UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2017-07-01 19:52

Ezüstös szombat

A magyar cselgáncsozók két ezüstérmet nyertek a Kaunasban zajló ifjúsági Európa-bajnokság második napján. A 81 kg-osok között Tóth Benedek, a +90 kg-osok mezőnyében a címvédő Sipőcz Richárd jutott el a döntőig, ott azonban mindkettejüket megállították.

L. G. A nyitónapi két érem után hasonló folytatásban reménykedtünk a litvániai Kaunasban zajló ifjúsági Európa-bajnokság második napján. Ezúttal a fiúk tettek ki magukért igazán: késő délután két magyarnak is szurkolhattunk a döntőben. A 81 kg-osok között Tóth Benedek egészen magabiztosan menetelt az elődöntőig, mindhárom mérkőzését ipponnal nyerte. A döntőbe jutásért alaposan megküzdött a grúz Ilja Szulamanidzével, a pont nélkül zárult négy perc után jöhetett a hosszabbítás. A második perc elején aztán a grúz begyűjtötte a harmadik figyelmeztetését is, így a Rákosvidéke Hajtós DSE versenyzője döntőbe jutott. Ott a török Mert Sismanlarral sokáig kiegyenlített küzdelmet vívott, ám az ellenfél tíz másodpercen belül kétszer is eldobta Benedeket, a két vazari értékű akció pedig eldöntötte a mérkőzést. A magyarnak az ezüst jutott, amit szomorúan vett tudomásul, de a dobogón már tudott mosolyogni is.

Sipőcz Richárd Vantaa vágott
Sipőcz Richárd Vantaa vágott
A nehézsúly, vagyis a +90 kg címvédőjétől, Sipőcz Richárdtól mi is és ő maga is elvárta a döntőbe jutást. Erőnyerőként kezdett, így csak két mérkőzést kellett vívnia az elődöntőbe jutásért – mindkettőt ipponnal zárta le. Az elődöntőben az azeri Mahhammad Abdullajev sem bírta ki négy percig a Győri AC versenyzőjével szemben, aki így a címvédés küszöbére került. Ahhoz a Ricsinél magasabb és ránézésre jóval súlyosabb orosz David Babajanon át vezetett az út. Bár a magyar próbálkozott becsülettel, nem sikerült pontot szereznie, de legalább az ellenfelének sem, így jöhetett a hosszabbítás. Az aranypontot azonban az orosz szerezte meg, némi földharcot követően: Ricsi éppen próbálta a hason fekvő oroszt megfordítani, amikor az fölborította. A címvédés elmaradt, az ezüstérem nekünk szépen csillog, remélhetőleg hamarosan Sipőcz Richárdnak is. Ráadásul a győri EYOF-on és a chilei világbajnokságon lehet javítani… A nap még három magyar pontszerzést hozott, a 90 kg-osok között Tóth Csaba egy győzelem és egy vereség után a vigaszágra került, ahol szépen menetelt. Két győzelem után már csak egy lépés választotta el az éremmérkőzéstől, de a koszovói Spat Zeka megállította a Pénzügyőr SE cselgáncsozóját, aki így hetedikként zárt. A 70 kg-ban érdekelt Gergácz Enikő és a +70 kg-ban versenyző Faragó Petra szintén vigaszágra jutott, de ott rögtön vereséget szenvedett. Kilencedikként fejezték be a versenyt. Az 57 kg-osok között Nyíri Nikolett szintén kapott esélyt a vigaszágon, de ő sem tudott élni vele, így helyezetlen maradt, akárcsak Nerpel Gergely, Vég Zsombor és Maróti Alexandra. Vasárnap a csapatversennyel folytatódik az Európa-bajnokság, a magyar válogatott mindkét nemben tatamira lép. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

IFJÚSÁGI CSELGÁNCS EURÓPA-BAJNOKSÁG, KAUNAS A nap győztesei és a magyar helyezettek  FIÚK 73 kg: Lasa Bekauri (Grúzia), Nerpel Gergely helyezetlen 81kg: Mert Sismanlar (Törökország), 2. TÓTH BENEDEK (MAGYARORSZÁG) 90 kg: Enrico Bergamelli (Olaszország), 7. Tóth Csaba, Vég Zsombor helyezetlen +90 kg: David Babajan (Oroszország), 2. SIPŐCZ RICHÁRD (MAGYARORSZÁG) LEÁNYOK 57 kg: Lara Cvjetko (Horvátország), Maróti Alexandra és Nyíri Nikolett helyezetlen 63 kg: Anja Obradovics (Szerbia), magyar induló nem volt 70 kg: Marlene Galandi (Németország), 9. Gergácz Enikő +70 kg: Szofjo Szomkisvili (Grúzia), 9. Faragó Petra