UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2014-12-20 09:51

Bronzokat csentek a fiatalok

Hárman is dobogóra állhattak az utánpótláskorú vívók közül a felnőttbajnokságon. Márton Anna, Kelecsényi Mirabella és Kossuth Bálint is harmadik lett. Bancsics Máté éles csatában kapott ki Szatmári Andrástól, míg Siklósi Gergő aranytussal verte Boczkó Gábort.

Pusztai Viola Korán kezdődött a nap a férfi párbajtőrözőknek a felnőtt országos bajnokságon. A harminckettő között már fél kilenckor pástra szólították az első párharcok résztvevőit a Gerevich Aladár Sportcsarnok nagytermében. A viadalon elindult a juniorok színe-java is – a világranglista-negyedik Hamar Balázs kivételével –, köztük az ifjúsági olimpiai bajnok Esztergályos Patrik, ám ő már előző nap, a hatvannégy között búcsúzott. Így sem volt egyszerű választani, hogy melyik fiatal tehetség asszóját nézzem meg úgy kilenc óra tájban, végül Siklósi Gergő mellett döntöttem, miután a világbajnok Boczkó Gáborral vívott. Labdarúgó-mérkőzésen ez országos egyes – már ha a rutinos Boczkó a pályaválasztó –, de a vívás más, s a Balaton Vívóklub tizenhét éves kitűnősége sem ügyetlen párbajtőröző. Sőt, csaknem végig ő volt előnyben, a BHSE versenyzője csupán pillanatokra tudta átvenni a vezetést, de Siklósi rendre egyenlített. Az utolsó másodpercekben 13-13 állt az eredményjelzőn, s az óra lepergett anélkül, hogy valamelyikük talált volna. Így jöhetett a hosszabbítás, és Gergő vitte be az aranytust.
Siklósi Gergő
Siklósi Gergő
A tizenhat között sem kapott könnyebb ellenfelet, hiszen csapattársával, az Európa-bajnok Rédli Andrással vívott. „Ezt fejben előre feladtad” – mondták neki a 15-10-re elvesztett asszó után, de ő másképp látta: – Úgy jöttem ide, hogy ma megnyerem a versenyt. Tegnap nagyon laza nap volt, pedig attól is féltem, hogy bejutok-e egyáltalán a harminckettőbe. Amikor megláttam, hogy Gáborral kezdek, volt bennem kétely, de gondoltam, ez olyan kihívás, aminek állok elébe. Nagy tétmeccsre készültem ellene, jól vívtam, de ugyanezt már nem tudtam hozni Andris ellen. Fejben elfáradtam, nem vagyok még stabil vívó. Az elején nagyon elengedtem, s bár felzárkóztam pár tusra, nem tudtam visszahozni a meccset. Férfi párbajtőrben az utánpótláskorú versenyzők közül így is ő jutott a legtovább, miután a harminckettőben Bányai Zsombor, Bakos Bálint, Cho Taeun Sándor, Andrásfi Tibor, Buta Levente és Bende Bence is búcsúzott. Az országos bajnok Rédli András lett. A nők versenyében a felnőtt-világranglistát vezető Szász Emese könyöksérülés miatt nem indult, illetve a juniorranglistán harmadik Bohus Réka is kihagyta az ob-t. A juniorkorú Felker Adrienn a negyeddöntőig menetelt: a négy közé 9-5-re kapott ki Szabó Laurától. A kadetkorú Nagy Kinga és Fekete Laura, valamint a junior Siklósi Enikő is a tizenhatig jutott. Az aranyérmet a BVSC-s Bukóczki Bianka nyerte. A három fegyvernem nemenkénti küzdelmei a Gerevich Aladár Sportcsarnok három különböző termében zajlottak, ezért nem ártott volna, ha kész haditervvel érkezem a helyszínre. A női tőrözőkhöz éppen csak belestem a birkózóterembe, ahol a tizenhat között még három junior – Pásztor Flóra, Schmél Viktória, Tóth Janka – küzdött a továbbjutásért, ám ez csupán a Törekvés SE vívójának, Flórának sikerült. Az elődöntőért vívott asszóban azonban alulmaradt Lupkovics Dórával szemben, s végül az ötödik helyen végzett. A győztes – immár tízedszer – Mohamed Aida lett.
Dósa Dániel
Dósa Dániel
