UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-04-26 09:42

„Milák közelít a világklasszisokhoz”

A hétvégi felnőtt országos úszóbajnokságon mutatott teljesítményével rárúgta a sztárokra az ajtót a 17 éves Milák Kristóf. A hátról csak néhány éve pillangóra váltó, ősszel szívprobléma miatt egy hónapot kihagyó érdi tinédzser a budapesti felnőtt vizes vb-n is úszhat, s a sok fontos világverseny miatt még nem tudja, melyik ujjába harapjon.

reb Emlékezetes kép készült Milák Kristófról, miután 100 m pillangón elsőként csapott a célba a debreceni felnőtt úszó ob-n. Az Érdi Úszó Sport Kft. 17 éves versenyzője tökéletesen meglepett arccal vette tudomásul, hogy 1) nyert, 2) 51,98-as időeredményt úszott, 3) a nyári felnőtt vizes világbajnokság csapatába tempózta magát. Csak megemlítenénk, hogy a vert mezőnyben Cseh László, Pulai Bence, Kenderesi Tamás, Biczó Bence és Verrasztó Dávid sorakozott... És akkor arról még nem emlékeztünk meg, hogy aznap korábban 200 m gyorson is jó idővel zárt másodikként. Ráadásul nemcsak az ob utolsó, hanem az első napján is remekelt, hiszen fő számában, 200 m pillangón óriási egyéni és korosztályos csúccsal, 55,41-es idővel végzett másodikként Kenderesi mögött.

Milák Kristóf
Milák Kristóf
„Mostanában határozottan hajlamos vagyok meglepni magamat” – jegyzi láthatóan feldobva Milák, akit ebben a portrénkban mutattunk be. „A kétszázra készültem, de azt azért nem gondoltam volna, hogy több mint egy másodpercet javulok, a száz méter pillangón pedig nem fogadtam volna a győzelmemre.” „Nemcsak saját magát lepte meg” – veszi át a szót trénere, Selmeci Attila. „Elképesztő, de a kétszázas idejével hatodik lett volna a riói olimpián, százon pedig az idei világranglista első tíz helyezettje közé került, ez csodálatos teljesítmény.” Mester és tanítványa szerint csúcsteljesítményhez egyértelműen szükség volt arra, hogy a fiú legjobbak ellen tempózhatott. „Nem vagyok az a magamtól úszom típus” – mondja Milák. – „Az ifjúsági bajnokságon nem lesz olyan, akivel mehetek, akkor csak magamra kell figyelnem, és még nehezen megy, hogy diktáljam a tempót. Sokkal könnyebb, és nagyon feldob, ha olyan klasszisok állnak mellettem a rajtkövön, mint Cseh László, Kenderesi Tamás vagy Pulai Bence, akik ellen tudom, hajtanom kell, hogy leelőzzem őket.”

Interjú- és savözön Milákot kissé meglepte, hogy a felnőtt ob-n mutatott szereplése nyomán a reflektorfénybe került, sokkal inkább, mint mondjuk a tavalyi ifjúsági Eb-győzelme után. „Furcsa volt, amikor a száz méter döntője után már a nyolcadik interjúmat adtam. Közben elöntött a sav, már rég levezettem volna, de még kaptam a kérdéseket. Jól esett az érdeklődés, de még szoknom kell a helyzetet.”

A tavaly 200 m pillangón ifjúsági Európa-bajnok tinédzser sokak által irigyelt, nehéz helyzetbe hozta magát, hiszen alapesetben a korosztályos Európa- és világbajnokság lenne a két fő versenye, ám az időben éppen ezek közé ékelődő júliusi felnőtt vb miatt át kell gondolni a programot. „Őszintén? Még fogalmam sincs, hogyan oldjuk meg. Tényleg. Nem tudom. Azt biztos, nem lesz szívem elengedni a felnőtt vébé-szereplést, nagyon motivál, hogy hazai közönség előtt, ekkora versenyen szerepelhetek” – mondja Milák, aki ősszel egy hónapot hagyott ki szívprobléma miatt, tavaszra mégis elképesztő formába került.
milak
milak
Edzőjének már van ötlete, hogyan alakítsák a menetrendet, és melyek legyenek a legfontosabb versenyek. „Valószínűleg az ifjúsági Európa-bajnokságot engedjük el, reméljük, hogy kevesebb könnyítéssel is a legjobbak között végezhet, hiszen eredetileg ott egyértelműen aranyesélyes. Nincs könnyű helyzetben, de a nagy tehetségeket jellemzi, hogy felnőnek a feladathoz, és bízom abban, vele is így lesz” – mondja Selmeci. Milákot a teljes szakma nagyra tartja. Petrov Iván korábbi utánpótlás-kapitány egyszerűen „milákistának” nevezte magát a televíziós közvetítésben, s persze Selmeci sem fukarkodik a dicsérő szavakkal. „Kristóf közelít a világklasszisokhoz. Már csak egy lépés, hogy rendszeresen pontszerző legyen a felnőtt-világversenyeken. Ha most nyáron elcsípné a döntőt száz méter pillangón, az maga volna a csoda” – így a tréner. Hargitay András korábbi szövetségi kapitány már régen megmondta, Milák ott lesz az idei felnőtt vizes vb-n, ám még edzője sem hitte igazán, pláne a fiú, aki sosem tekint előbbre, mint a következő verseny. „Hétéves koromban Gyulán nyertem bajnokságot, akkor mondták először, hogy tehetséges vagyok, és nagyon szépen úszom” – idézi fel az emléket némi anyai segédlettel a kezdetekben még háton eredményes fiú. „Akkor sem gondoltam arra, hogy hú, én olimpián akarok szerepelni, és most sem ez jár a fejemben. Még annyit sem képzeltem el, hogy bevonulok a Duna Arénába és rajtkőre állok. Egyelőre tényleg az foglalkoztat, hogy kitaláljuk, hogyan kerüljek csúcsformába a sok fontos versenyre.” Pedig Sós Csaba szövetségi kapitány rá is gondolva mondta: már látja a tokiói játékok magyar csapatának gerincét. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.