskedett, a magyar lány végig jóval aktívabb volt, így senkit nem lepett meg, amikor az olasz megkapta a harmadik, már leléptetést érő intését. Kárpáti Emesét ugyanakkor három perc elteltével ipponnal győzte le a holland Tessie Savelkouls, így neki gyorsan véget ért a kontinensviadal. A még junior korú Mercédesz igazi bravúrral kezdett: akciókkal búcsúztatta a francia Emilie Andeolt, két vazari értékű dobást mutatott be rajta. A rivális nem akárki volt, hanem a riói olimpia bajnoka! A 29 éves francia eredménylistáján szerepel két Európa-bajnoki cím és egy világbajnoki bronzérem is, hatalmas skalpot gyűjtött be tehát a Mogyi Baja Judo Club versenyzője. „A győzelmem után csak annyi járt a fejemben, hogy ezt nem hiszem el. Érdekes volt, hogy nem éreztem erősebbnek nálam, talán nem volt jó formában, de az is lehet, hogy nekem megy jobban, mint hiszem” – mondta az MTI-nek a 18 éves versenyző. A mérkőzés sokat kivehetett Merciből, akit aztán a negyeddöntőben alig több mint egy perc alatt ipponnal győzött le az ukrán Jelizaveta Kalanyina. Vele már korábban, az U23-as Eb-n is meggyűlt Szigetvári a baja. Salánki Evelin sem járt több sikerrel, a hollandok többszörös Grand Slam-győztese, Guusje Steenhuis őt is ipponnal búcsúztatta. Mindkét állva maradt magyar versenyző a vigaszágon folytathatta a délutáni programban. Sok babér ott sem termett nekik: Evelin karját földharc után feszítette le a 19 éves szlovén Klara Apotekar, Mercédesz szereplésének pedig ugyancsak földharc végén fojtással vetett véget a bosnyákok korábbi Eb-ezüstérmese, a 26 esztendősen jóval nagyobb rutinnal bíró Larisa Cerić. Így mindketten a hetedik helyen zártak, amivel inkább a junior korú és hatalmas skalpot begyűjtő Szigetvári lehet elégedettebb. Az Eb utolsó napján a csapatversenyeket rendezik meg, a magyarok csak a férfiak között szerepelnek.