UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2015-07-10 13:51

Izraelből az NHL-be

David Levin tizenkét éves koráig csupán évente három hónapot tölthetett jégen. Három éve költözött a családjával Kanadába, hogy megvalósítsa az álmát: NHL-es jégkorongozó legyen. Az első lépést már megtette.

UP-info „Még hogy Izraelben nem jégkorongoznak?!” – méltatlankodott az egyik drukker a shalomlife.com internetes honlap cikke alatt, miután a szerző azzal nyitotta a David Levinről szóló írását, hogy az izraeliek nem ismerik a sportágat. Nos, mint kiderült, ismerik, arról pedig, hogy a világ is tudjon róluk, a tizenöt éves játékos gondoskodott, miután az egyik legfőbb kanadai juniorligába, az OHL-be draftolták. A kanadaiak megdöbbentek, hogy a tinédzser játékjogát az első kör első helyén foglalta le a Sudbury Wolves, főleg azért, mert csak három éve él az országban. És tulajdonképpen ugyanennyi idő telt el azóta, hogy komolyabban foglalkozik a jégkoronggal. Izraelben ugyanis csupán három hónapig volt lehetősége arra, hogy jégen legyen, az idény többi részében görhokizott.
David Levin lehet a jövő nagy NHL-sztárja
David Levin lehet a jövő nagy NHL-sztárja
− Rendkívül fontos része volt az életemnek, inkább, mint az iskola – nyilatkozta korábban. – Az ütő mindig a kezemben volt, s ha elmaradt egy-egy edzés, akkor egyénileg gyakoroltam a mozdulatokat. Eltökélte: jégkorongozó lesz. A szülei is támogatták, hiszen az egész család Kanadába, Ontarióba költözött. Attól kezdve még intenzívebben edzett, hogy elérje a hőn áhított célt: NHL-játékos legyen. Az elmúlt szezonban a Greater Toronto Hockey League-ben szereplő Don Mills Flyers színeiben 80 ponttal zárt, 35 gólt szerezve. Nem csoda tehát, hogy felfigyeltek rá a „farkasok”: − Nagyon büszke vagyok és persze izgatott, hogy draftolt a Sudbury Wolves. A klubban mindenki nagyon kedves és segítőkész. Tudom, a jövő csapatát építik, mindent megteszek azért, hogy a legjobbamat nyújtsam, és hozzásegítsem a gárdát a bajnoki címhez. Előző klubjának vezetőedzője, Lindsay Hofford áradozott róla: „Levin az egyik legtehetségesebb sportoló, akit valaha láttam. Az a típus, aki olyan gólokat lő, amelyek szenzációszámba mennek a YouTube-on.” Az álma, hogy draftolják az NHL-be, legkorábban 2018-ban teljesülhet. De nemcsak azért dolgozik keményen nap mint nap, hanem, hogy a szülei és a bátyja is vele együtt élhessék át a sikereket Kanadában. Miután izraeli állampolgár, így a törvények szerint a következő évben vissza kellene térni hazájába, hogy letöltse kötelező katonai szolgálatát. Hacsak nem kap mentességet az OHL-ben való szereplés miatt. Az a lehetőség is felmerült már, hogy karrierje érdekében hazát vált. Izraelben utoljára 2014 nyarán járt, akkor a Toronto Sun című lapnak beszélt arról, hogyan élte meg a Hamász elleni ötven napos háborút: − Éppen jégkorongoztunk az utcán a bátyámmal, amikor hallottuk a bombát, ami felrobbantotta a Vaskupola rakétavédelmi rendszerét. Negyvenöt másodpercünk maradt, hogy a menedékhelyre érjünk. Azt hiszem, jobban féltem, mint ő…