UtánpótlásSport
2024. május 10.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2013-08-20 11:20

Oldottan versenyezni

A sűrű nyári versenyidőszak befejezését jelenti Földházi Zsófia számára a szerdán kezdődő tajvani felnőtt öttusa-világbajnokság. Az Európa-bajnok, junior vb-első nem szívesen jósolgat, egyszerűen szeretne felszabadultan rajthoz állni.

reb Az elmúlt hónapok egyértelműen a húszéves Földházi Zsófiáról szóltak: márciusban Rio de Janeiro-i Világ Kupa-viadalon bronzérmet szerzett, aztán június eleji születésnapját felnőtt bajnok címmel ünnepelte. Bár a korosztályos Európa-bajnokság nem sikerült kiemelkedően, júliusban a felnőttek kontinensviadalán révbe ért, akárcsak rá alig két héttel a székesfehérvári junior-világbajnokságon. A felsoroltakból nemcsak az tűnik ki, hogy a fiatal sportoló már most is fergeteges nyáron, hanem bizony fizikálisan és szellemileg egyaránt megterhelő versenyidőszakon van túl. Ahogy mondja, nehezen is viselte, hogy a vb-győzelem után szinte azonnal a tatai edzőtáborba kellett vonulnia, hogy csatlakozzon a kaohsiungi (Tajvan) vb-re készülő csapathoz. – Az elmúlt három hét nagyon megterhelő volt, többször is el kellett engedniük pihenőre – avat be a részletekbe Földházi. – Tudtuk előre, hogy nagyon sűrű lesz a nyár, mégis kijött rajtam a sok verseny miatti fáradtság, főleg fejben. Ettől függetlenül remélem, hogy sikerül összekapni magam, és nem az utolsó három héten múlik a teljesítményem. Bízom benne, hogy a rengeteg elvégzett munka meghozza gyümölcsét, és képes leszek megmutatni, hogy igenis, stabilan tudok jó eredményeket hozni. Ahogy mondja, nem akar jósolgatni, vagy az egyes számok alapján latolgatni az esélyeket. Elsősorban a csapat inspirálja, szeretne felszabadultan, oldottan versenyezni, arra pedig ő is kíváncsi, ez mire lesz elég. Más versenyzőket talán zavarna, hogy a világ másik felére kell utazni, de Zsófi izgatottan várta az indulást. Mivel vasárnap éjjel értek oda, a selejtező előtt még körülnézni is maradt idő. Őt, aki imád utazni és világot látni, ez külön feldobta. Noha a szakma nyilván korábban is ismerte a nevét, a nagyközönség szemében ez az év hozta meg az áttörést, ám ettől függetlenül a fiatal sportoló nem érzi, hogy megnőtt volna rajta a nyomás.
– Inkább az a furcsa, hogy a média gyakran keres: volt olyan, hogy valamelyik verseny után egy héttel hívtak, és hirtelen azt sem tudtam, hogy miről kellene beszélnem. Akkor már túl voltam a viadalon, nem azon jártak a gondolataim, és emlékeztetni kellett, hogy tudod, Zsófi, a riói Világ Kupa, és akkor kaptam észbe, hogy tényleg… Mivel egyéves felkészülési és versenyidőszakon van túl (sérülésmentesen!), a világbajnoki eredmény mellett még egy kérdés izgatja igazán: mennyi is lesz a vb utáni pihenő? – Kíváncsi vagyok, mit mondanak: köszönjük Zsófi, legközelebb ekkor találkozunk. Azt gondolom, októberig tarthat a „kimenő”, bár nekem szeptemberben kezdődik az iskola, így unatkozni, szokás szerint, nem fogok. A világbajnokság menetrendje: augusztus 21. női selejtező augusztus 22. férfi selejtező augusztus 23. női döntő (egyéni és csapat) augusztus 24. férfi döntő (egyéni és csapat) augusztus 25. vegyes váltó augusztus 26. női váltó augusztus 27. férfi váltó A magyar csapat nők: Cseh Krisztina, Földházi Zsófia, Gyenesei Leila, Kovács Sarolta férfiak: Demeter Bence, Kasza Róbert, Marosi Ádám, Tibolya Péter Szövetségi kapitány: Pálvölgyi Miklós