UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2013-06-10 08:55

A születésnapos bajnok

Még jövőre is junior korú lesz, de már az első, felnőttek közötti évében bajnok lett Földházi Zsófia öttusázó, az elsőség volt a legszebb ajándék –mert pont egybeesett a két örömteli esemény – a huszadik születésnapjára. Felhőtlen boldogság, gondolhatnánk, ha nem lenne még három vizsgája a 11 nap múlva kezdődő junior Európa-bajnokságig.

reb Csak az a fránya vizsgaidőszak ne lenne! Különben teljes volna Földházi Zsófia boldogsága. Áprilisban, a nyílt Budapest-bajnokságon a 2008-as pekingi olimpiai bajnokot, a német Lena Schönebornt is megelőzve nyert, és ha nem is ugyanilyen erős mezőnyben, de a kétnaposra nyújtott nyílt országos bajnokságon újabb értékes elsőséget szerzett. A budapesti versenyen a vívás, úszás és lovaglás után mindössze nyolc ponttal vezetett a címvédő Gyenesei Leila előtt, aztán a lövészet és futás kombinációjában alaposan kihajtotta magát, végül 244 pontos előnnyel szerezte meg élete első felnőtt bajnoki címét – mindössze 20 évesen!
A befutó után csak néhány percig piheghetett, de a friss bajnokot hamar megtalálták a kamerák és a kérdések. Öröm volt látni, milyen őszintén, mosolygósan válaszol mindenkinek. „Kemény munkát végeztünk a tatai edzőtáborban, elég fáradtan vágtam neki a versenynek, jobban is sikerült a két nap, mint terveztem. A legfontosabb az, hogy most minden számban kijött belőlem a jó teljesítmény, ezt látva akkor is boldog lettem volna, ha nem én érek elsőként a célba. Hab a tortán, hogy nyertem is” – mondta honlapunknak Földházi. Különösen a vívással volt elégedett: az utolsó edzésen egyetlen egylámpás tust sem tudott adni, így kicsit tartott attól, hogy az ob-n nem megy majd. Kijelenthetjük: jól ment, hiszen 1000 pontot szerezve (23 győzelem, 10 vereség) a mezőny második legjobbja lett, ez pedig jó alapot adott a többi számhoz. Kapóra jött neki, hogy kétnaposra nyújtották az viadalt, így kevésbé volt fárasztó a sorozat. Ráadásul edzések helyett versenyeztek, amit Földházi huncut mosollyal és nagy örömmel nyugtázott.
„Mivel most is munkából jöttünk, a szezon eleje óta még nem könnyítettem a felkészülésben. Imádok utazni, ezért is nagyon várom már a szófiai junior Európa-bajnokságot. Nagyon sűrű nyár elé nézek, mert a juniorok és a felnőttek mezőnyében is indulok.” És ha nem lenne elég az öttusával járó iszonyatos edzésmennyiség, ami friss bajnok esetében szépszámú versennyel párosul, még vizsgáznia is kell. A Budapesti Gazdasági Főiskola turizmus és vendéglátás szakán tanul, s a szófiai Eb-ig hátralévő egy hétben még három vizsgán kell megfelelnie. A születésnapi ob-sikert is egyedi módon ünnepli. „Este a nővérem és könyvek társaságában jöhet a makrotanulás.” Az ob eredménysorát az Eredmények/Hazai menüpontban találják.