UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-04-27 12:37

Rékáé a jövő?

A 14 éves Vécsei Réka egyéni csúccsal két számban is diadalmaskodott a felnőtt országos úszóbajnokságon, Debrecenben. A miskolci versenyző Hosszú Katinka legyőzésével robbant be a köztudatba, pedig korábban ő volt az, aki átírta az olimpiai bajnok Kovács Ágnes korosztályos rekordját. Ő lenne a következő női mellúszó klasszis?

reb Mit csinál szerda délután a 14 éves lányka, aki legyőzte a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkát a debreceni felnőtt országos úszóbajnokságon? Lázasan készül a másnapi kémiadolgozatra.

vecsei_hosszu_sebestyen
vecsei_hosszu_sebestyen
Néhány nappal ezelőtt nem a lecke felett izzadt, hanem a medencében száguldott, és Milák Kristóf, illetve Németh Nándor mellett a felnőtt ob egyik kellemes meglepetését szolgáltatta azzal, hogy 100 és 200 m mellúszásban is győzött. A hosszabb távon ráadásul a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkát, továbbá a szám riói olimpikonját, Sebestyén Dalmát utasította maga mögé a Miskolc Városi Sportiskola fiatalja. „Katinka az egyik példaképem, szóval felemelő érzés volt vele versenyezni, ráadásul megelőzni őt – mondja a lányka. – Nagyon kedves volt velem, gratulált nekem a dobogón, és megdicsért, hogy szépen úsztam. Nem számítottam rá, hogy győzök, ráadásul két számban is. Főleg az időeredményeimnek örülök, mert az összes számban javítottam a legjobbjaimon.” Vécsei sikere nem előzmény nélküli: óriási meglepetésre már a 2016-os hódmezővásárhelyi ifjúsági Európa-bajnokságon középdöntőt úszott 200 m mellen, hogy végül a 11. legyen még bőven serdülőként, csupán néhány nappal 14. születésnapja után. . „Ráadásul decemberben megjavította az olimpiai bajnok Kovács Ágnes által tartott korosztályos magyar csúcsot” – mondja trénere, Sajgó László. „Nyár óta irányítom Réka felkészülését, és nagyon jó versenyzőt kaptam. Kitűnő alkatú, remek kvalitásokkal bíró úszó. Az országos bajnokságon nem ijedt meg a nagy nevektől, hanem téthelyzetben, a legjobbak ellen is kihozta magából a maximumot.” Ezzzel a teljesítményével Vécsei felhívta magára a figyelmet, még a miskolci televízióban is szerepelt, és számos interjút kértek tőle. „Nem akarom, hogy túlzottan a reflektorfénybe kerüljön. Szzerény, visszahúzódó kislány, nem könnyű megfelelni ezeknek a kihívásoknak” – aggodalmaskodik a trénere. A cikluszárónak is beillő ob-t követően a 14 éves úszó egy hét pihenőt kapott, a következő héttől viszont már gőzerővel készül a nyári győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra.
vecsei_reka_musz
vecsei_reka_musz
„Óriási élmény lesz hazai pályán, Győrben szerepelni, szeretném megjavítani a legjobbjaimat, és idővel Kovács Ágnes többi korosztályos rekordját is” – így Réka. „A jövő héten egyeztetek arról Sós Csaba szövetségi kapitánnyal, hogy induljon-e esetleg az indianapolisi junior-világbajnokságon – veszi vissza a szót Sajgó. - Rékának a saját korosztályában kell letennie a névjegyét, ezért a legfontosabb idei esemény az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál.” Akárhogyan is nézzük, Kovács Ágnes visszavonulása óta a nők között idehaza lyukas szám a mellúszás, így kíváncsiak voltunk, hogy a tréner miként látja, lehet-e Vécsei a műfaj jövendő klasszisa. „Ha megmarad olyan szerethető, ugyanakkor eltökélt, céltudatos versenyzőnek, akkor az adottságait látva nyugodtan mondhatom, nagyon jó mellúszó lesz. Hosszú távon célunk a 2020-as tokiói olimpián való részvétel, de lépésről lépésre kell haladni.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.