UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2014-11-11 14:02

Kossuth Bálint kardja

Kossuth Bálint remekelt a hazai felnőtt férfi kard-válogatóversenyen. Ezért kerestük meg, de ha már a beszélgetésünk napján tette le az emelt szintű szóbeli angol érettségijét, arról is érdeklődtünk. És a kihagyhatatlan kérdés: köti-e családi szál Kossuth Lajoshoz?

Pusztai Viola Bár Kossuth Bálintot nem abból az apropóból kerestük meg, hogy emelt szintű szóbeli érettségit tett angolból. De ha már úgy alakult, hogy a vizsga napján beszélgettünk vele... Nos, hogy sikerült? – Nagyon jól sikerült, csak kicsit sokat kellett várnom. Az egész egy-két lazább bemelegítő kérdéssel kezdődött, majd a barátságról kellett beszélnem. A második feladatban szituáció mellett, vagy ellen kellett érvelni, a harmadikban pedig két képet kaptam a városi és a vidéki életről, és össze kellett hasonlítani a két életmódot. Az UTE tizennyolc éves kardvívója tehát mozgalmas napokon van túl, ugyanis még felnőtt-válogatóversenyen szerepelt. Nem akárhogyan. Az erős mezőnyben felállhatott a dobogóra.
Kossuth Bálint Forrás: facebook.com
Kossuth Bálint Forrás: facebook.com
– A döntőbe jutás volt a célom, de a harmadik hely még engem is meglepett. A verseny első asszóját a csoportban Gémesi Csanád ellen vívtam, a legyőzése megadta a lendületet a folytatásra. A négy közé jutásért le tudtam győzni a tapasztaltabb Nagy Zsoltot, s csak Szilágyi Árontól kaptam ki az elődöntőben. A szezonnak úgy vágott neki, hogy a hazai felnőttranglistán szeretne az első nyolc közé kerülni, a junior világ- és Európa-bajnokságon pedig érmet szerezni. Az eddigi két junior Világ Kupa-verseny viszont nem úgy sikerült, ahogy tervezte. – Mind a két viadalon ugyanazzal a kellemetlen német ellenféllel, Domenik Kochhal kerültem szembe, akinek a vívását nem éreztem. Pár hét múlva a németországi junior VK-n mindenképpen javítani szeretnék, de addig még részt veszek a hazai korosztályos válogatón, és a budapesti felnőtt Világ Kupán is. Előbbire az első három hely valamelyikét tűztem ki célul, utóbbira a hatvannégy közé kerülést. Az, hogy kardvívó lesz, már kiskorában eldőlt, miután édesapja, Kossuth Ferenc kardedző, s a testvéreivel együtt az UTE vívótermében nőtt fel. A bátyja már befejezte az aktív sportot, a nővére pedig a tanulás mellett már ritkán versenyez. Édesapjával, mint edzőjével is mindent meg tud beszélni, aki a képességeit figyelembe véve azért többet vár el tőle, mint a többi tanítványától. Bálintnak természetesen azt a kérdést is feltettük: köti-e bármilyen családi szál az 1848-as forradalom és szabadságharc ikonikus alakjához? – Kossuth Lajos oldalági leszármazottai vagyunk – hangzott a válasz.