UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-05-30 09:08

Kopasz célja a vb 1-6.

A felnőttklasszisok még mindig rácsodálkoznak Kopasz Bálintra, aki 19 éves kora és vékony alkata ellenére képes versenyben lenni a kajakvilág legjobbjaival. A Mol Új Európa Alapítvány támogatottja nem száll el a sikerektől; a fő cél a felnőtt-világbajnokság, amelyen szeretne az első hat hely valamelyikén végezni.

reb Életében először nyert felnőttversenyen a 19 éves Kopasz Bálint. Az algyői ifjúsági világbajnok kajakos a hétvégén a királyszámban, K–1000 m-en győzött a szegedi Világ Kupa-viadalon, ráadásként az utolsó napon a 20 éves Takács Tamarával váltóban is a legjobbnak bizonyult. Az 500 m-en elért ötödik hely afféle ráadás volt, hiszen az erődemonstrációt ezren tartotta.

kopasz_balint_mkksz01
kopasz_balint_mkksz01
A mezőnyről sokat elmond, hogy az olimpiai bajnok Marcus Waltz Kopasztól 12 másodperccel elmaradva az utolsó helyen zárt, ráadásul világ- és Európa-bajnok kajakosok végeztek a vert mezőnyben. A hátszélnek köszönhetően bónuszként remek idő született. „A három hét múlva esedékes válogató a legfontosabb, hiszen ott lehet világbajnoki indulást szerezni, de azért készültünk a Világ Kupa-versenyre is” – mondja a Mol Új Európa Alapítvány támogatottja. – Az edzőm, anyu (Kopaszné Demeter Irén – a szerk.) adott pihenőt. Nem számítottam arra, hogy nyerek, bár a pénteki futamok után éreztem, hogy nagyon jó formában vagyok.” Az ifjúsági világbajnok algyői versenyzőnek sokat számított, hogy a VK-viadal ideje alatt is otthon pihenhetett, s persze a félig hazai, Maty-éri pálya hangulata is rengeteget segített neki, ugyanis gyakran edz itt. „A verseny közben a igyekeztem a futamra koncentrálni, ráadásul nagy szél fújt, szóval nem minden hang jutott el hozzám. A dobolást viszont hallottam, és örültem neki, mert tényleg különleges miliőt teremtettek a szurkolók.” Ne felejtsük, és Bálint maga is hangsúlyozza, hogy csupán 19 évesen nyert a jóval rutinosabbak és idősebbek alkotta mezőnyben. Ez a produkció egyáltalán nem megszokott, és nem véletlenül létezik az ifjúsági után immár U23-as kategória is az utánpótlásversenyeken, hiszen általában hosszú idő kell ahhoz, míg a fiatal tehetségek megvetik a lábukat a legjobbak között. Kivéve persze Bálintot. Marcus Waltz például dicsérte a fiatal magyar rivális fejlődését mondván, két éve még azt sem tudta, kicsoda, aztán tavaly már az olimpián versenyzett vele, az idén pedig Kopasz nyert. „A vetélytársak közül sokan csodálkoznak, hogy ezzel a vékony, nem túl izmos alkattal hogyan rúghatok labdába közöttük. A férfi kajakosok huszonnégy-huszonöt éves korukra érnek be teljesen, szóval van még időm izmosodni. Ehhez szakemberre lesz szükség, mert anya rengeteget tud a kajakról, de van amihez neki is kell a segítség.” Mivel Kopasz júniusban csak húsz éves lesz, még bőven indulhatna az U23-as eseményeken, de ő a felnőttmezőnyre koncentrál – 2016-ban már felnőtt Európa-bajnokságon szerzett bronzérmet. „Ha nem történik baleset vagy nem sérülök meg, akkor azt gondolom, reális cél, hogy a világbajnokságon a legjobb hat között végezzek. Nem mondom, hogy első három, hiszen lehet az ember nyolcadik, mert rossz napja van. Azért persze előbb még el is kell jutnom oda, és a hazai riválisok ellen sem lesz egyszerű dolgom.” További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalon. A honlapunk által készített, az M4 Sporton látható Jövünk! utánpótlás-magazin bő egy éve látogatta meg a különleges párost.