A férfiak mezőnyében már a legjobb tizenhat közé jutás után lehetett tudni: legalább két utánpótláskorú versenyző lesz a nyolc között, miután a kadetek, Mészáros Tamás és Frühauf Benjámin és a juniorok, Dósa Dániel és Németh András is egymás ellen vívtak, s ekkor még Insberger Sámuel és Bényei Erik is versenyben volt. Az európai kadetranglistán második helyen álló Mészáros Tamás a harminckettő között könnyedén nyert, ám a kortársa ellen nem ment. Aki csak a pást felé járt és ránézett az eredményjelzőre, hitetlenkedve kérdezte a mellette állót: tényleg 12-4 az állás Frühauf javára? A göndör fürtű fiú minden egyes pont után üvöltésben tört ki, míg Mészáros egyre idegesebb lett, s a bírói ítéletekkel sem értett egyet. A 15-8-ra megnyert asszó után az MTK tőrözőjét klubtársa, a végül ezüstöt nyerő Gátai Róbert búcsúztatta a nyolc között. – Tegnap nagyon jó napot fogtam ki, ma viszont egyáltalán nem éreztem a vívást. Bármit csináltam Dani ellen, mindig ő szúrt meg, én meg alig találtam el – mondta Németh András, aki szerdán érkezett haza az Egyesült Államokból, közvetlenül az egyetemi vizsgái után. Miközben beszélgettünk, megérkezett mellénk Dósa Dani is, aki mindjárt közbevágott: – Én nem Németh Andrással vívtam, ő valaki más volt ma. Merthogy kettejük asszója egészen simán zajlott. A Törekvés SE kiválósága szinte minden támadásban tisztán talált, Némethnek egyszerűen nem volt ellenszere, így 15-5-re kikapott. Pedig Dani bokáján a rögzítő jelzi: még mindig nincs rendben az októberben szerzett sérülése. – Azt hiszem, ez már mindig a lábamon marad, most is úgy léptem pástra, hogy bevettem két fájdalomcsillapítót. A következő körben Szabados Gáborral vívok, ha már a nyolcig eljutottam, nem szeretnék itt megállni. A bajnoki címvédő ellen azonban már ő sem találta az ellenszert, így meg kellett elégednie az ötödik hellyel, s végül is a későbbi győztestől kapott ki.
Márton Anna
Márton Anna
Apropó címvédés. Az MTK tizenkilenc éves kardozója, Márton Anna erre készült. Délelőtt éppen a férfi párbajtőrözők mellett vívtak a hölgyek, Siklósi Gergő meg is jegyezte: „Anna ezt biztos megint behúzza.” Nem így lett, miután Várhelyi Anna legyőzte őt a döntőbe jutásért, s így a harmadik helyen végzett. – Nem egészen úgy sikerült a verseny, ahogy terveztem, hiszen a címvédés volt a cél, de nem lehet mindig nyerni. Az elődöntőben vezettem 8-2-re, ami már nagy előnynek számít, de nem koncentráltam eléggé, elkönnyelműsködtem az asszót. Tanulságnak jó, mert ezt semmiképpen sem szeretném megismételni a nemzetközi versenyeken. Nem ő volt az egyetlen utánpótláskorú vívó a dobogón, ugyanis a kadet Kelecsényi Mirabella is remekelt, az elődöntőig jutott, ahol a rutinosabb Várhelyi Kata 15-3-ra verte. Bancsics Máté vesztét, ahogy tavaly, idén is Szatmári András okozta. A férfi kardozók versenyében már a harminckettő között találkoztak, s rendkívül izgalmas, szoros asszót vívtak egymással. A junior-világranglista nyolcadik helyén álló Bancsics akár a döntőig is menetelhetett volna, ha 14-14-es álláskor ő viszi be a győzelmet érő tust. De a sportban nincs „ha”, így a döntőt Szatmári vívta vasasos klubtársával, Szilágyi Áronnal, ami igazi csemege volt a kardvívás kedvelőinek – még ha London olimpiai bajnokának a 15-10-es sikere nem is azt sugallja, hogy izgalmas lett volna a finálé.
Kossuth Bálint
Kossuth Bálint
A juniorok közül hárman jutottak a tizenhat közé, Dobó Istvánnak és Habony Viktornak ez jelentette a végállomást. Az UTE-s Kossuth Bálint viszont egészen az elődöntőig megállíthatatlan volt, ott azonban már nem bírt Szilágyi Áronnal. De természetesen boldog volt, hogy felállhatott a dobogóra. – Nagyon elégedett vagyok a harmadik hellyel, őszintén bevallom, meglepett, de így a szezon közepén, az ünnepek előtt vigaszt nyújt az eddigi teljesítményemre. Januárban edzőtáborral, majd juniorválogatóval folytatódik az idény, a legjobb nyolcba mindenképpen  szeretnék bekerülni, a célom az első három. Pozitívan állok a következő feladatok elé. A döntők közben egyébként a szövetség köszöntötte a 2014-ben érmet szerzett versenyzőket, köztük a kadet- és junior világ- és Európa-bajnoki érmeseket, akik annyian voltak, hogy a páston alig fértek el. Amint az el is hangzott, régen látott eredményes évet zártak a fiatalok, akik bő két hónap múlva a maribori korosztályos Eb-n ismét bizonyíthatnak.