UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2017-10-14 19:28

Egészséges önbizalom

Az ifjúsági korosztályban Európa-bajnokságot és EYOF-ot nyert győri cselgáncsozó, Sipőcz Richárd az eggyel idősebbek, a juniorok világbajnokságán vesz részt. Bár tudja, hogy nem tartozik az esélyesek közé, természetesen győzni utazik Zágrábba.

UP-info Bár most az idősebbek között indul, szeretne az első lenni a közelgő junior-világbajnokságonSipőcz Richárd. Az EYOF-on nemrég aranyérmes cselgáncsozóval a Győr-Moson-Sopron megyei napilap, a Kisalföld készített interjút.

Gyõr, 2017. július 28. Sipõcz Richárd, a cselgáncstorna 90 kilogrammos súlycsoportjának gyõztese örül a döntõben a 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) a gyõri Olimpiai Sportparkban 2017. július 28-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Gyõr, 2017. július 28. Sipõcz Richárd, a cselgáncstorna 90 kilogrammos súlycsoportjának gyõztese örül a döntõben a 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) a gyõri Olimpiai Sportparkban 2017. július 28-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Sipőcz Richárd tavaly robbant be a nemzetközi cselgáncséletbe. Élete első világversenyén, a finnországi Vantaaban rendezett ifjúsági Európa-bajnokságon egyéniben arany-, csapatban ezüstérmet szerzett. A Győri AC kiválósága idén sem panaszkodhat a formájára, bár az augusztusi, chilei ifjúsági világbajnokságon nem volt szerencséje – első mérkőzésén rögtön a legnagyobb riválisnak tűnő, későbbi világbajnokkal került szembe –, előtte Litvániában az ifjúsági Eb-n ezüstérmes, a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon pedig aranyérmes lett. A győriek tizenhat esztendős ígérete hamarosan újabb világversenyen szerepelhet, ám ezúttal  nem saját korosztályában, hanem  a jövő héten kezdődő, zágrábi junior-világbajnokságon lép tatamira. „Azt már korábban eldöntöttük, hogy idén az idősebbek között is kipróbálhatom magamat, így tulajdonképpen nyerek plusz egy évet a juniorok között – kezdte a nehézsúlyú dzsúdós. – Nyilván nem én leszek súlycsoportomban a végső győzelemre esélyes, ám ahogy mindig, ezúttal is úgy vágok neki a versenynek, hogy megnyerjem azt – szögezte le Sipőcz Richárd, akit a győri, de sokan a magyar cselgáncssport legnagyobb ígéretének tartanak. – Az eredmények úgyis megmutatják az utat, merre tartok. Megpróbálok mindig tudatosan, okosan versenyezni.” Ugyan az említett horvátországi világbajnokság még hátravan, biztos, hogy nem zár rossz évet a fiatal sportoló. „A három  nagyobb verseny közül kettőn döntőben szerepelhettem, az egyiket meg is nyertem, s ha azt is figyelembe vesszük, hogy az év elején még sérült voltam, azt gondolom, ez nem rossz eredmény” – tette hozzá Sipőcz Richárd, akinek jövőbeli vágya felnőttként is  nagy világversenyen a dobogón állni. „Nagyon jól érzem magamat Győrben, szeretek az edzőmmel, Gyimes Nikolett-tel együtt dolgozni. Mindenképp cél a jövő évi ifjúsági Eb-re kijutni, s ahogy említettem, a juniorok között is szeretnék minél több sikert elérni. Ahogy minden sportolónak, nekem is célom a legjobbnak lenni, egyszer felnőttként világbajnokságon, olimpián szerepelni. Fantasztikus lenne, ha valamikor miattam szólna a magyar himnusz.”