UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2016-09-03 11:56

Elnöki gesztusok

Orbán Viktor miniszterelnök társaságában vacsorázott, a legjobbakkal versenyzett, és sokat tanult – röviden így is összefoglalhatnánk a K–1 1000 méteren induló 19 éves kajakos, Kopasz Bálint riói tartózkodását. A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott algyői versenyző az interjúkat és a rajongókat is egyre jobban kezeli.

reb „Látatlanban aláírnám, ha A döntőbe kerülne, ő pedig az első négy hely valamelyikére vágyik” – nyilatkozta Kopaszné Demeter Irén az olimpia előtt, amikor fia s tanítványa, Kopasz Bálint esélyeiről kérdeztük. A 19 éves algyői kajakos kevéssel a játékok rajtját megelőzően került az olimpiai csapatba, és a kora, valamint a fizikai paraméterei ellenére jól helytállt, hiszen összesítésben a tizedik lett a királyszámban, ezer egyesben.
kopasz_balint_kovacs_tamas_mti
kopasz_balint_kovacs_tamas_mti
„Azért aznap még nagyon szomorú voltam, gondoltam is, jó ideig biztosan nem felejtem el, hogy nem jutottam döntőbe – mondta Bálint. – A szakemberek sem voltak teljesen elégedettek velem, mert ha az előfutamban negyedik vagyok, akkor a gyengébb középfutamba kerültem volna (mivel az erősebben lapátolt, ötödik lett, pedig az időeredményével győzött volna a másikban, és döntős – A szerk.). A rajt előtt azt mondták, az előfutam első helyezettjei azonnal fináléba jutnak, s mert tudtam, hogy arra nincs esélyem, inkább spóroltam az erőmmel. Csakhogy valójában senki sem lépett egyből döntőbe, így utólag már bánom, hogy nem hajtottam jobban, és értem be negyediknek.” Mindezzel együtt a tavaly a K–1 1000 méteren ifjúsági világbajnok fiatal egyáltalán nincs elkeseredve, hiszen az ő korában korábban szinte alig jut el valaki olimpiára, pedig rengeteget tanulhatott Rióban. Ráadásul a csalódottságot helyre tette „a legnagyobb fejnek”, a szövetség elnökének, Baráth Etelének a mondata, aki megdicsérte a szép versenyzésért. A kedves biztatás mellett különleges élmények is érték. Ugyan a városnézésre nem szakított időt, mert a társaknak szurkolt és pihent, ám ott volt, amikor a kajakosok és kenusok Orbán Viktor miniszterelnökkel vacsoráztak. „Láthatóan felszabadult volt, kedves. Gratulált és ő is dicsért, illetve kérdezgetett az iskoláról, hogy sikerült az érettségi, továbbá szeretem-e a kajakozást, s még kicsit a kedves hobbim, a drágakövekkel való foglalkozás is szóba jött, majd sok sikert kívánt” – beszélt a nem mindennapi megtiszteltetésről Kopasz. A rendhagyó események közé tartozott a szerdai ünneplés is a Syma Csarnokban. Akármennyire is örül a Mol Új Európa Alapítvány támogatottja a szurkolásnak és a biztatásnak, kissé introvertált, visszahúzódó természetéhez sok esemény passzol, de az interjúadás vagy az ő éltetése biztosan nem. A Symában ugyan elsősorban az érmesekre esett a rivaldafényből, az algyői testnevelőtanár vezetésével busznyi gyerek érkezett Budapestre, akik autogramért és szelfikért rohanták meg. Becsületére legyen mondva, hősiesen állta a sarat. Most pedig következik egy hónap pihenő, hogy utána újult erővel vágjon a téli alapozásnak, hiszen a következő szezonban már a felnőttvébére szeretne eljutni.