UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2014-12-10 11:26

Bronzos bizonyság

Bancsics Máté a legjobb eredményét érte el a szezonban a dormageni junior kard Világ Kupán. A tizennyolc éves tehetség a harmadik helyen végzett. Úgy érzi, végre kezd összeállni a vívása, miután fenekestül felfordult az élete.

Pusztai Viola Bancsics Máté élete ebben az évben fenekestül felfordult: megkezdte egyetemi tanulmányait a BME energetikaimérnök-szakán, elköltözött otthonról. Sok új dolog zúdult a nyakába, s időbe telt, mire minden a helyére került. Igazából most érzi úgy, hogy sikerült ezeket kezelni, Bár eléggé maga alatt volt amiatt, hogy a páston nem jöttek az eredmények, már túl van a nehezén. Ezt igazolja a dormageni junior kard Világ Kupán elért harmadik helye is:
Bancsics Máté
Bancsics Máté
– Egyre jobb lesz a formám, ahogy halad előre a szezon. Az edzőmmel elég sok mindent csiszolgatunk a vívásomon. Fokozatosan állt össze, és mostanra ért be annyira, hogy eredmény is lett belőle. Azért nem ez a végállomás, tovább küzdök a még jobb helyezésekért. Ugyanis eddig a dobogó legalsó fokánál feljebb még nem lépett, annak ellenére, hogy tavaly remekül kezdte az első juniorszezonját, a világranglistán pedig a nyolcadik helyen áll. – A gát még mindig nem szakadt át, hiszen most sem tudtam döntőbe jutni. Igazából a német Gerttel vívott elődöntőre fejben már elfáradtam, nem tudtam annyira koncentrálni, mint az előző asszókban. Ebben látom a vereség okát. Ahogy honlapunknak elmondta, a csoportkörben még nem érezte a vívást, inkább erőből oldotta meg a feladatot, s két olyan ellenfelétől is kikapott, akik verhetők lettek volna. Utólag már nem bánkódott emiatt, hiszen továbbjutott. Korántsem volt azonban könnyű útja a négy közé jutásig: Alkonyi Vilmost, a mexikói Zeát és az amerikai Costint magabiztosan verte, majd az olasz Costello következett a legjobb tizenhat között. –  Idén nagyon nem ment az olaszok ellen, rendesen feltérképezték a vívásomat, az edzőik konkrétan tollba mondják nekik, mit kell csinálniuk ellenem. Féltem az asszótól, viszont fegyelmezetten vívtam egész nap, úgyhogy próbáltam azt csinálni, amit az edzésen gyakoroltunk, és bejött. Azt éreztem, hogy az olasz jobban tartott tőlem, mint én tőle, s ez nagy fegyvertény. Navarrete József tanítványa a negyeddöntőben már érezte, hogy kezd fáradni, s kétszer is elhibázta ugyanazt a mozdulatot, ám 14-14 után úgy döntött, ha törik, ha szakad, akkor is megcsinálja. Sikerült, és nyert 15-14-re. A harmadik helyre egyébként nem számított, csak reménykedett benne, hogy jól szerepel a dormageni VK-n. A következő kihívás a december 18-21-én zajló felnőtt magyar bajnokság lesz, amelyen a tizennyolc éves kardozó igyekszik minél jobb eredményt elérni. Különösebb nyomás nincs rajta, a célja a tapasztalatszerzés.

A dormageni junior Világ Kupán a női kardcsapat is remekelt: a Kelecsényi Mirabella, Mihalik Nóra, Papp Borbála, Záhonyi Petra alkotta kvartett az oroszok és a franciák mögött a harmadik helyet szerezte meg.